ER OP UIT

Uitwaaien in de Kop van Noord-Holland *

30 november 2018

kop van noord-holland

Als Brabander ken ik vooral het zuiden van Nederland vrij goed. In het noorden kom ik minder vaak en in het stukje Noord-Holland boven Amsterdam ben ik al helemaal weinig geweest. Maar daar kwam vorig weekend verandering in, toen wij een dagje op ontdekkingstocht gingen in de Kop van Noord-Holland

Met een graad of drie op de thermometer belooft het een koude dag te worden. Maar, zo vertelde het weerbericht me, in het noorden van het land zou een zonnetje schijnen terwijl de rest van Nederland bedekt bleef onder een grijs wolkendek. Hadden wij even mazzel!

Op naar de Kop (van Noord-Holland)

De twee uur durende autorit vanuit Eindhoven verloopt beter dan ik had verwacht. De kleuter valt even in slaap, maar de peuter blijft stug wakker. Gelukkig wel in een goede bui. Er worden boekjes ‘gelezen’, er wordt gekleurd en we zingen mee met Jokie en Jet. Die cd zet ik normaal gesproken in als de nood hoog is. Als Quinn bijvoorbeeld echt geen zin heeft om nog langer vast te zitten in zijn autostoel. De liedjes maken hem altijd direct rustig. Maar dit keer draaien we ze gewoon voor de gezelligheid.

Van Blanckendaell Park Tuitjenhorn

Onze eerste bestemming is het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn. Van dat plaatsje had ik nog nooit gehoord, laat staan van het park. Bij aankomst vraag ik me af of het wel open is aangezien de parkeerplaats, op één auto na, helemaal leeg is. Maar gelukkig kunnen we naar binnen. Als je door de poort binnenloopt heeft het iets weg van een uit de kluiten gewassen kinderboerderij. Maar hoe verder je doorloopt, hoe toffer de dieren en hoe groter de verblijven. Ik verbaas me echt over de omvang van het park en de mooie aanleg ervan.

Het is natuurlijk een vrij koude dag, dus we moeten onze wandeling halverwege onderbreken. Opwarmen doen we bij het Cafetaria waar we warme chocolademelk en appeltaart nemen. Mmm! Na nog een toiletbezoekje kunnen we er weer even tegen. Ernaast ligt een mooie speeltuin die Lise natuurlijk even moet uittesten. Zowel voor kleintjes als wat grotere kinderen staan er mooie speeltoestellen.

We sluiten ons bezoek af met een wandeling door de pas aangelegde Savanne. Alleen blijken de dieren daar niet rond te lopen, maar in hun (winter?)verblijven te zitten. Gelukkig komen we daar aan het eind van het rondje automatisch langs en kunnen we ook de giraffen en zebra’s nog even van dichtbij bekijken.

Op naar de kust

De auto terugvinden is niet moeilijk en in twintig minuten rijden we naar de kust bij het plaatsje Petten voor het tweede deel van ons dagje weg. Hier had ik stiekem nog wel het meest naar uitgekeken. Het landschap onderweg is prachtig. Het doet me met haar mooie vergezichten een beetje aan Zeeland denken. En zoals het weerbericht voorspelde, schijnt er inderdaad een fijn zonnetje.

We kunnen de auto vlakbij de duinen gratis parkeren (super!). Quinn mag in de draagzak, die we gelukkig een keer niet vergeten zijn. En met z’n allen lopen we even later de dijk over en zo het strand op. De zee is prachtig en zoals altijd voelt het voor mij als thuiskomen. Hoewel ik dit stukje Nederlandse kust dus nog niet eens kende. Het strand is in totaal zo’n 30 km lang en je vindt er gezellige badplaatsen als Julianadorp, Callantsoog en Petten, waar wij dus zijn.

We lopen over het strand, waar Lise een tof speelhuisje ontdekt waar ze graag in wil. Zodra onze neuzen weer rood kleuren van de kou besluiten we op te warmen bij strandpaviljoen Zee & Zo. Ik bestel een lokaal speciaalbier en Lise stort zich met papa op een puzzelboekje dat ze van thuis heeft meegenomen. Quinn is inmiddels echt moe en heeft het na een koekje en wat te drinken wel gehad.

Na nog een laatste blik op de zee laten we de kust weer achter ons en beginnen we aan de terugweg. Quinn valt eindelijk in slaap en ook Lise doet een dutje. Tot we ongeveer halverwege zijn, want ik heb een tussenstop gepland zodat we kunnen avondeten bij de ‘grote gele M’. Dat is altijd een feest!

Eenmaal thuis realiseer ik me dat het weliswaar twee uur rijden is, maar helemaal niet zo lang voelt als ik had gedacht. Zeker met een tussenstop is het goed te doen. Ik gok dus dat we nog wel vaker richting de Kop van Noord-Holland zullen gaan om de omgeving verder te ontdekken. Een boottochtje naar Texel bijvoorbeeld lijkt me ook enorm leuk om eens met de kinderen te doen!

Ben jij weleens in de Kop van Noord-Holland geweest en zo ja, welke plek(ken) raad je mij aan om eens naartoe te gaan?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Holland Boven Amsterdam.

3 Comments

 • Reply Debby Schuller 30 november 2018 at 11:03

  Jullianadorp en esonstad zijn ook erg leuk met jonge kinderen 🙂

 • Reply Tineke 30 november 2018 at 20:56

  Prachtige foto`s en klinkt als een heerlijke dag! Texel moet je zeker eens doen, samen met Ameland mijn favoriete bestemming van Nederland.
  Liefs

 • Reply Theo Minneboo 26 augustus 2022 at 08:47

  Capfun in Julianadorp is leuk voor een weekje vakantie. Ik ken de kop van noord-holland juist heel erg goed, ging er de maand augustus elk jaar op vakantie in groet, schoorl, bergen, camperduin, petten: tot de duitsers kwamen en de huurprijzen 5 keer hoger werden.
  Geen kwaad woord over de duitsers, maar zo werkt de economie.
  Het is werkelijk een schitterend gebied, maar je moet er wat langer zijn dan een dagje heen en weer helemaal vanuit eindhoven. Wie weet…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.