ER OP UIT VAKANTIEPARK

Logeren in een Wikkelhouse bij Stayokay Gorssel *

14 augustus 2019
Wikkelhouse bij Stayokay Gorssel

Elk jaar gaan we een weekend samen weg. Mijn moeder en ik. Dit jaar wisten we eigenlijk niet zo goed waarheen. Toen ik begon over de Achterhoek en dat ik het daar zo mooi vond afgelopen herfst, leek het ons leuk daar eens naartoe te gaan. Zodat we de mooie en rustgevende natuur konden combineren met een bezoek aan een stad. Op uitnodiging van Stayokay Gorssel verbleven we in een wel heel bijzonder vakantiehuisje, een zogenaamd Wikkelhouse. Ik neem je mee op ons weekend en laat je natuurlijk dat bijzondere huisje zien.

Stayokay Gorssel

stayokay gorssel

Midden in de Achterhoekse natuur ligt het leukste (t)huis van Nederland: Stayokay Gorssel. Wat direct opvalt als je over het weggetje aan komt rijden is het Noorse jachthuis. Begin april is het volledig gerenoveerd en dat is te merken. Je vindt er een sfeervol restaurant, een knusse zithoek met openhaard, een gezellige huiskamer en een mooi terras in de grote tuin. Bij de renovatie is alles zoveel mogelijk in de karakteristieke Noorse stijl gehouden. Erg mooi!

huiskamer stayokay gorssel

Bij aankomst worden we hartelijk welkom geheten door Bob, de manager van het hostel. Hij voorziet ons van de belangrijkste informatie en wandelt even later zelf met ons mee naar onze accommodatie. Het heeft flink geregend waardoor de weg er naartoe wat avontuurlijker is dan normaal. Maar de Wikkelhouses bij Stayokay Gorssel liggen niet voor niets op die plek. Ze zijn zo neergezet dat ze het mooiste uitzicht hebben over het weidse landschap.

Het Wikkelhouse

Van buiten lijkt een Wikkelhouse in niets op een standaard vakantiehuisje. Ik vind dat super tof, dus ik kan niet wachten om ook de binnenkant eens goed te bekijken. Als Bob de deur opendoet valt mijn mond nog net niet open. Wat een prachtig ingericht en knus huisje!

Doordat alles een houtlook heeft en de muren als het ware doorlopen in het plafond, heeft het een gezellige maar tegelijkertijd ruimtelijke uitstraling. Terwijl het helemaal niet zo groot is. Bob heeft vieze schoenen en zegt dus niet mee naar binnen te gaan, maar wijst ons nog even op de locatie van douche en toilet, halverwege het huisje aan weerszijden. En die van de meterkast mocht er onverhoopt een stop doorslaan.

Voorin bevinden zich de zithoek en het keukenblok en, daar word ik persoonlijk erg blij van, een grote kast en passpiegel. Halverwege heb je dus aan de rechterkant de douche en links het toilet. En loop je door naar achteren, dan staat daar aan de linkerkant een tweepersoonsbed en rechts een stapelbed, beide van Auping (waarvan ik later ontdekte dat het van oorsprong uit het nabijgelegen Deventer komt). Je kunt dus met maximaal vier personen in een Wikkelhouse verblijven. Aangezien mijn moeder en ik maar met z’n tweetjes zijn, hebben we alle ruimte.

Een televisie hangt er niet in het Wikkelhouse, maar eigenlijk hebben we helemaal geen behoefte aan tv kijken. We eten chocolade en drinken koffie, waarvan een ruime voorraad cupjes in het keukentje aanwezig is (groot pluspunt!). Mijn moeder pakt er ’s avonds een boek bij en ik schrijf wat, met een muziekje op de achtergrond en een wijntje on the side. Lekker rustig en dat past eigenlijk ook perfect bij de omgeving en het huisje.

De omgeving

Wonend in een stad als Eindhoven kan ik me soms zo verbazen hoeveel mooie natuur er in Nederland is. En gelukkig maar! Ik zou die natuur eigenlijk veel vaker moeten opzoeken. Of weekenden doorbrengen in een omgeving als deze, want hier ontkom je er niet aan. Als je buiten staat hoor je niets anders dan de wind die door de bomen waait en de tjirpende vogels. Wat een rust!

Dagje Deventer

Maar we komen niet alleen maar voor rust en stilte. Mijn moeder en ik houden ook erg van winkelen, sightseeing en uit eten gaan. Op een klein kwartiertje rijden vind je de prachtige stad Deventer. Toen ik op Instagram om tips vroeg, kreeg ik meerdere keren de tip om de auto (gratis!) aan de overkant van de IJssel te parkeren en vervolgens het pontje te nemen naar de stad. Top! Mocht je ooit met de auto naar Deventer gaan, maak hier dan gebruik van. Ik vind het ideaal.

Voor zover ik weet ben ik nog niet eerder in Deventer geweest. Extra leuk dus, om er nu alles voor het eerst te ontdekken. Je vindt er veel kleine straten met kleinere winkeltjes die vol staan met hebbedingen. Super leuk om daar een cadeautje voor iemand te scoren. In de twee grotere winkelstraten vind je de grotere winkelketens. Het is geen groot winkelcentrum, maar wij hebben ons er een middag prima vermaakt.

Wat horeca betreft heb ik me ook door jullie laten adviseren. Het begint met koffiedrinken en Deventer koek eten bij het winkeltje van J.B. Bussink. De verse kruidkoek uit de oven is echt overheerlijk! We lunchen een paar uur later ontzettend goed bij No11.

En als we aan het eind van de middag helemaal moe zijn en trek krijgen, bedenk ik me iets te laat dat we nog geen plek voor het diner hebben gereserveerd. De nummer 1 volgens Tripadvisor, Jackies, lijkt me wel wat maar op zaterdagavond zonder te reserveren durf ik nog niet op een tafeltje te hopen. Maar gelukkig blijkt eenmaal daar dat er in de sfeervolle kelderruimte nog plaats is. En wow, wat is dit goed… De bediening, het heerlijke eten én de wijn. Ja, ook dit is echt een aanrader!

Met de fiets op pad

Zo’n weekend weg vliegt altijd om. Op onze laatste dag willen we vanuit Stayokay Gorssel een stukje gaan fietsen door de mooie natuur van de Achterhoek. Het waait gelukkig iets minder hard dan een dag eerder dus dat durven we wel aan. Bob haalt twee Stayokay-fietsen uit de stalling en gewapend met een boekje met fietsroutes en een briefje waarop ik wat knooppunten heb gekrabbeld, gaan we op pad. We willen niet zomaar een rondje fietsen, maar hebben het plan opgevat wederom naar Deventer te gaan om daar nog wat dingen te bekijken. Daar zijn we de vorige dag door al het shopgeweld namelijk te weinig aan toe gekomen.

De weg naar Deventer blijkt, mede doordat we een paar keer verkeerd fietsen door mijn gebrekkige ervaring met knooppunt-routes (ja, ik neem alle schuld op me), iets langer dan gedacht. Maar na een lekkere lunch besluiten we een stadswandeling te kopen bij het VVV. In een wandeling van een uur zien we de belangrijkste en mooiste stukjes van het centrum van Deventer. Erg leuk! De terugrit is wederom lang maar gaat dit keer vrij vlekkeloos. En als het zonnetje er dan ook nog bij komt is dat een mooie afsluiter van een nog mooier weekend. Bedankt mama, Stayokay Gorssel en Bob, voor het mede mogelijk maken ervan!

Ben jij weleens in de Achterhoek geweest? En zo’n Wikkelhouse, zou dat ook wat voor jou zijn om eens in te overnachten?

*Disclaimer

3 Comments

 • Reply Wendy 14 augustus 2019 at 07:41

  Als je in Eindhoven woont, hoef je eeigenlijk nog niet zo ver te gaan voor mooie natuur. Wij gaan regelmatig een eindje fietsen via de knooppunten bij heeze, Geldrop en Valkenswaard. Over de strabrechtseheide kun je eindeloos mooi fietsen over heide en door het bos. En als je het vaker hebt gedaan zijn de knooppunten echt super eenvoudig en ideaal. En wat is er ontspannende dan lekker door de natuur fietsen, lekker picknicken op een bankje en lekker ergens onderweg een terassen pakken. Heerlijk!!!

 • Reply Kirsten Mamagisch 14 augustus 2019 at 12:05

  Wat een leuke huisjes zeg! En inderdaad in een prachtige omgeving!

 • Reply Jolanda 14 augustus 2019 at 21:26

  Lijkt me een heel gezellig huisje in mooie omgeving. Leuk ook, om zoiets met je moeder te doen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.