ER OP UIT OUDERSCHAP PEUTER

Tips voor peuter-uitjes bij slecht weer

10 februari 2016

peuter-uitjes bij slecht weer

Toen wij laatst een weekend weg waren met vrienden, was het twee dagen hondenweer. Lees: koud, harde wind en regen. Heel veel regen. Niet echt het ideale weer om met je peuter naar buiten te gaan dus. Maar een heel weekend in ons vakantiehuis blijven zitten was ook voor niemand leuk. En dus gingen we nadenken welke mogelijkheden er waren. Zo kwam ik op het idee een lijstje te maken van mogelijke uitjes met je peuter bij slecht weer.

Peuter-uitjes bij slecht weer: De binnenspeeltuin

Een van de meest voor de hand liggende opties is wat mij betreft de indoor speeltuin. Zo heb je de vestigingen van Ballorig en Monkey Town, maar er zijn ook kleinschaligere op zichzelf staande binnenspeeltuinen. Zo gaan wij graag naar de speelschuur van de Brandevoortse Hoeve, op slechts een kwartiertje rijden.

In een binnenspeeltuin kunnen de kinderen zich met van alles vermaken. Zo is er vaak een ballenbak, zijn er meestal klimrekken waar flink in geklauterd kan worden en kunnen kinderen van de glijbaan. Vaak zijn er ook loopfietsjes waarmee ze rond kunnen rijden. Voor de ouders is er voldoende zitruimte en bij de meeste binnenspeeltuinen is het ook mogelijk eten en drinken te kopen.

Het fijne vind ik dat de meeste binnenspeeltuinen een apart gedeelte hebben voor de jongste kinderen tot 4 jaar. Vaak is dit gedeelte omheind, zodat de kleintjes niet zomaar weg kunnen kruipen of lopen. En ze worden ook niet onder de voet gelopen door de grotere kinderen. Een prima uitje dus, waarbij kinderen echt even hun energie kwijt kunnen!

Peuter-uitjes bij slecht weer: Het zwembad

Is je kind een waterratje, dan is het zwembad altijd een goed idee. Zo gingen wij tijdens ons weekendje naar subtropisch zwemparadijs Mosaqua. Een zwembad met apart peutergedeelte, glijbanen en een stroomversnelling is super. Lise genoot er ook erg van om met haar bal, gietertje en emmertje te spelen in het water. Zorg wel dat je je peuter zwembandjes om doet en verlies hem/haar niet uit het oog!

Peuter-uitjes bij slecht weer: De bioscoop

Of de bioscoop al een optie is voor je peuter kun je denk ik het beste zelf inschatten. Een half jaar geleden had Lise er nog vrij veel moeite mee lang stil te blijven zitten, maar ik weet zeker dat ze nu best anderhalf uur naar een van haar favoriete filmsterren kan kijken. Zo gaan we binnenkort naar de film van Woezel & Pip. Voordeel bij zo’n film is trouwens ook dat er veel kleine kinderen aanwezig zijn en niemand zich zal storen aan het feit dat je kind wat geluid maakt of even wil lopen. In veel bioscopen kun je trouwens ook naar een zogenaamde Kleuterbios gaan. Dat zijn speciale films voor de allerjongsten (peuters en kleuters) waarbij het geluid wat minder hard staat en het licht een klein beetje aan blijft.

Peuter-uitjes bij slecht weer: Het museum

Heb je ook al eens aan het museum gedacht? Waarschijnlijk is dat niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan een activiteit voor je peuter, maar er zijn weldegelijk musea waar je prima met je kindje heen kunt. Wat denk je bijvoorbeeld van het pasgeleden heropende (en geheel vernieuwde) Nijntje museum? Lise is nog altijd weg van Nijntje, dus we gaan hier binnenkort zeker een keer met haar naartoe. Leuk om te combineren met een treinreisje trouwens, wat voor veel kleintjes al een avontuur op zich is!

Peuter-uitjes bij slecht weer: De playdate

Mochten de vier bovenstaande opties om de een of andere reden toch net niet binnen je mogelijkheden liggen, dan is er nog altijd de playdate. Spreek met een andere moeder (of vader) en kind(eren) af bij een van jullie twee thuis. De kindjes kunnen lekker spelen en jullie doen mee of gaan lekker theeleuten. En ben je de ene keer bij de een thuis geweest, dan kun je de volgende keer bij jou thuis afspreken.

Heb jij nog leuke ideeën voor peuter-uitjes bij slecht weer?

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply iooon 10 februari 2016 at 22:13

  Toch wel handig een peuter. Ik vind het met dreumes soms wel moeilijk. Ik zie dat hij naar buiten wil maar we kunnen nergens heen. Water haat hij dus zwembad is sowieso geen optie. Binnenspeeltuin zit op 10 minuten lopen maar zijn we nog nooit geweest. Misschien toch eens proberen….

 • Reply Simone 10 februari 2016 at 22:20

  Oh naar de bioscoop met je kleintje dat lijkt me echt super leuk! Daar is Mirthe helaas echt nog te klein voor, haha 😉

 • Reply Charlotte 10 februari 2016 at 22:43

  Dan zullen we maar eens snel een playdate afspreken dan! 🙂

 • Reply marjon 11 februari 2016 at 07:06

  Inderdaad de tips die wij ook geregeld toepassen bij slecht weer. Als het gewoon een dagje minder weer is vermaken ze zich ook wel thuis met speelgoed. Met dit moet niet meerdere dagen achter elkaar zijn, want dan is het toch wel noodzakelijk om even ergens anders te gaan spelen/zwemmen….

 • Reply Janske 11 februari 2016 at 09:51

  Ik wil ook zo graag weer naar de Brandevoortse Hoeve…snel weer even naar toe gaan! Alle uitjes hierboven zijn leuk! Zwemmen moeten we ook vaker doen…erg hé…voel me echt zo’n mama die nooit iets leuks doet als ik dit zo lees 😉

 • Reply Marit 12 februari 2016 at 22:58

  Kopje thee bij opa en oma! Werkt ook goed😂

 • Reply Lifestyle Mommy's ~ Linda 14 oktober 2017 at 08:43

  Wat een leuke en gezellige tips aangezien het hier in Nederland toch regelmatig regent hihi. Ik ga het artikel delen want ik denk dat velen er wel wat aan hebben 😀

 • Reply roelina 18 oktober 2017 at 21:56

  Wat een leuke tips. De bioscoop is idd een erg goed idee. Het theater mag er ook tussen wat mij betreft, al doe je dat toch wel minder spontaan dan een biosje.

 • Reply Het is winter, dus wij gaan buiten spelen! | Pink Press ♡ Life Style Blog 21 augustus 2019 at 10:45

  […] Tip 1! Het allerleukste buitenspeelgoed voor kinderen van alle leeftijden Tip 2! Tips bij buitenspelen in de regen […]

 • Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.