ER OP UIT THEATER

Ver van je bed – Parktheater Eindhoven *

24 mei 2024

Musicals vind ik leuk en dat ik van cabaret hou weet je waarschijnlijk allang. Maar een combinatie van die twee, daar kon ik me eigenlijk niet zo goed een voorstelling (ha, pun intended) van maken. Toch ging ik deze week in mijn geliefde Parktheater naar een cabaretmusical: ‘Ver van je bed’. Ik was benieuwd of het ook echt ver van mijn bed zou zijn, of dat ik misschien wel op het punt stond een heel nieuw tof genre te ontdekken.

Beschrijving van de makers: ‘De cabaretmusical ‘Ver van je bed’ zorgt voor een frisse wind in de theaters en neemt je op satirische wijze mee langs de herkenbare uitdagingen van deze tijd. Geen olifant in de kamer blijft onbenoemd in deze eigentijdse cabaretmusical met een grote dosis humor, satire en nieuwe muziek.

Klinkt goed, toch? Dat vond ik ook, maar nog steeds wist ik niet zo goed hoe ze de disciplines musical en cabaret op het toneel zouden gaan combineren. Samen met vriendin Lisette ging ik het afgelopen woensdag ontdekken in de Philipszaal van het theater. Middenin de week naar het theater gaan heeft zo z’n voordelen. Zo heb je de hele werkdag iets leuks om naar uit te kijken en voelt het ’s avonds toch een beetje alsof je weekend hebt.

Ver van je bed

Maar goed, even terug, want waar gaat die cabaretmusical dan over en wie speelt erin mee? Van de beschrijving van de voorstelling worden Lisette en ik direct enthousiast:

Op bezoek in het ouderlijk huis zit Hannah (Renée de Gruijl) samen met broer Pieter (Martijn Kardol) bij moeder Marjan (Annick Boer). Hannah is bijna 30 en had eigenlijk verwacht haar leven nu wel zo’n beetje op de rit te hebben. Een koophuis kan je in deze huizenmarkt niet manifesteren en een relatie vinden zonder te hoeven swipen lijkt een onmogelijke opgave. Pieter zoekt met spoed naar een betaalbare woning voor hem en zijn baby. Tot overmaat van ramp, zit er opeens een andere man op de plek van hun vader: Jan Dirk (Bart van Veldhoven), de nieuwe ‘lifecoach’ van Marjan.

Kon het allemaal maar weer zijn zoals vroeger. Maar hoe gaat dat wanneer de wereld in een razend tempo blijft veranderen en een happy end onbereikbaarder lijkt dan ooit? Samen gaan de generaties weer op zoek naar die verbinding en omarmen ze het ongemak wat daarbij komt kijken.

Musical én cabaret? Kan gewoon!

We nemen plaats in de zaal en even later opent het doek en verschijnen de spelers. Zij zingen ‘De gloeiende plaat’, een mooi en stemmig openingslied, zo lijkt het, tot Pieter (Martijn Kardol) het plotseling een halt toe roept.

Het licht gaat op een andere stand, waarop de acteurs uit hun rol stappen en vervolgens aan het publiek uitleggen dat ze de voorstelling altijd op een andere manier beginnen om te kijken hoe dat uitpakt. Wat begon als een echte musical is ineens satire geworden. Ze besluiten verder te gaan. Het moet en zal een feelgood musical worden met een happy end. Het licht verandert weer en ineens zijn ze weer aan het acteren.

Vanwege het 30-jarig huwelijksjubileum van hun ouders zijn Hannah en Pieter op bezoek bij hun moeder Marjan, in het ouderlijk huis. Vader is er niet en de kinderen weten niet waar hij uithangt omdat ze nooit met moeder bellen en Marjan de kans dus niet gehad heeft het te vertellen. Buiten stormt het en hoe langer het duurt hoe dichterbij het onweer komt… Dan verschijnt daar Jan Dirk, de lifecoach van Marjan. Of meer dan alleen de lifecoach? Want als hun vader in Portugal blijkt te zitten met een nieuwe vlam, lijkt dat een simpele conclusie.

Gaandeweg lijkt het verhaal steeds verder af te drijven van wat een feelgood musical zou moeten zijn. Voor de acteurs ziet het er met alle ellende die hen overkomt hoe langer hoe dramatischer uit en een happy end lijkt op een gegeven moment gewoon onhaalbaar. De acteurs komen ook tot dit besef en geven ongezouten commentaar op de personages en gebeurtenissen. Zou het dan toch nog goedkomen, of is het onmogelijk om het tij nog te keren? Hoe dramatisch het voor de personages ook is, voor ons als publiek is deze voorstelling van begin tot eind enorm vermakelijk en alles behalve ver van ons bed. Wij hebben genoten!

Programma Parktheater seizoen 2024/2025

Fan van musical, een echte cabaretliefhebber, of misschien hou je gewoon van allebei? Het nieuwe programma van het Parktheater bevat voor elk wat wils. Wil je zeker zijn van kaarten voor jouw favoriete voorstellingen, zorg dan dat je zaterdag 25 mei om 9.30 uur klaar zit, want dan start de kaartverkoop! En een goede voorbereiding is het halve werk, dus scroll alvast eens door het overzicht Cabaret & Comedy of Musical om te kijken welke voorstellingen je aanspreken.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.