ER OP UIT THEATER

Veldhuis & Kemper – Hou dat vast – Parktheater Eindhoven *

29 juni 2022

Vorige week was het eindelijk weer eens tijd voor een avondje cabaret. Dat blijft toch wel mijn favoriete theatergenre. Het duo Veldhuis & Kemper staat die dinsdagavond in de grote zaal van het Parktheater met de voorstelling ‘Hou dat vast’. Een voorstelling waarin de mannen denken elkaar alles te kunnen vertellen, maar is dat wel zo?

Hou dat vast

Remco Veldhuis en Richard Kemper. Ze zijn al meer dan 20 jaar vrienden, collega’s en zelfs zwagers. Richard is met de zus van Remco getrouwd. Ze zien elkaar dus bijna iedere dag en staan al ruim twee decennia lang samen op het podium. Je zou zeggen dat ze elkaar dus door en door kennen, maar is dat wel zo? In ‘Hou dat vast’ proberen ze daar achter te komen.

De hele voorstelling is een aaneenschakeling van verhalen, ontboezemingen en confrontaties. Dit alles in de setting van een podcast, want je hoort er tegenwoordig immers niet bij als je geen podcast maakt. Er zijn tegelijkertijd ook veel nostalgische knipogen naar het verleden, toen we ons nog vermaakten met een Viewmaster en een cassettedeck en een route uitstippelden met het 100.000+ Stratenboek.

Dialogen worden afgewisseld met monologen en dat maakt het een afwisselend geheel. Waar ik bij sommige cabaretvoorstellingen de liedjes een onderbreking vind van het verhaal, lopen beide hier juist heel mooi in elkaar over. De prachtige tweestemmige samenzang kende ik al van het bekende ‘Ik wou dat ik jou was’. Tevergeefs hoopte ik stiekem dat ze die nog ten gehore zouden brengen. Toch zijn de nieuwe liedjes minstens zo mooi. Echte luisterliedjes met een verhaal.

Over verhalen gesproken… Er kwam menig verhaal voorbij. Op een gegeven moment vertelt Richard op een grappige en tegelijk enorm ontroerende manier over de trip die hij met zijn vader maakte naar Engeland. Ook het verhaal van Remco over de ongemakkelijke vakantie met zijn pas gescheiden vader en nieuwe vriendin naar een naaktcamping in Frankrijk is oersterk en ontzettend grappig.

Keihard gelachen heb ik bij het verjaardagsgedicht dat Veldhuis schreef voor Kemper. Ik ben dol op goochelen met taal en dat is precies wat er met dit gedicht gedaan is.

Er wordt in de voorstelling heel wat gemijmerd over ouder worden (‘je zit toch in de bus terug als je de 50 bent gepasseerd’), gekibbeld en zelfs gefilosofeerd. In een mooie slotscène komt uiteindelijk alles samen.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ‘Hou dat vast’ ook zien, dan heb ik goed nieuws. De mannen spelen dit programma namelijk nog een seizoen door! Op hun speellijst kun je zien waar en wanneer je erbij kunt zijn. Op 23 juni 2023 staan ze met deze voorstelling opnieuw in het Parktheater.

Theaterprogramma 2022/2023 – Parktheater Eindhoven

We naderen het einde van het theaterseizoen en dat betekent dat er een heel nieuw theaterseizoen voor de deur staat! Vanaf september heeft het Parktheater weer een bomvol programma met voor ieder wat wils. Check het nieuwe theaterprogramma om te zien wat je na de zomer echt niet wil missen!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.