ER OP UIT

Uitwaaien in de Limburgse heuvels *

5 november 2018

limburgse heuvels

Het was een doodgewone maandagmiddag toen vriendin en collegablogger Bregje me belde: ‘Hee, weet je nog dat we het er een tijdje geleden over hadden dat ik eens naar jou moest komen en jij naar mij, zodat we daar een leuke blog over kunnen schrijven? Nou, ik heb wat en moest meteen aan jou denken. Ga je mee?’ In mijn hoofd had ik mijn koffer al gepakt. We prikten twee dagen in het midden van de week en ik reisde af naar het zuiden. Naar de Limburgse heuvels, waar Auberge De Smockelaer ligt.

Als Brabantse woon ik natuurlijk niet zo ver van Limburg. Toch kom ik er zelden. Aan de ene kant zonde, maar aan de andere kant kon ik op die manier wel een voor mij nog onbekend stukje Limburg ontdekken. Onze minivakantie begon met een autorit van station Maastricht (waar Breg me oppikte) door het prachtige Limbugse heuvelland. Onderweg wist Bregje me de prachtigste plekjes te laten zien. Bij dit mooie uitzicht stopten we even om wat foto’s te maken. Prachtig toch? We waanden ons spontaan in een scène van The Sound of Music.

We hebben beide wel trek en besluiten te gaan lunchen bij het BrouwLokaal van de Gulpener Bierbrouwerij in, heel verrassend, Gulpen. We bestellen beiden een speciaalbiertje van de tap en een heerlijke salade met vis.

Na een korte autorit strijken we neer bij Auberge De Smockelaer in Slenaken (of: ‘Sjlennich’ op z’n Limburgs). Onderweg kijk ik opnieuw mijn ogen uit. ‘Het is net of we in het buitenland zijn!’, heb ik volgens mij wel drie keer gezegd. Alleen al door het heuvelachtige gebied ziet het er compleet anders uit dan ik gewend ben.

Auberge De Smockelaer

We rijden de parkeerplaats op van een prachtige 18e-eeuwse hoeve, bestaande uit drie vakantiewoningen en ’t Vakwerkhuys met een unieke vergader- en feestruimte.

Ook bevindt er zich een knus restaurant met open haard. Tijdens een rondleiding vertellen eigenaars Monique en Maurice Loo ons alles over de prachtige accommodaties en hun andere vakantiehuizen elders in Limburg.

Bed & Breakfast

De vakantiehuizen van De Smockelaer worden in principe als groepsaccommodatie verhuurd. Is een groepsaccommodatie binnen nu en drie weken niet verhuurd, dan zijn de losse kamers te boeken als Bed & Breakfast. Geheel unaniem kiezen we voor een mooie lichte tweepersoonskamer met mintgroene muur op de eerste verdieping van vakantiehuis De Poel. Met uitzicht op de heuvels en, zo wist Monique ons te vertellen, België. Want slechts op honderd meter afstand van De Smockelaer ligt de Belgische grens. We bevinden ons dus echt in het zuidelijkste puntje van Nederland! De kamer is mooi én van alle gemakken voorzien. Met een eigen inloopdouche en toilet. Dat hebben trouwens alle kamers en dat is ook als het huis in zijn geheel verhuurd wordt, natuurlijk erg prettig.

Een flinke wandeling

Het was lekker weer en dus besluiten we de omgeving eens te gaan verkennen. Te voet, weliswaar, want dan kom je toch op de mooiste plekjes. Het waait flink, maar dat vinden we eigenlijk wel lekker.

Gewapend met een plattegrond van de omgeving en instructies hoe we de 7 kilometer lange route iets kunnen inkorten, gaan we op pad. Onderweg blijkt al snel dat we wat kaartlezen betreft het cliché bevestigen. Toen we zelfs aan de stand van de zon probeerden af te lezen welke kant we op moesten dacht ik even dat we serieus verdwaald waren. Gelukkig blijken we een perfect rondje te lopen. Met flink wat tussenstops, want het riviertje de Gulp, de mooie vergezichten en de koetjes en paarden onderweg waren natuurlijk de perfecte entourage voor een fotoshoot (of drie, vier…).

Eten en slapen

Met een gevulde beeldbank en lege maagjes schuiven we aan in de Auberge voor een heerlijk 3-gangen diner. We kiezen allebei voor het Smockelaer menu en ook nog eens voor precies dezelfde menu-opties. Tja, die waren gewoon het allerlekkerst!

Met gamba’s vooraf, biefstuk met truffelsaus als hoofdgerecht en wentelteefjes als toetje. Natuurlijk met een wijntje (leer Breg en mij kennen) afkomstig van lokaal Wijngoed Fromberg in Voerendaal. Met gevulde buikjes duiken we na afloop ons bed in. Ik slaap, zeker de eerste nacht, nooit erg goed in een vreemd bed. Maar we slapen beiden heerlijk tot we de volgende ochtend uit onszelf weer wakker worden.

Van het eten naar het slapen, naar… weer eten. Want in de Auberge staat ons een uitgebreid ontbijtje op te wachten. Echt, wat een luxe! We pakken onze koffertjes weer in en laten Auberge De Smockelaer achter ons. Met opgeladen batterij stappen we weer in de auto. Helaas is het weer stukken minder mooi dan gisteren en dus besluiten we lekker in Sittard naar de film A Star is Born te gaan. Een fijne afsluiter van een nog fijnere minivakantie. Dat ik vanaf nu vaker afreis naar het zuiden staat vast. Want zoals ik op Instagram al schreef: Brabant is mooi, maar… Limburg Lonkt!

Ben jij weleens in het zuiden van Limburg geweest?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Limburg Lonkt.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.