ER OP UIT

Uittip: Lichtjesroute Eindhoven 2021

25 september 2021
lichtjesroute eindhoven

Al zolang ik me kan herinneren worden de straten in Eindhoven in het begin van de herfst versierd met gekleurde lampjes. Op een vaste route hangen aan lantaarnpalen raamwerken met mooie lichtcreaties. Langs de weg staan op verschillende plaatsen grotere lichtkunstwerken, opgebouwd uit kleine lampjes. De Lichtjesroute in Eindhoven is enorm leuk om met kinderen te rijden. Met de auto of op de fiets!

Geschiedenis Lichtjesroute Eindhoven

Met de Lichtjesroute wordt de bevrijding van Eindhoven op 18 september 1944 herdacht. In veel van de kunstwerken zie je dit terug, doordat ze symbool staan voor herdenking en vrijheid (bijvoorbeeld een fakkel, of een grote ‘V’ bestaande uit de kleuren van de Nederlandse vlag). Maar ook veel dieren en andere herkenbare symbolen zijn vertegenwoordigd. Zelfs Nijntje schittert al jaren op de route.

Lees ook: Lichtfestival GLOW Eindhoven – ook leuk met kids!

Fiets of auto

Veel mensen pakken de auto om de in totaal 20 kilometer lange route helemaal te rijden. Er zijn een aantal rustplaatsen gecreëerd waar je even uit de auto kunt. In stadsdeel Woensel bevindt zich bijvoorbeeld een grote eendjesvijver waar van alles te zien is. Maar ook met de fiets is het leuk om (een deel van) de route te rijden.

Op onderstaande foto is Lise bijna twee en hebben we fietsend een stukje van de Lichtjesroute gereden. De laatste paar jaar gaan we eigenlijk altijd met de auto, zodat we wat meer van de route kunnen zien en in elk geval even kunnen stoppen bij de eendjesvijver, want dat is toch wel het hoogtepunt van de route.

IMG_5500

De Lichtjesroute is voor mij pure nostalgie. Ik weet niet beter dan dat we van kleins af aan de route reden. Mijn vader achter het stuur met mijn moeder ernaast en mijn broertje en ik achterin de auto met grote ogen naar buiten kijkend. Ik vind het geweldig om deze ’traditie’ nu aan mijn eigen kinderen door te kunnen geven. Binnenkort gaan wij dus weer op pad!

IMG_5505

Wat, waar en wanneer?

De Lichtjesroute Eindhoven vindt elk jaar plaats van 18 september tot en met de tweede zondag van oktober. Dit jaar is zondag 10 oktober de laatste dag dat je de Lichtjesroute kunt rijden. De lampen branden zondag tot en met donderdag van 19:00 tot 22:30 uur. Op vrijdag en zaterdag branden de lampen van 19:00 tot 23:30. Let op: een deel van de ornamenten gaat pas aan als de lantaarnpalen aan gaan. Meer informatie vind je op de website en Facebookpagina.

Had jij al eens van de Lichtjesroute gehoord? Of heb je ‘m misschien al eens gereden?

6 Comments

 • Reply Puck 8 oktober 2015 at 10:36

  Hij is nog maar een paar dagen he! Dus je moet opschieten als je nog een keer wilt.
  Ik wil wel gaan, maar op de fiets gaan we niet redden, dat is te ver. En met de auto valt ze waarschijnlijk inderdaad meteen in slaap. Misschien alleen de eendjesvijver. Die is toch vaak het mooiste.

  • Reply Monique 8 oktober 2015 at 15:52

   Daar heb je helemaal gelijk in ja. Ik vrees dat wij het niet meer gaan redden om nog te gaan dit jaar. Gelukkig is het een jaarlijks terugkerend evenement 🙂 De eendjesvijver is inderdaad erg mooi. Veel plezier als jullie nog gaan!

 • Reply Fleur Sophia 8 oktober 2015 at 16:10

  Oh wauw, wat ziet dat er gezellig en knus uit! Helaas is Eindhoven alleen een beetje ver weg voor mij..

 • Reply Magalie 8 oktober 2015 at 20:01

  Leuk! Heb nooit geweten waarom dit wedt georganiseerd. 👍 we zullen de volgende keer ook eens gaan kijken, die van ons gaat net nog te vroeg naar bed😕 . Volgend jaar opzoek naar Nijntje 😄

  • Reply Magalie 8 oktober 2015 at 20:03

   Werd moest het zijn natuurlijk ☺️

 • Reply Maud 8 oktober 2015 at 21:43

  Wat gaaf! Wel jammer dat Sittard dan nét te ver weg zal zijn om het bijv. eens met de trein te doen…

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.