ER OP UIT

Tips voor een autovakantie met kinderen *

11 mei 2018

Over een paar weken gaan wij voor het eerst met de kinderen op vakantie naar het buitenland. Ja echt, voor het eerst! Nu is de Duitse Eifel nog niet eens zo heel ver weg, maar voor deze autovakantie wilde ik goed voorbereid zijn. Ga jij ook met (kleine) kinderen op autovakantie dit jaar, houd dan voor een soepele rit in elk geval rekening met de volgende dingen.

1. Check vooraf de conditie van je auto

Natuurlijk zorg je dat je met een gevulde tank van huis gaat. Vergeet ook niet het oliepeil en de koelvloeistof even te checken voor je wegrijdt en controleer de bandenspanning. Bij mij is dit echt een gevoelsdingetje, maar als ik weet dat een van die dingen niet vooraf gecheckt of bijgevuld is, dan zit ik niet 100% in de auto. Zeker niet als we een urenlange rit gaan maken.

2. Zorg dat al het ‘papierwerk’ rondom je auto in orde is

Ga never nooit onverzekerd de weg op. Een WA verzekering auto is het minimale dat je verplicht bent om af te sluiten. Wil je naast de standaard verzekering nog een dekking voor andere zaken, dan kun je een autoverzekering afsluiten met daarbij een of meerdere losse module’s zoals diefstal, brand of het onverhoopt zelf veroorzaken van schade. Zorg dat je een schadeformulier in de auto hebt liggen voor wanneer er onderweg iets gebeurt en sla belangrijke telefoonnummers op in je telefoon. Zeker wanneer je in het buitenland geen toegang hebt tot mobiel internet.

3. Maak regelmatig een tussenstop

Afhankelijk van hoe lang de reis duurt maak je een of meerdere tussenstops. Ik vind het altijd gezellig om ergens onderweg een broodje te eten. Je kunt dan ook meteen naar het toilet, een luier verschonen en je kinderen kunnen even hun energie kwijt. Op veel parkeerplaatsen naast de snelweg vind je picknicktafels en een klein speeltuintje.

4. Zorg voor vertier onderweg

Het is als bijrijder vrij vermoeiend (en ook niet zo goed voor je nek) om continu omgedraaid te zitten en je kinderen te entertainen. Zorg er daarom voor dat ze genoeg speelgoed tot hun beschikking hebben waarmee ze zich kunnen vermaken. Je kunt een speciale organizer aan de voorstoel hangen waar ze het speelgoed zelf uit kunnen pakken en weer in kunnen stoppen. Het is ook leuk om als verrassing wat kleine cadeautjes mee te nemen waar ze onderweg meteen mee kunnen spelen.

En zet leuke liedjes op waar iedereen vrolijk van wordt. Nu ben ik persoonlijk voorstander van het om de beurt een cd kiezen principe, dus dat gaan we hier de komende vakantie maar eens uitproberen. Papa en mama willen immers ook weleens luisteren naar de muziek die zij leuk vinden. Een luisterboek opzetten is trouwens ook een slim idee als de verveling dreigt toe te slaan.

5. Zorg voor afkoeling

Ga je midden in de zomer op autovakantie met je kinderen, dan kan het behoorlijk heet zijn in de auto. Een lichtgekleurde handdoek op de autostoel van je kind zorgt dat deze niet zo snikheet wordt als je auto in de zon staat én neemt zweet op. Heeft je auto airconditioning, zet deze dan aan en zorg er met behulp van zonneschermen voor dat de zon niet rechtstreeks op je kind schijnt. Heb je er ruimte voor dan is het meenemen van een koelbox of -tas ook altijd heel slim. Onderweg kunnen genieten van een gekoeld drankje is op een hete dag zeer welkom! Bovendien blijven je broodjes en bijvoorbeeld fruit langer lekker als ze gekoeld worden bewaard.

6. Ontspan!

Je hebt er meestal wat drukke dagen op zitten vanwege inpakstress, zorgen dat alles wat mee moet op tijd gewassen is en alles goed geregeld is van tevoren. Worden je kinderen dan ook nog eens vervelend omdat ze het veel te lang vinden duren allemaal en jij daar niet zo goed op reageert, loop je de kans dat de sfeer al snel onder het nulpunt daalt. Probeer dat in je achterhoofd te houden en rustig te blijven. Heb je vooraf bedacht dat je kleintje een groot deel van de rit slaapt en doet hij dat vervolgens niet, maak je daar dan niet druk om. En belanden jullie in de file dan is dat niet leuk, maar probeer er het beste van te maken. Een keertje extra stoppen op een parkeerplaats is helemaal niet erg. Je hebt vakantie en als je vakantie hebt is haast niet aan de orde.

Ik wens je een goede reis en een heel fijne vakantie!

Wat is jouw nummer 1 tip voor een autovakantie met kinderen?

Afbeelding autovakantie is afkomstig van Shutterstock.

1 reactie

  • Reply Nicole Orriëns 11 mei 2018 at 11:04

    Zorgen dat ze onderling niet makkelijk ruzie kunnen maken : ) Regelmatig even stoppen vind ik ook een hele goede tip.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.