ER OP UIT THEATER

Oudejaarsconference 2019 – Martijn Koning | Parktheater Eindhoven *

18 december 2019
oudejaarsconference 2019 martijn koning

Wie van cabaret houdt, kijkt op de laatste dag van het jaar naar de Oudejaarsconference. Dat is volgens typisch Nederlandse traditie een cabaretvoorstelling die gespeeld wordt door één of meerdere cabaretiers en op Oudejaarsavond wordt uitgezonden. Dit jaar is cabaretier Martijn Koning de gelukkige om het jaar af te sluiten. In aanloop naar de eindvoorstelling, speelt hij een aantal try-outs van zijn Oudejaarsconference 2019. Mijn moeder en ik zijn van de partij in het Parktheater in Eindhoven.

‘Mam, ik heb gehoord dat hij een beetje grof kan zijn. Maar daar kun jij wel tegen, toch?’ Voorzichtig probeer ik mijn moeder voor te bereiden op wat komen gaat, nadat ik van M hoorde dat Martijn af en toe behoorlijk grove grappen kan maken. Gelukkig is mijn moeder de flauwste niet en ziet zij er (meestal) de humor wel van in. Samen fietsen we door de kou naar het Parktheater, waar de gezellige kerstsfeer zorgt voor een extra warm welkom.

Oudejaarsconference 2019 – Martijn koning

Dat Martijn van huis uit stand-up comedian is, merk je meteen. Hij is vlug, ad rem, improviseert er op los en bruist van de energie. Het nette pak dat hij aanheeft voelt naar eigen zeggen ‘een beetje weird’, omdat hij dat normaal nooit aan heeft. Maar hij is apetrots dat hij hiermee in de voetsporen treedt van zijn grote voorbeeld Youp van ’t Hek, die al heel wat Oudejaarsconferences op zijn naam heeft staan.

Geen saaie opsomming van actualiteiten

Iedere cabaretier die de eer heeft een Oudejaarsconference te spelen, geeft natuurlijk zijn eigen invulling aan de voorstelling. Uiteraard met de actualiteit van het afgelopen jaar als rode draad. Gelukkig wordt het geen saaie opsomming van gebeurtenissen, maar weet Martijn het jaar 2019 op geheel eigen wijze samen te vatten. Dat niet alleen de wat meer algemene gebeurtenissen maar ook de persoonlijke daarbij het vermelden waard zijn, benadrukt hij door het moeten laten inslapen van zijn kat Max een belangrijke plek te geven in de voorstelling. Over de Brexit zegt hij: ‘Ja hier komt dus eigenlijk een stukje over de Brexit, maar eh… ik heb eigenlijk nog niet meer dan dit, omdat ik er niks van begrijp. Dus ik vraag even aan jullie of ik dit erin zal laten of dat het er toch uit moet’.

Woord van het jaar

Martijn kiest er in zijn Oudejaarsconference 2019 voor om een aantal ‘woorden van het jaar’ uit te lichten. Voor mij als taalfanaat extra leuk. Zo passeren woorden als ‘vliegschaamte’ en ‘klimaatspijbelaar’ de revue. Hij vraagt zich af of ‘poenie’, het nieuwe woord voor vagina, nu wel zo goed gekozen is en zet ook zijn vraagtekens bij de introductie van de glutenvrije condoom. Overigens valt het met de grofheid reuze mee, vinden zowel mijn moeder als ik.

Interactie met het publiek

Aan het contact dat hij heeft met het publiek merk je dat Martijn zich als stand-up comedian als een vis in het water voelt. We blijken alleen een beetje een eigenwijs publiek. Telkens wanneer Martijn probeert een grap op te zetten, krijgen wij het voor elkaar net het verkeerde antwoord te geven. Wat op zijn beurt dan weer erg grappig is. Voorbeeldje: Martijn heeft het over de game ‘Fortnite’. Dat hij daar een heel stuk over had verwerkt in zijn conference, maar dat bij de eerste try-out bleek dat er bijna geen jongeren meer zijn die deze game nog spelen. ‘Zit er nu eigenlijk iemand in de zaal van onder de 16?’, vraagt hij. ‘Van achter uit de zaal schreeuwt Joep van 12 heel hard: ‘Ja!’. Waarop Martijn vraagt: ‘Hee Joep, game je weleens?’. Als Joep bevestigend antwoordt, vraagt Martijn: ‘Welke game speel jij dan?’ Waarop Joep antwoordt: ‘Fortnite!’.

Nog even wat promo’s opnemen

Door het Parktheater zijn we er al op voorbereid dat er na afloop van de voorstelling nog wat promo’s moeten worden opgenomen voor RTL 4. Hoewel het briefje dat hij uit zijn binnenzak tovert de indruk wekt dat hij het een en ander heeft voorbereid, improviseert hij er alsnog op los. In 30 seconden grappig zijn en in de camera zeggen dat de mensen moeten kijken op 31 december, blijkt lastiger dan gedacht. Maar dan heeft hij een idee. ‘Oké, ik roep zometeen: ‘Wat is de leukste show?’ en dan zeggen jullie: ‘Oudejaarsconference!’. En dan zeg ik: ‘Op welke zender?’ en dan zeggen jullie: ‘RTL 4!’. En dan vraag ik ‘Wie is de leukste cabaretier?’ en dan roepen jullie: ‘Theo Maassen!’. Ik ben heel benieuwd welke promo’s uiteindelijk de televisie gaan halen…

Wil je de Oudejaarsconference 2019 van Martijn Koning nog in het theater bijwonen dan moet je snel zijn, want er zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar voor de opnames op 27, 28 en 29 december in Amsterdam. Bekijk je de show liever op Oudejaarsavond vanaf de bank? RTL 4 zendt de twee uur durende voorstelling uit op 31 december om 20:30 uur.

Ben je benieuwd geworden naar Martijn? Hij tourt de rest van het seizoen nog door het land met zijn voorstelling ‘Koning van de toekomst’. In het Parktheater is deze helaas al helemaal uitverkocht, maar op andere plekken zijn er nog wel kaarten beschikbaar. Check daarvoor even de speellijst.

In het Parktheater staan er de komende periode een heleboel andere toffe voorstellingen op het programma. Zo kun je van 21 tot en met 29 december genieten van het jaarlijks terugkerende Kerstwintercircus. Lise en ik gaan er voor het eerst naartoe en hebben er enorm veel zin in!

Kijk jij altijd naar de Oudejaarsconference op Oudejaarsavond? En ben je, na het lezen van mijn blog, van plan dit jaar naar Martijn te gaan kijken?

Fotograaf bovenste foto: Merlijn Doomernik

*Disclaimer

1 reactie

  • Reply Oh Happy Day #52: Kerst, Winterefteling & jarig! - Breg Blogt 3 januari 2020 at 06:00

    […] de buurman werd ziek. Dus trok ik m’n joggingpak aan en ploften we op de bank. We keken de oudejaarsconference van Martijn Koning en daarna nog die van Claudia de Breij. Laurens viel rond een uur of tien bij me in slaap. Om kwart […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.