ER OP UIT SHOPPEN

Van peuterautostoel naar kinderautostoel

14 juni 2017

Vanaf een leeftijd van ongeveer 3,5 jaar en een lengte van ongeveer 100 cm wordt de peuterautostoel te klein en is het tijd om te gaan kijken naar een kinderautostoel. Hiermee kun je je kind veilig vervoeren tot een leeftijd van ongeveer 12 jaar, of een lengte van 135 cm. Aangezien Lise inmiddels ruim 3,5 jaar is, ben ik me alvast wat gaan oriënteren op het gebied van autostoelen voor kinderen. Welke opties zijn er? En waar moet je rekening mee houden?

Veiligheid in de auto vind ik super belangrijk. Wij nemen de kinderen vaak mee als we met de auto weggaan en ik vind het een fijn idee als ik zeker weet dat ze in een kwalitatief goed stoeltje vervoerd worden. Uit onderzoek van Taskforce veiligheid blijkt overigens dat 73% van de kinderen niet veilig wordt vervoerd. Zo is 33% van de stoelen niet op de juiste manier bevestigd, zit 15% van de kinderen niet in de juiste stoel voor zijn/haar leeftijd en zit maar liefst 41% van de kinderen niet goed vast in de stoel. Dat zijn toch cijfers waar ik van schrik!

Voordat Lise werd geboren schaften we de Maxi-Cosi Pebble aan, inclusief een Familyfix base die we met behulp van ISOFIX konden vastzetten in de auto. Geen gedoe met gordels, maar het stoeltje klikt in de basis en om te weten of het goed zit klinkt er een geluidssignaal en gaat er een groen lampje branden. Dit vind ik echt een ideaal systeem en we gebruiken deze combinatie nu voor Quinn die op dit moment 7 maanden oud is.

Toen Lise uit haar baby-autostoeltje groeide keken we voor een stoel uit groep 1, een peuterautostoel dus. Na positieve verhalen van een vriendin en een testzit in de winkel kozen we voor de Maxi-Cosi Axiss, die je een kwartslag kunt draaien zodat je je kindje gemakkelijk in de stoel kunt zetten en er weer uit kunt halen. Deze stoel wordt nog met de gordel bevestigd, maar Maxi-Cosi heeft nu ook de Axissfix, die je bevestigt door middel van ISOFIX en waarin je kindje tot een lengte van ongeveer 87 cm achterwaarts vervoerd kan worden.

Van peuterautostoel naar kinderautostoel

En nu zijn we dus op zoek naar een vervolgstoel voor Lise. Kenmerkend voor een autostoel voor kinderen langer dan 100 cm is dat ze bestaan uit een zitverhoger met rugleuning, je ze door middel van ISOFIX of de gordel op de achterbank bevestigt en je kindje gewoon met de 3-puntsgordel van de auto wordt vastgezet. De rugleuning biedt zijdelingse protectie voor hoofd en romp en een gordelgeleider houdt de gordel op zijn plaats en zorgt ervoor dat deze zich op de juiste manier op het lichaam positioneert.

Naast het feit dat de stoel veiligheid moet bieden, moet hij natuurlijk ook qua gebruiksgemak aan onze wensen voldoen. Ik denk dus dat we zullen gaan voor een stoel met ISOFIX-bevestiging. Ik ontdekte net trouwens dat Maxi-Cosi een autotypenlijst heeft waarmee je kunt checken welke stoeltjes geschikt zijn voor jouw type auto. Handig toch?

Zodra we de nieuwe autostoel in huis hebben zal ik over de specifieke stoel nog een uitgebreide review schrijven. Ook zal ik ingaan op i-Size, de nieuwe Europese regelgeving en veiligheidsstandaard voor het nog veiliger vervoeren van kinderen in de auto.

Aan welke eisen moet een autostoel wat jullie betreft voldoen en waar is de keuze naar uit gegaan?

3 Comments

 • Reply lisette 14 juni 2017 at 06:26

  Voor ons moet hij natuurlijk veilig zijn. En niet al te groot omdat we niet een hele ruime auto hebben. En verder niet al te prijzig omdat we er een voor beide auto’s moesten aanschaffen.
  We hebben nu die van maxi cosi gekocht via Marktplaats. Gebruiken hem nu 4 maanden en zijn tot nu toe tevreden.

  • Reply Monique 14 juni 2017 at 14:28

   Veiligheid gaat voor alles inderdaad. Goed dat je het zegt trouwens, dat over die autostoel voor beide auto’s. Ik had er nog niet aan gedacht dat opa er straks ook eentje nodig heeft voor in zijn auto!

 • Reply Janske 15 juni 2017 at 09:27

  Wij hebben nu ook de axiss…wat een geweldige stoel! Ik ben nu aan het kijken voor een grotere stoel. Hij moet vooral veilig zijn en handig in gebruik.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.