ER OP UIT

De junivakantie – wat is het en waarom ben ik er blij mee?

26 februari 2019
junivakantie

Begin juni heeft Lise een week vakantie. In het schoolrooster wordt dit trouwens geen vakantie genoemd maar ‘lesvrije week’. Al komt het op hetzelfde neer natuurlijk. Van vorig jaar weet ik nog dat ouders met kinderen op andere scholen me niet begrijpend aankeken toen ik vertelde dat Lise in juni toch echt nog een week vrij had. Dit jaar is dat weer het geval en ik vind het super fijn. Waarom? Dat zal ik je uitleggen.

Junivakantie – een nieuw fenomeen?

De overheid stelt de data vast voor de meivakantie, zomervakantie en kerstvakantie vast voor de regio’s noord, midden en zuid. Voor de voorjaarsvakantie en herfstvakantie geeft de overheid adviesdata, waarvan scholen mogen afwijken. En dan zijn er nog een aantal studiedagen en andere vrij in te vullen dagen die de school zelf mag verdelen.

Een school kan er dus voor kiezen vijf losse dagen vrij te roosteren gedurende het schooljaar. Maar een hele week vrij is ook een optie, zoals bij de ‘junivakantie’ het geval is.

Extra week vakantie in juni – blijven er wel genoeg lesuren over?

Natuurlijk blijven er op een school die junivakantie inroostert, genoeg lesuren over. De onderwijsinspectie controleert dat scholen kinderen in de acht jaar dat ze naar school gaan minimaal 7250 uur les krijgen. Scholen zijn vrij hoe ze die uren invullen. Zo zijn er scholen die standaard op woensdagmiddag vrij geven, en/of voor bepaalde groepen een vrije vrijdagmiddag. Ook de lestijden verschillen natuurlijk per school. Vooral wanneer een zomervakantie laat valt, kan een junivakantie het grote aantal weken tussen de meivakantie en de zomervakantie onderbreken en zal de school daar sneller voor kiezen.

Waarom ik zo blij ben met de junivakantie

‘Maar waarom vind jij dat dan zo tof, die vakantie?’, vraag je je misschien af. Nou, dat zal ik je uitleggen. Eigenlijk wilden wij er met de kinderen in de meivakantie een paar dagen tussenuit. Alleen kwamen we daar datumtechnisch niet helemaal uit en vond ik de prijzen bizar hoog. Logisch natuurlijk, in een periode dat alle schoolgaande kinderen vrij zijn. Daar komt nog bij dat het die weken natuurlijk ontzettend druk is op toeristische plaatsen.

We hadden er bijna voor gekozen om direct na Pasen vier dagen weg te gaan in die meivakantie. Gek genoeg is Tweede Paasdag nergens een aankomstdag… Niet helemaal ideaal dus. Tot ik me opeens herinnerde dag Lise vorig jaar ook in juni een week vrij was. Ik checkte de schoolkalender, zag dat dat dit jaar weer het geval is, typte de data in bij het vakantiepark in Zeeland waar we al een oogje op hadden en ontdekte dat we voor bijna 150 euro minder een dag langer konden blijven. Een complete midweek dus voor veel minder geld. Ik hou ervan! Bovendien is het later in het jaar en dus meer kans op mooi weer én zullen de stranden, restaurants, zwembaden en andere attracties lang niet zo druk zijn als in een reguliere schoolvakantie. De vakantie is inmiddels geboekt en we kijken er al naar uit! Zes weken daarna zitten we alwéér in (een ander deel van) Zeeland, maar je hoort mij niet klagen. Behalve een vakantie in eigen land is het buitenland ook een stuk rustiger én goedkoper in deze periode van het jaar. Een minivakantie in Venetië met kinderen lijkt me bijvoorbeeld ook heerlijk.

Ik snap overigens dat niet alle (werkende) ouders blij zullen zijn met deze extra vakantieweek. Omdat de junivakantie buiten de reguliere schoolvakanties valt, is opvang niet altijd even makkelijk te regelen en worden er minder buitenschoolse activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Toch denk ik dat het in één keer (op tijd) regelen van een week vrij of opvang nog altijd praktischer is dan voor vijf losse dagen gedurende het schooljaar.

Hebben jullie kinderen ‘junivakantie’? Of zijn er meer vrije dagen of uren gedurende het schooljaar?

3 Comments

 • Reply MarjonS 26 februari 2019 at 06:35

  Wat heerlijk die week. Fijn dat haar school dat doet.

  Waar ik werkte hadden we dit ook. Leraren studiedagen en kids lesvrije week oftewel vakantie. Echter mochten wij dit niet meer doen vanuit inspectie.

  Dus geniet er nog maar extra van! Geeft kinderen net de laatste energie om schooljaaar goed af te ronden.

 • Reply MamaMinke 26 februari 2019 at 06:46

  Wij hebben dat idd ook dit jaar. Ben benieuwd.

 • Reply Stefanie 26 februari 2019 at 10:31

  Wij hebben ook al een paar jaar een junivakantie, Ik vind het altijd wel fijn!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.