ER OP UIT MUSEUM

Uittip & winactie: reis terug in de tijd in het preHistorisch Dorp

8 augustus 2023

Toen ik er in maart van dit jaar begon met werken was ik er sinds mijn kindertijd niet meer geweest. Mijn eigen kinderen waren dat tot voor kort zelfs nog helemaal nooit. Daar hebben we dus maar snel verandering in gebracht. Inmiddels zijn we al meerdere keren geweest en iedere keer weer was het superleuk! Ik heb het over het preHistorisch Dorp in Eindhoven, een historisch openluchtmuseum waar je ontdekt hoe de mensen vroeger leefden. Een superleuk en tegelijkertijd leerzaam uitje voor jong en oud. Wil je het openluchtmuseum na het lezen van deze blog zelf ook eens bezoeken, lees dan vooral even verder want ik sluit af met een leuke winactie!

Ik nam de kinderen voor het eerst mee in het openingsweekend, begin april. Hoewel het toen behoorlijk slecht weer was, hebben ze zich urenlang prima vermaakt. We zijn sindsdien nog twee keer geweest en gaan eind augustus nog een keer, maar dan samen met opa en oma. Quinn was direct onder de indruk van de jager in de prehistorie, die uitlegde en liet zien hoe je met een stukje vuursteen zelf vuur kunt maken. Dat lijkt wel toveren! Wie dat wilde mocht het daarna zelf proberen.

Lise vond het broodjes bakken erg leuk. Eerst graan malen zodat je meel krijgt. Dit lever je vervolgens in voor een bolletje deeg dat je om een stok vouwt. Deze houd je boven het vuur tot je broodje gaar is. En daarna mag je het natuurlijk lekker oppeuzelen! Ook het werken met klei vonden de kinderen ontzettend leuk. Zelf een potje of een ander voorwerp maken dat je na afloop natuurlijk mee naar huis mag nemen.

Activiteiten

Er is in het preHistorisch Dorp een mooie mix van activiteiten onder begeleiding – zoals vuur maken en boogschieten – en activiteiten die je helemaal op eigen houtje kunt doen. Ook zijn er op het middeleeuwse marktplein allerlei leuke spelletjes. Ik heb er voor het eerst in járen weer eens op stelten gestaan en ontdekte dat je dat dus niet verleert! Grappig is het om iemand in de schandpaal te zetten en met vilten fruit te bekogelen. Daarna draai je natuurlijk de rollen om – dat is wel zo eerlijk.

De oude boerderijen en gebouwen geven een goed beeld van hoe de mensen vroeger leefden. Wist je bijvoorbeeld dat ze daar niet alleen woonden, maar samen met hun dieren? Overal branden gezellige vuurtjes waar je omheen kunt gaan zitten. Bij de smid kun je zien hoe er, door ijzer heel heet te laten worden, allerlei voorwerpen gemaakt kunnen worden. Dat vonden de kinderen heel indrukwekkend om te zien. Er worden ook regelmatig rondleidingen georganiseerd. Onder leiding van een gids maak je dan een wandeling langs alle tijdperken en gebouwen waar je gegarandeerd het een en ander van opsteekt.

Fotospeurtocht

Je kijkt goed je heen, maar hoe goed kijk je écht? Om het museum tot in detail te ontdekken kun je bij de kassa voor € 3,- een fotospeurtocht kopen. Het is de bedoeling dat je alle details op de foto’s in het museum weet te vinden. Een leuke manier om samen met je kinderen op avontuur te gaan en wat mij betreft ook een leuk extraatje als je het museum al vaker hebt bezocht. Op deze manier ontdek je namelijk gegarandeerd nieuwe dingen!

Herberg Den Bonten Os

Heb je tijdens je bezoek honger en dorst gekregen, dan kun je in de middeleeuwse herberg terecht voor een lekker hapje en drankje. Bij mooi weer neem je plaats op het marktplein, bij slecht weer zoek je een plekje binnenin de knusse herberg.

Beleef het verleden in het preHistorisch Dorp

In het preHistorisch Dorp beleef je het verleden van dichtbij. Door te zien, te luisteren, maar dus vooral door zelf te doen! Op je reis ontmoet je historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen die je alles kunnen vertellen over hun tijdperk. Luister naar de spannende verhalen en leer oude ambachten. Een toegangskaart kost € 11,50. Museumkaarthouders en kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen.

Winactie: win kaarten voor jou en je gezin!

Denk jij na het lezen van dit alles: ‘daar wil ik zelf ook eens naartoe!’ dan heb ik leuk nieuws: ik mag namelijk één gezin blij maken met tickets voor een bezoek aan dit leuke kidsproof museum in Eindhoven. Meedoen kan via mijn Instagram, dus zoek de bijbehorende post snel op om te zien hoe je kans maakt op deze te gekke prijs 🙂

Ben jij al eens in het preHistorisch Dorp geweest?

1 reactie

  • Reply Peter Vizee 15 augustus 2023 at 13:42

    I maak heel graag kans met het hele gezin een bezoekje te mogen brengen aan dit leuke en leerzame openluchtmuseum! (En het is ook nog vlakbij ons vakantieadres in de Herfstvakantie…)

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.