ER OP UIT

Naar het Nijntje Museum

30 januari 2017

Al maanden zat het plan in mijn hoofd, maar afgelopen vrijdag was het dan zover: we gingen op bezoek bij Nijntje in het Nijntje Museum. Ik regelde dat Quinn bij mijn vader bleef en samen met Lise en mijn moeder reisde ik per trein naar Utrecht. 

We hadden Lise er een paar dagen van tevoren op voorbereid dat ze binnenkort naar Nijntje zou gaan en ze had er zoveel zin in dat ze bijna niet kon wachten. Bovendien was het alweer even geleden dat ze met de trein was geweest, dus dat was al een hele belevenis op zich. In Utrecht aangekomen liepen we naar het busstation en pakten de bus naar het Museumkwartier. Na 17 minuten stopte de bus pal voor het Nijntje Museum en konden we naar binnen.

Thuis had ik al e-tickets besteld. Bestel je je tickets online, dan kun je een tijdslot van 45 minuten kiezen waarin je verwacht aan te komen. Dat tijdslot geldt trouwens voor het moment van binnenkomst. Eenmaal binnen mag je zo lang in het museum blijven als je wilt. Er zijn een beperkt aantal kaarten per tijdslot beschikbaar, dus het is verstandig niet tot het laatste moment te wachten. Ik bestelde de kaartjes de middag van tevoren en toen waren er nog 45 beschikbaar. Je krijgt de tickets na betaling per mail toegestuurd en kunt ze uitprinten, maar ze laten scannen vanaf je telefoon mag ook.

Indeling Nijntje Museum

Het Nijntje Museum bestaat uit verschillende ruimtes met elk een ander thema. Zo kun je rondkijken in het huis van Nijntje, waar je zelf kunt koken in het keukentje en naar boven om de badkamer en slaapkamer van Nijntje te zien.

Ook is er een ‘dierentuin’ waar geklommen, gegleden en met blokken gebouwd kan worden. In de ruimte ‘het museum’ kunnen kinderen ontdekken wat een museum is en zelf een kunstwerk maken. En in het kunstlokaal kunnen ze zelf aan de slag met kleuren, verven en knippen.

Lise’s favoriete ruimte was die van het verkeer. Daar staat een bus waar kinderen zelf in kunnen rijden. Volgens mij kunnen ze er normaal gesproken op fietsjes rondfietsen, maar toen wij er waren was alles in winterthema en kon er geskied en gesleed worden! Ze liep van de bus naar de ski’s en weer terug. Ze kon er geen genoeg van krijgen.

Het Nijntje Museum, wat vinden we ervan?

Op de website staat dat het museum gericht is op kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Ik denk dat Lise met haar 3 jaar een ideale leeftijd heeft voor het museum. Ik zou me kunnen voorstellen dat er kinderen van 5 en 6 voor wie veel dingen al wat ‘kinderachtig’ zijn. Toen ze net binnen was liep Lise vooral rond te kijken zonder echt met iets aan de slag te gaan. Dat veranderde toen ze alles zo’n beetje gezien had en had bepaald welke dingen ze het leukst vond. We zijn de dieren- en verkeersruimte daarom nog een paar keer opnieuw in gegaan omdat ze daar graag nog even wilde spelen.

Op de muren staat in elke ruimte informatie over Dick Bruna en Nijntje voor de ouders. Mijn ervaring is alleen dat je weinig tijd en aandacht hebt om die informatie rustig te lezen. Ik was vooral met Lise bezig en heb dus weinig van die teksten gelezen.

Iets waar mijn moeder en ik nogal van baalden en ik graag van tevoren had geweten is dat er zich in het museum geen café of restaurantje bevindt waar je terecht kunt om iets te drinken en/of eten. Wij waren daar wel vanuit gegaan en hadden op een doosje rozijntjes voor Lise niets aan eten en drinken bij ons. Andere ouders waren kennelijk wel op de hoogte, want in de speciale zones waar gegeten en gedronken mocht worden zaten gezinnen lekker aan de broodjes en pakjes drinken. Goed om te weten dat je dat gewoon mee mag nemen dus!

Wat naar mijn mening wél prima in orde was, waren de sanitaire faciliteiten. Voldoende toiletten, verschoningsruimtes voor baby’s en wc’tjes en wastafels op peuterhoogte. En waar mijn hart een sprongetje van maakte: een speciale ruimte waar je je kon terugtrekken om borstvoeding te geven! Toen ik dat zag baalde ik toch wel dat we Quinn niet gewoon hadden meegenomen…

Mijn moeder wilde in het museum graag een kleinigheidje kopen voor Quinn. Een bord van Nijntje bijvoorbeeld. Maar tot onze verbazing was er geen museumwinkel. Wat gek, dachten we nog. Dat is toch juist superslim in een Nijntje Museum? Ook op dit punt hadden we ons niet goed genoeg ingelezen, want in het tegenoverliggende Centraal Museum bevinden zich niet alleen een restaurant maar ook een winkel waar je spulletjes van Dick Bruna kunt kopen.

Lise heeft een geweldig leuke ochtend gehad in het Nijntje Museum. En wij daarom ook. Hoewel er best veel ruimtes zijn had ik het me ergens groter voorgesteld. Toch denk ik dat het voor peuters en kleuters groot genoeg is. Ik denk dat zij zich er gemakkelijk anderhalf tot twee uur kunnen vermaken. Zeker als je halverwege een kleine drink- en eetpauze inlast.

Ticketprijzen 2017

Kind 0-1 jaar: gratis*
Kind 2-12 jaar: €8,50
Kind 13-17 jaar: €3,00
Volwassene 18 jaar e.o: €3,00
Gezinsticket (max 2 volwassenen en 3 kinderen): €20,00
Museumkaart of Bankgiroloterij VIP-kaart: gratis*
*Bij gratis toegang dien je ook vooraf een e-ticket voor het gewenste tijdslot te bestellen.

Ben jij al eens in het Nijntje Museum geweest? 

8 Comments

 • Reply Patricia 30 januari 2017 at 06:08

  Leuk! Hier ga ik mijn nichtje mee naar toenemen deze zomer. Zij is Gek van Nijntje.

 • Reply Joyce 30 januari 2017 at 06:49

  Ja, wij komen er met grote regelmaat. Het is hier een half uurtje met de bus vandaan en in de zomer is het ook prima te fietsen. Het Nijntje museum is onderdeel van het centraal museum, dus daar kun je inderdaad terecht voor een versnapering en het winkeltje. Al nemen wij dus altijd zelf eten en drinken mee om in het eet-gedeelte te nuttigen. En we combineren het altijd met een fijne lunch in het centrum van Utrecht 🙂

 • Reply Nicole 30 januari 2017 at 07:17

  Ten eerste: wat fijn dat opa op Quinn wilde passen, dat wil mijn vader dus niet haha. En ten tweede: fijn dat je al die dingen ervaren/uitgezocht hebt want nu weet ik precies hoe en wat 😉

 • Reply Essma 30 januari 2017 at 09:41

  Leuk om weer terug te zien! Wij namen Ophelia mee naar het museum toen ze net 2 was. Ze vond het erg leuk! Welk kind niet? Haha…uit jouw verhaal op te maken zijn er wel hier en daar aanpassingen gedaan in het museum. Toen wij er waren was de museumwinkel er nog wel. Die ‘skibaan’ is nieuw voor ons. Die was er toentertijd niet.

 • Reply Rory 30 januari 2017 at 10:09

  Goed artikel Monique! Zeker ook met de punten waar jullie tegenaan liepen. Gek genoeg ben ik geboren en getogen in Utrecht (een ‘echte’ Utregse, hahaha) maar ben ik nog nooit in het Nijntje Museum geweest ?!? Daar moet ik toch iets aan gaan doen.

 • Reply Marije 30 januari 2017 at 11:37

  Leuk hoor! Als Fons groot genoeg is ga ik er ook met hem naartoe.

 • Reply Jodi - liefthuis 30 januari 2017 at 18:10

  Mega leuk, deze ga ik onthouden

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 30 januari 2017 at 23:09

  Nog nooit geweest, maar lijkt me heel leuk om een keer heen te gaan met Spencer!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.