ER OP UIT THEATER

Een speciale wijnproefavond bij Parktheater Eindhoven *

21 juni 2019
wijn drinken tijdens wijnproefavond bij parktheater eindhoven

Jullie weten inmiddels wel dat ik hou van (speciaal)bier. Toch kan ik op zijn tijd ook erg genieten van een lekker wijntje. Behalve de verschillende ‘soorten’ wijn: wit, rosé en rood en het feit dat er verschillende druivenrassen bestaan, weet ik eigenlijk maar bar ‘wijnig’ van wijn. Maar sinds afgelopen maandag toch net ietsje meer. Ik was namelijk op uitnodiging te gast bij een nieuwe ‘Met de fles op tafel’ voor een speciale wijnproefavond bij Parktheater Eindhoven! Vriendin Charlotte nam ik mee.

Het is theoretisch gezien nog geen zomer, maar daar heeft het vanavond wel alle schijn van. Het is zo’n avond waarop de temperatuur lang aangenaam blijft. Geen wonder dus dat Smaaktheater Dertien, het restaurant van het Parktheater, besluit de wijnproeverij buiten op het terras te houden. We worden naar onze tafel gebracht en blijken vanwege de beperkte ruimte op het terras samen met een ander stel aan tafel te zitten. Dat is in het begin aan beide kanten even ongemakkelijk, maar als het ijs eenmaal gebroken is wordt het heel gezellig. Het placemat op tafel verraadt welke wijnen we gaan proeven. Geen enkele naam komt me bekend voor, dus ik besluit met te laten verrassen.

‘Duvelstoejager’ Siegobert Jansen, die ook de bierproefavond presenteerde, neemt ons mee op een reis langs verschillende wijnen. Daarbij serveert de chef-kok bijpassende gerechten. Terwijl wij genieten van de wijn en het eten, geeft Siegobert ons de nodige achtergrondinformatie over de wijn.

Met de fles op tafel – Wijnproefavond bij Parktheater Eindhoven

We trappen af met een mooie rosé. Daarbij hoort een salade van Hollandse garnalen, avocado, mango en limoenmayonaise. Een verrukkelijke combinatie, vinden we alle vier. En daarmee een perfecte start van de avond!

Gedurende de proeverij krijgen we in totaal vijf glazen, met zeer uiteenlopende wijnen. Van de witte wijnen vinden we de Nieuw-Zeelandse Yealands Estate Grüner Veltliner het lekkerst. Zeker in combinatie met de sous-vide bereide zalm met olijfolie en citroen, little gem, en venkel. ‘Is het raar als ik mijn bord aflik?’, vraagt Charlotte als ze haar gerechtje op heeft. Dat zegt genoeg, lijkt me.

Op het menu staan ook twee rode wijnen. De eerste, de Torres La Causa Del Itata Pais, is toegankelijker dan de naam doet vermoeden, met tonen van rood fruit. Daarbij krijgen we een gebakken sukade met ravioli en spinazie in een beurre noisette. We weten niet wat nog komen gaat, maar dit gerechtje vinden we tot nu toe het lekkerst. En de wijn matcht wederom perfect.

Black Bastard

De hele avond al heb ik uitzicht op een fancy barbecue. Een soort green egg, maar dan zwart en een stuk groter. Dit blijkt de Black Bastard keramische barbecue. En die heeft alles te maken met het vijfde en laatste gerecht van de avond.

Het vuur wordt flink opgestookt en dat is best een spektakel om naar te kijken. Er worden grote stukken vlees op gelegd, die vervolgens in lapjes worden gesneden. Het blijkt ‘Picanha’, het staartstuk van het rund. Dit is gemarineerd in whisky en bruine basterdsuiker. We krijgen er pikante zoete aardappelfriet bij en een smokey barbecuesaus. De wijn die erbij hoort is de Neethlingshof The Owl Post Pinotage. Een veel zwaardere rode wijn dan de vorige. De wijn heeft tonen van eiken en ceder en past daarmee perfect bij dit ‘smokey’ gerecht.

Verrassingsdessert

Speciaal omdat het zulk heerlijk warm weer is – inmiddels is het rond tienen en zitten we nog altijd zonder jasje aan tafel – krijgen we een verrassingstoetje voorgeschoteld. De milkshake van witte chocolade, aardbei en een drupje Cointreau is zo heerlijk dat we helemaal vergeten een foto te maken en het liefst een tweede glaasje zouden willen…

Conclusie

Charlotte en ik zijn het er allebei over eens: we hebben een ontzettend fijne, gezellige en smaakvolle avond gehad. De sfeer op het terras is ontspannen, de Duvelstoejager loopt rond om extra informatie te geven en vragen te beantwoorden. Maar heb je geen verdere informatie nodig dan geniet je gewoon van de lekkere wijn, het verrukkelijke eten en je goede gezelschap.

Binnenkort, op zondag 23 juni staat een speciale ‘Met de fles op tafel’ op het programma, waarbij je geniet van vijf single malt whisky’s met bijpassende hapjes. Komend theaterseizoen zijn er weer nieuwe edities van de wijn- en bierproefavonden. Als je het leuk vindt nieuwe bieren of wijnen te proeven en te smullen van gerechtjes die daar perfect bij passen, is een bier- of wijnproefavond bij Parktheater Eindhoven echt iets voor jou!

De zomer van DERTIEN

De zomer is voor een theater altijd een rustige periode. Maar Smaaktheater Dertien heeft deze zomer een hoop in petto. Van 18 juni t/m 21 juli gaat namelijk alles op de spreekwoordelijke ‘planque’ en kun je genieten van allerlei zomerse planque-arrangementen en specials. Wat dacht je bijvoorbeeld van een 30 Seconds Toernooi incl. lunchplanque, een heuse Black Bastard Avond (die zou ik je zéker aanraden!), of een Muziek & Burgers Kwis? Kijk voor het volledige programma en kaartverkoop even op de website van Smaaktheater Dertien.

Drink jij graag wijn? En zo ja, kies je dan voor witte wijn, rode wijn of rosé? Ik ben benieuwd!

*Disclaimer

2 Comments

  • Reply Our diary #113 | Aukjeswereld 23 juni 2019 at 06:01

    […] etenstijd maakte ik mezelf klaar voor alweer een date met Monique! Ik mocht namelijk mee naar een wijnproeverij bij het Parktheater […]

  • Reply De leukste vriendinnen uitjes voor een dagje quality time met je vriendin 31 juli 2019 at 06:00

    […] high tea kennen we nu allemaal wel, maar boek eens een high wine, high Gin Tonic of een wijnproeverij. Toch net weer even anders maar minstens zo […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.