ER OP UIT THEATER

Pheifer & Blom – En en – Parktheater Eindhoven *

1 april 2022

De actrices Anniek Pheifer (44) en Jacqueline Blom (60) ken je waarschijnlijk wel van televisie. Maar ook op het toneel hebben ze beide al diverse rollen vertolkt. Ik zag ze deze week voor het eerst samen op de planken in hun voorstelling ‘En en’ in het Parktheater in Eindhoven. In een absurde duovoorstelling waar dans, muziek en mooie teksten worden afgewisseld ontzien zij niemand. Ook zichzelf en de ander niet. Ik maakte me samen met mijn moeder op voor een heerlijk ouderwets avondje theater.

We zijn nog druk op zoek naar de juiste rij en stoelnummers als ik vanuit mijn ooghoek de dames al op het podium zie staan. Het is niet de eerste keer dat ik dit meemaak, maar het is toch altijd een beetje onverwacht. Terwijl het publiek binnendruppelt knopen zij gesprekjes aan met de mensen op de eerste rij. Als na tien minuten iedereen binnen is sluiten de deuren, dooft het licht in de zaal en begint de voorstelling.

Pfeifer en Blom zijn, zoals je dat noemt, een gelegenheidsduo. Ze leren elkaar in 2017 kennen op de set van ‘Ondertussen in Casablanca’ en het klikt meteen. Nadat ze beide een medische ingreep hebben ondergaan die ze beschrijven als ‘het nulpunt’, willen ze na jarenlang vaste scripts volgen nu eens het heft in eigen handen nemen, met deze voorstelling als resultaat.

En en, niet of of

De hele avond draait om tegenstellingen die niet zonder elkaar kunnen bestaan. Niet ‘of of’ maar ‘en en’ dus. Yin en yang, zwart en wit, zwaar en licht, serieus en grappig. Het komt zelfs tot uiting in hun kleding. Beide dames dragen een soort colbert die voor de helft zwart is en voor de helft wit, niet bij beide precies hetzelfde maar gespiegeld. Een overeenkomst en tegenstelling in één, zou je kunnen zeggen.

Fotografie: Bram Willems

In ‘En en’ ontleden Pheifer en Blom het dagelijks leven. Ze nemen het kritisch onder de loep en zoomen in op het menselijk onvermogen waarbij ze kleine antwoorden geven op grote vragen en grote antwoorden op kleine vragen. Centraal staat de bijna-doodervaring die ze hebben gehad. Allebei keken ze de dood in de ogen, maar het was hun tijd nog niet. Ze zetten het publiek aan het denken over herkenbare kleine situaties en grote levensvragen. Van het klimaatprobleem tot het slavernijverleden. Met daarbij de grote vraag: moeten we overal iets van vinden? ‘Eigenlijk is alles wat we niet weten verreweg het interessantst’, is een van de lessen waarmee we uiteindelijk naar huis gaan.

Het mooie vind ik dat het lijkt alsof ze constant van de hak op de tak springen, maar er met wat denkwerk toch een mooie lijn valt te ontdekken. De manier waarop ze hun verhaal overbrengen is ook heel divers en dus weer: ‘En en’. Zo zijn de dames in dialoog met elkaar, maar ze praten ook met hun ‘alterego’s’ die zo nu en dan als poppen via een digitaal scherm achter hen zichtbaar worden en kritisch commentaar leveren. En ze houden elk een aantal keer een prachtige monoloog. Je merkt dat het de dames aan professionaliteit en acteertalent niet ontbreekt.

Vormgeving

Het eerste wat opvalt als je de zaal binnenkomt is een prachtig vormgegeven decor. Met links en rechts een verzameling planten en schemerlampen en een groot oog en een gouden oor op een verrijdbare standaard. En als centraal punt in het midden op een videoscherm een grote ronddraaiende maan, die ter ondersteuning van de voorstelling zo nu en dan wordt vervangen door andere afbeeldingen en de twee poppen die ik eerder al noemde.

Fotografie: Bram Willems

Blij verrast

Ik heb al heel wat cabaretvoorstellingen gezien, maar op het gebied van toneel ben ik wat minder ervaren. Deze voorstelling is een perfect voorbeeld van een combinatie tussen cabaret en toneel. En en, wederom. Leuk voor de cabaretliefhebber die eens iets anders wil proberen, perfect voor de liefhebber van toneel die houdt van afwisseling, snelheid, zelfspot en interactie. Zowel mijn moeder, die gezellig met me meeging, als ik zijn blij verrast na het zien van deze voorstelling. Stiekem hoop ik dat dit gelegenheidsduo gewoon een duo wordt en we dus nog veel meer van ze gaan zien.

Benieuwd welke cabaret- en toneelvoorstellingen je de komende maanden in het Parktheater kunt bekijken? Check dan even het programma. De zalen mogen weer vol en er komt veel leuks aan!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.