ER OP UIT VAKANTIEPARK

Genieten van de natuur op RCN het Grote Bos *

9 mei 2019
bornia lodge op rcn het grote bos

Wonen in de stad vind ik heerlijk, maar als ik met de kinderen op vakantie ga, kies ik het liefst voor een natuurlijke omgeving. Lekker aan de kust of, zoals afgelopen week, middenin de bossen. Lise, Quinn, mijn ouders en ik genoten van een midweek op vakantiepark RCN het Grote Bos, gelegen op de prachtige Utrechtse Heuvelrug. Na een aantal hectische weken op werk en school zijn we allemaal toe aan een beetje rust. Nou, ik kan je vertellen, die hebben we gevonden!

Fris voorjaarsweer

Als je denkt aan de meivakantie, dan denk je aan een lekker zonnetje en temperaturen waarbij je hoogstens je zomerjas aan moet. De eerste twee dagen is dat het geval, daarna wordt het helaas wat koeler en natter en missen we de zon. Ik heb me er gelukkig op voorbereid door voor elk weertype kleding mee te nemen en de kinderen vooral veel laagjes aan te trekken. Gelukkig zijn wij Nederlanders wel wat gewend en klagen de kinderen geen moment over het weer.

Bornia Lodge – ons vakantiehuisje

We arriveren wat te vroeg bij de receptie, waar we hartelijk worden ontvangen. Na een belletje naar de schoonmaak vertelt de receptioniste dat ons huisje klaar is en we er al in kunnen. Super! We krijgen een plattegrond van het park en een map met parkinformatie en kortingsbonnen. De kinderen krijgen een keycord met daaraan een klein doeboekje.

We halen de auto en rijden het park op. Parkeren kan gewoon bij de accommodatie. Dat vind ik met kleine kinderen echt een uitkomst. Als je via de achterkant op de huisjes af loopt geven ze een wat eenvoudige indruk, maar als je er omheen loopt verandert dat direct! Aan de voorkant zit namelijk een prachtige grote schuifpui en overkapping met tuinmeubilair waar je bij mooi weer lekker buiten kunt zitten. Binnen is de Bornia Lodge ruim, licht en modern ingericht (ik ben nog steeds aan het zoeken waar ik dat toffe stoeltje kan kopen) en, niet onbelangrijk, van alle gemakken voorzien. Lise voelt zich direct helemaal thuis. Ze trekt haar schoenen uit en ploft meteen op de bank met haar doeboekje.

Het huisje is geschikt voor zes personen en telt drie slaapkamers, waarvan een met een tweepersoonsbed en twee kamers met twee losse eenpersoonsbedden. Lise en ik claimen het achterste kamertje, het tweepersoonsbed is voor mijn ouders en het andere kamertje wordt het kamertje voor Quinn. Voor hem hebben we een kinderbed geregeld.

Poffertjes eten met opa en oma

M zit wat krap in zijn vakantiedagen en heeft later in de week een tripje naar Engeland op de planning. Vandaar dat hij alleen een dag op bezoek komt. Gelukkig vinden opa en oma het geen straf om mee te gaan. Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen meenemen op een weekendje weg kunnen bij RCN trouwens kiezen voor het Opa & oma weekend. Dat is een arrangement waarbij zij extra voordelig kunnen genieten van een weekend met de kleinkinderen op een van de RCN Vakantieparken. Ze ontvangen dan 25% korting op een weekend (3 nachten) en een voucher waarmee ze (opa, oma en de kleinkinderen) poffertjes mogen gaan eten bij parkrestaurant Brasserie La ForĂȘt. Dat laatste mochten wij ook ervaren. Ik ben dan wel geen kleinkind, maar gelukkig houden ook grote kinderen van poffertjes 🙂

RCN het Grote Bos

Vakantiepark RCN het Grote Bos ligt in het plaatsje Doorn, op de Utrechtse Heuvelrug. Ik wist het niet, maar het is een prachtige bosrijke omgeving met glooiend landschap en gezellige dorpjes. Bovendien ligt het op een steenworp afstand van de steden Utrecht en Amersfoort. Zo is er voor iedereen wat te doen.

Het park is enorm groot en telt meerdere kampeerterreinen en gebieden waar verhuur-accommodaties zoals stacaravans en bungalows staan. Ondanks het flinke formaat van het park heb je, als je bij of in je huisje zit, totaal niet dat idee. Ik geniet vooral van de frisgroene bomen om ons heen en de rust die er heerst. Wat ook opvalt is de natuurlijke uitstraling van het park. Geen recht-toe-recht-aan wegen en velden, maar mooie kronkelwegen en bospaden. Het park doet haar naam dus zeker eer aan!

Voor de kinderen

Voor de kinderen is er veel te doen. Zo bevinden zich door het hele park verspreid kleinere speeltuinen. Voor het restaurant ligt een grotere, redelijk nieuwe, speeltuin die de kinderen direct fantastisch vinden. Als ouder kun je op het naastgelegen terras genieten van een drankje terwijl de kinderen spelen in de speeltuin. Ideaal! Achter de receptie vind je een mini-golfbaan. Lise speelde alle 18 holes (met een beetje hulp) uit en scoorde bij hole 5 zelfs een hole-in-one!

Midden op he park bevindt zich een verwarmd openluchtzwembad met daarnaast grote sportvelden en wederom een leuke speeltuin met springkussens. Van het zwembad kunnen we vanwege het weer helaas geen gebruikmaken. Er zijn wel kinderen die het aandurven een duik te nemen, maar wij blijven toch maar op de kant. Het zwembad ziet er mooi uit en er zijn aparte, ondiepe peuterbadjes met speeltoestellen voor de kleintjes. Voor de wat grotere kinderen en volwassenen is er aan de rand van het park een uitdagend survivalparcours aangelegd.

De omgeving leent zich natuurlijk uitstekend voor een mooie fietstocht. Je kunt fietsen van thuis meenemen, maar je kunt ze ook op het park huren. Daarnaast zijn er skelters te huur en sinds kort zelfs elektrisch aangedreven skelters. Dat moesten we ervaren, dus huurden we voor een dag zo’n elektrische skelter.

Je kunt er met z’n vijven op en zoals je zult begrijpen vinden de kinderen het een groot avontuur om met dat ding de weg op te gaan. Je merkt ook echt dat het lekker licht trapt. Helaas hebben wij tot twee keer toe de pech dat de accu leegraakt en we alsnog flink moeten doortrappen. Gelukkig heeft de receptie genoeg volle accu’s op voorraad zodat er snel gewisseld kan worden.

Uitstapjes in de omgeving

Nationaal Bomenmuseum Gimborn

Behalve genieten van de mooie natuur, kun je diverse uitstapjes maken in de omgeving van het park. Op slechts een paar kilometer ligt Nationaal Bomenmuseum Gimborn. Een 29 hectare groot gebied met allerlei soorten bomen en planten. Super als je, zoals mijn vader, geĂŻnteresseerd bent in alles wat met flora en fauna te maken heeft. Maar voor ieder ander gewoon heel mooi om doorheen te wandelen en foto’s te maken.

Voor de kinderen is er een toffe speeltuin met boomhut en bij de ingang zijn speurtocht-koffertjes verkrijgbaar waarmee ze in het park van alles kunnen zoeken en ontdekken.

Museum Huis Doorn

Iets verderop ligt Museum Huis Doorn, een van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht. Op de laatste dag, voor we huiswaarts keren, nemen we hier een kijkje. Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.

Je kunt het huis alleen bezichtigen door middel van een rondleiding. Mijn moeder, Lise en ik besluiten mee te gaan. Mijn vader en Quinn wandelen ondertussen door de mooie kasteeltuin. Op zondag mag je trouwens wel zelfstandig door het huis lopen. In ieder vertrek staan dan rondleiders klaar die al je vragen kunnen beantwoorden. Hoewel ik vooraf eigenlijk geen duidelijke verwachting had, vind ik het heel leuk om alle vertrekken in het kasteel te bekijken en te zien waar de voormalig keizer at, sliep en (jawel) in bad ging.

De verhalen van de gids zijn soms wat langdradig, maar zorgen er wel voor dat je je echt kan voorstellen wat er zich bijna een eeuw geleden zo ongeveer moet hebben afgespeeld. Zelfs Lise vindt het leuk en vraagt pas na ongeveer een uur hoe lang het nog ging duren. Toen was de rondleiding gelukkig bijna afgelopen.

Tot slot

Inmiddels genieten we allemaal na van een hele fijne midweek op RCN het Grote Bos. Lise zegt dat ze niet naar de foto’s wil kijken, omdat ze het dan te erg mist. Quinn mist vooral het banjeren door de tuin rond het huisje, het fietsen op de skelter en het spelen in de speeltuin. Hopelijk komen we nog eens terug!

Wat is jouw ideale bestemming voor een midweek weg?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.