ER OP UIT

Reizen met de Tranzer app – mijn ervaring *

2 augustus 2018

Tranzer app

Reizen met het openbaar vervoer via een app op je telefoon. Dat kan toch helemaal niet? Dat was in elk geval wat ik dacht toen ik voor het eerst las over de Tranzer app. Maar het kan dus wel! En ik zal het je nog sterker vertellen… je kunt met Tranzer reizen met trein, tram, bus én taxi. Ik nam afgelopen weekend de proef op de som en gebruikte Tranzer voor een reis van mijn woonplaats Eindhoven naar het Noord-Hollandse Alkmaar. 

De avond voor vertrek opende ik de app, die ik een aantal dagen eerder al (gratis) gedownload had. ‘Waar wil je heen?’ staat er direct in beeld. Duidelijker kan niet. Ik typ het treinstation van Alkmaar in en krijg direct een overzicht van manieren waarop ik er naartoe kan reizen. Lopend en met de trein, of eerst met de bus en dan met de trein. Ook Uber wordt weergegeven. Aan de rechterkant staan de prijzen. Ik zie direct dat ik Uber maar niet zal doen, want dat gaat me zo’n beetje 300 euro kosten. Haha, logisch ook natuurlijk. Ik besluit de bus en trein te combineren voor een mooie ’totaalervaring’.

Na het selecteren van de reis kan ik direct via de app betalen via iDeal of creditcard. En dat was het! Onderaan kan ik bij ’tickets’ mijn reis terugvinden en de tickets voor de bus en de trein openen. Ik krijg ook te zien hoe lang mijn reis in totaal duurt en hoe laat mijn bus en trein rijden.

Toevallig had ik met mijn moeder overlegd welke trein we wilden nemen en wist ik dus hoe laat ik ongeveer van huis weg wilde gaan. Wat ik alleen van tevoren niet wist is dat je met het busticket gedurende een uur binnen de betreffende regio kunt reizen. Daarna is het ticket niet meer geldig. Dat is dus wel even iets om rekening mee te houden. In het vervolg zou ik daarom mijn reis ook pas vlak voor vertrek in de app zetten en niet zoals ik dus deed, de avond van tevoren. Er kan immers altijd iets zijn waardoor je liever op een ander tijdstip vertrekt. Met het treinticket had ik dat probleem trouwens niet. Dat is gewoon de hele dag van je reis geldig.

En toen kwam het spannende moment. Zou de buschauffeur wel snappen hoe de app werkt? Er staat een grote QR-code op het ticket, dus ik ging er vanuit dat ik die ergens moest (laten) scannen. ‘O ja, hoe werkte dat ook alweer’, was de eerste reactie van de buschauffeur. Ik moest de QR-code onderaan het apparaat houden waar je normaal gesproken je OV-chipkaart scant. Het scannen werkte alleen helaas niet. Gelukkig mocht ik gewoon gaan zitten. Het scannen op het treinstation ging dan wel weer heel vlotjes. Fijn!

En in de trein kwam de conducteur langs. Hij leek niet verbaasd dat ik hem mijn telefoon met QR-code liet zien. Hij scande hem en wenste me een prettige reis. Mijn ID hield ik er netjes bij, maar daar heeft hij niet eens op gekeken.

Al met al is het reizen met Tranzer me goed bevallen. Vooraf leek het me wat ingewikkeld, maar dat is het juist niet. Als ik een keer besluit het openbaar vervoer te nemen en ik heb mijn OV-chipkaart niet bij me, dan boek ik mijn reis zonder twijfel via Tranzer.

Wat is Tranzer?

Met Tranzer is het mogelijk om te reizen met trein, tram, bus of taxi via een app op je smartphone, zonder dat er een OV-chipkaart aan te pas komt. Met Tranzer plan en koop je in een keer je gehele reis in-app, ook wanneer je daarbij gebruikmaakt van verschillende vervoerders. Zowel in de trein, bus en tram, als bij de toegangspoortjes op de stations worden de mobiele tickets geaccepteerd.

Voordelen van de Tranzer app

X Je betaalt de gehele reis in één keer en voor vertrek, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ontoereikend tegoed of ander gedoe onderweg;

X Je hebt geen OV-chipkaart (of ander vervoerbewijs) nodig wanneer je kiest voor trein, bus, tram of taxi. Spontaan besluiten de bus te nemen als het regent is dus heel eenvoudig;

X Plan je je reis via Tranzer dan krijg je een overzicht van de vervoerders waarmee je reist en zie je direct de vertrek- en aankomsttijd. Hierin bevinden zich ook de tickets die je nodig hebt. Zo heb je alles dus praktisch en overzichtelijk bij elkaar.

Nadelen van de Tranzer app

X De tickets staan op je telefoon, dus je moet wel zorgen dat deze voldoende is opgeladen en dat je hem bij je hebt;

X Een bus- en tramticket koop je met een geldigheidsduur van een uur. Zorg dus dat je binnen dat uur het ticket gebruikt, anders is het verlopen en niet meer geldig;

X (Voordeel)abonnementen, bijvoorbeeld van NS, zijn (nog) niet te koppelen met Tranzer, waardoor je in sommige gevallen duurder uit bent.

Download hier gratis de Tranzer app in de App Store (iOS) of Google Play Store (Android).

Ik maakte ook een video over mijn eerste ervaring met de Tranzer app. Bekijk ‘m hieronder:

Reis jij vaak met het openbaar vervoer en was je al bekend met Tranzer? Denk je dat het iets voor jou is?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Tranzer.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.