ER OP UIT

Onmisbaar op autovakantie: een dakkoffer *

8 februari 2020
dakkoffer autovakantie

Je neemt altijd meer bagage mee op vakantie dan je je voorneemt. Zeker wanneer je met het hele gezin op vakantie gaat, zit de auto zo vol. Hoe ideaal is het dan als je bovenop het dak van de auto met behulp van een dakkoffer wat extra opbergruimte kunt creëren? In deze blog een aantal handige tips met betrekking tot het vullen van zo’n dakkoffer. En hoe kom je er eigenlijk achter welk exemplaar voor jouw auto geschikt is?

Welke dakkoffer past op mijn auto?

Ik weet nog net welk merk auto wij hebben en hoe ik er in moet rijden, maar veel verder reikt mijn (technische) kennis over auto’s niet. Ik zou dus ook echt niet weten of er een dakkoffer op onze auto past en welke dat dan is. Je hebt er nogal veel namelijk, in allerlei maten en modellen. Om de dakkoffer op je auto te bevestigen heb je dakdragers nodig. Dat zijn een soort beugels die aan het dak van je auto vastzitten en waar je de dakkoffer op vastmaakt. Ook die zijn er in verschillende varianten. Zo heb je Thule dakdragers, maar ze zijn er ook van diverse andere merken. Let wel op, want niet elke dakdrager past op elke auto. Gelukkig kun je op de website van Heuts heel eenvoudig online bekijken welke dakdragers er op jouw auto passen. Je vult simpelweg je kenteken in, of je selecteert het merk en type auto en vervolgens krijg je een overzicht van dakdragers die geschikt zijn voor jouw auto.

De volgende stap is het kiezen van een dakkoffer. Zoals ik al schreef heb je die in verschillende vormen en formaten. Het is belangrijk dat je een dakkoffer kiest die niet teveel uitsteekt aan de voor- of achterkant. Zorg dus dat het formaat van de koffer goed past bij het formaat van (het dak van) je auto. Ook uit praktisch oogpunt trouwens, want je wilt natuurlijk wel dat de achterklep nog gewoon open kan. Volgens de ANWB kies je het best voor een dakkoffer met een snelsluitsysteem (quickdocks). Ook is het slim te kiezen voor een koffer die aan twee kanten open kan, de zogenaamde duo of dual dakkoffer.

Wat kan er in een dakkoffer (en wat niet)?

Voordat je begint met het volstouwen van je dakkoffer, is het belangrijk om te weten hoeveel gewicht je er eigenlijk in mag doen. Om veilig er veilig mee te kunnen rijden zit daar namelijk een maximum aan. In het boekje van je auto kun je terugvinden wat het maximale draagvermogen op het dak is. Is dat bijvoorbeeld 75 kilo en weegt de dakkoffer zelf 20 kilo, dan kun je er dus nog voor 55 kilo aan spullen in stoppen.

En dan is het ook nog eens zo dat je niet zomaar alles in die dakkoffer kunt stoppen. Voor een stabiele wegligging van de auto is het bijvoorbeeld belangrijk om zware spullen zo laag mogelijk te vervoeren. Niet op het dak dus, maar in de auto zelf. Is het toch nodig wat zwaardere spullen in de dakkoffer te vervoeren, leg ze dan zoveel mogelijk op of tussen de dakdragers. Nooit helemaal achteraan of in de neus. Verder is het verstandig spullen zoveel mogelijk door middel van spanbandjes in de koffer vast te zetten. Vaak zitten er al spanbanden in een dakkoffer, maar je kunt ze ook zelf bevestigen. Je voorkomt daarmee dat de lading gaat schuiven, als je bijvoorbeeld een noodstop moet maken.

Ga jij dit jaar op autovakantie met een auto met dakkoffer en zo ja, wat stop je er zoal in?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.