Ken je dat? Dat je opeens voelt dat alles stroomt? Gedachten, creativiteit, inspiratie, motivatie… Ze stromen ineens door je lijf. In het Parktheater in Eindhoven stroomt het ook. Binnen het thema STROOM heeft het theater voorstellingen geprogrammeerd voor mensen met ideeën, een kritische blik en een nieuwsgierige aard. Mensen bij wie het stroomt of die juist op zoek zijn naar nieuwe input om het weer te laten stromen. Aan wat voor voorstellingen moet je dan denken? En wat is er dan precies bijzonder aan en wat vind ik er zelf van? Je leest het in deze blog.
Het STROOMT in het Parktheater
Stroom is beweging. Beweging genereert energie en energie hebben we nodig om te groeien, om ons te blijven ontwikkelen en verder te bouwen. Precies dat geeft het Parktheater door in de voorstellingen van STROOM. Het zijn voorstellingen van makers die wat te vertellen hebben, voor mensen die wat te vertellen hebben. Die makers kunnen talentvolle opkomende theatermakers zijn, of juist gevestigde types. Wat zij gemeen hebben is dat ze de wereld onderzoeken, vaste denkkaders doorbreken en proberen verschillen tussen mensen te overbruggen. Je zal merken dat de voorstellingen raken, soms een beetje schuren, maar altijd verbinden. Jij en het publiek zijn bij STROOM onderdeel van het verhaal.
Kies jouw favoriete STROOM-voorstelling
STROOM-voorstellingen kunnen dus van nieuwe of gevestigde makers zijn. Maar wist je dat ook alle verschillende genres vertegenwoordigd zijn? Zo kun je genieten van muziektheater, dans, beeldende voorstellingen, toneel en ja, zelfs familie- & jeugdvoorstellingen passen binnen het thema. Het Parktheater heeft die voorstellingen geselecteerd die net wat dieper gaan. En dat betekent niet dat ze vaag zijn of ontoegankelijk. Vaak zijn het juist heel alledaagse onderwerpen, maar dan wel net met dat extra laagje dat ervoor zorgt dat het stroomt 🙂
De STROOM Meet-up
Wat de voorstellingen binnen STROOM ook onderscheidt van andere voorstellingen is dat er altijd een nagesprek plaatsvindt. Dit is natuurlijk niet verplicht, maar als je het leuk vindt kun je na de voorstelling plaatsnemen in de Philips Foyer. Daar is een soort houten ’tribune’ gebouwd tegenover de bar met kussentjes waarop je kunt plaatsnemen. Na de voorstelling komt een van de makers, bijvoorbeeld de regisseur, wat uitleggen over de voorstelling en is er ruimte voor het publiek om vragen te stellen of verder te praten over het onderwerp.
Mijn ervaringen met STROOM (tot nu toe)
DE
Inmiddels ben ik naar twee verschillende STROOM-voorstellingen geweest. Met de nadruk op ‘verschillend’ want dat zijn ze! De eerste was namelijk een jeugdvoorstelling met de titel DE. Ja, dat is echt de titel en die kon niet beter bij deze voorstelling passen. Die ging namelijk over overleven met het allerlaatste dat nog over is. Ik ging erheen met mijn dochter van 11 en zoon van 8. Ze vonden het fantastisch. Hoewel het best een dramatisch en absurdistisch stuk was, zat er ook humor in een bijzondere technieken waarbij je echt even goed moet kijken hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben.
Zowel de kinderen als ikzelf hebben enorm van de voorstelling genoten. We zijn ook bij het nagesprek geweest waarbij een van de acteurs wat kwam vertellen over hoe de voorstelling tot stand is gekomen. Ik genoot erg van de (goede!) vragen die kinderen stelden.
Lees ook: Met je kind naar het theater, welke voorstelling kies je?
Beste mensen
De tweede voorstelling van STROOM waar ik ben geweest is ‘Beste Mensen’ van Bureau Vergezicht, waarin actrice Hannah Hoekstra het publiek confronteert met 50 jaar klimaatspeeches. Vanaf de eerste minuut had ze me in haar greep. De voorstelling was heel simpel opgezet, maar dat maakte het wat mij betreft juist krachtig. Hannah brengt de klimaatspeeches van verschillende wereldleiders tot leven die allemaal doordrongen zijn van de urgentie om te vechten voor een betere wereld voordat het te laat is. Onder andere Greta Thunberg, David van Reybrouck, koningin Beatrix en Leonardo DiCaprio komen voorbij. In de Reel hieronder zie je een korte sfeerimpressie van mijn bezoek.
Helaas ging de STROOM Meet-up dit keer wegens omstandigheden niet door. Ik was wel benieuwd wat voor vragen er aan de regisseur zouden zijn gesteld! Wel liep ik na afloop langs een houten wand waar allemaal kaartjes op geprikt waren met daarop de reacties van bezoekers aan andere STROOM-voorstellingen. Erg leuk om te lezen!
Ben je benieuwd welke voorstellingen binnen STROOM er de komende periode op de agenda staan in het Parktheater? Bekijk dan alle STROOM-voorstellingen op de website en kies jouw favorieten. Bijkomend voordeel is trouwens dat deze voorstellingen heel vriendelijk geprijsd zijn, dus voor de ticketprijs hoef je het zeker niet te laten!
Geen reacties