ER OP UIT

Muziekkriebels – samen zingen en spelen met muziek *

30 oktober 2019

Als er iemand is binnen ons gezin die van muziek houdt, is het Quinn wel. Van K3 tot Snollebollekes en van ‘de wielen van de bus’ tot ‘in de maneschijn’. Hij heeft een brede muzieksmaak en zingt het liefst alles mee. Zo leuk! Samen met hem een workshop of muzieklesje volgen stond al heel lang op mijn wensenlijstje, maar werd afgelopen vrijdag werkelijkheid. Samen gingen wij die ochtend namelijk naar een proefles ‘Muziekkriebels’ bij de Bibliotheek Eindhoven.

We nemen de auto, want Muziekkriebels vindt plaats bij Expeditie E, een locatie van de Bibliotheek Eindhoven in Winkelcentrum Woensel. Het komt goed uit dat het daar is, want ik moet van tevoren nog even langs twee winkels. We zijn extra vroeg zodat we daar alle tijd voor hebben.

Als we er klaar voor zijn en Expeditie E binnenstappen zien we al wat kinderen met hun (groot)ouder in de kinderhoek zitten. De een leest een boekje, de ander zit te spelen en Eefje, degene die de proefles zal verzorgen, zet er rustig haar spulletjes klaar. Van Studio Bamboo, waar ik onlangs die toffe baristaworkshop volgde, krijgen de volwassenen een kopje koffie of thee aangeboden. Ook voor de kinderen is er wat lekkers te eten en te drinken.

Muziekkriebels

En dan gaat de les van start. Eefje heet alle kinderen persoonlijk welkom met een houten instrumentje waar een soort klepel aan hangt waar ze tegenaan mogen tikken. Dat geeft een prachtig klingelgeluid. Je ziet meteen dat het ene kind zonder aarzelen zijn of haar hand uitsteekt, terwijl het andere kind het allemaal liever van een afstandje bekijkt. Quinn, die niet snel verlegen is, moet duidelijk nog even wennen aan de setting maar zit ondertussen wel aandachtig te kijken en te luisteren wat er allemaal om hem heen gebeurt.

Gedurende een half uur zingt Eefje een aantal eenvoudige liedjes, die ik niet ken maar die wel heel snel mee te zingen zijn. Bij elk liedje hoort wel een beweeg- of spelelement. Zo mogen de kinderen bij het ene liedje klappen in hun handen en stampen met hun voeten. Maar er is ook een liedje over een boom met blaadjes waarbij de kinderen echt blaadjes mogen vasthouden en uiteindelijk in de lucht mogen gooien. Erg leuk is ook het vasthouden van een groot kleed met ballen erop. Er wordt gezongen terwijl we het kleed op en neer bewegen en de ballen gaan rollen. Ook laten we ze omhoog vliegen en vangen we ze weer op. Natuurlijk maken we ook muziek met echte instrumentjes. Uit een grote bak mogen alle kinderen zelf een instrument kiezen. We maken samen muziek en doen dat op aanwijzing van Eefje van heel zachtjes, tot heel hard!

Wat vinden we ervan?

Quinn vond het, ondanks dat hij in het begin nog een beetje moest wennen, ontzettend leuk! Hij zit niet makkelijk stil en is snel afgeleid, dus ik was heel benieuwd of hij het een half uur zou volhouden. Nu begon hij naar het einde van de les toe wel wat rond te lopen, maar daarvoor heeft hij super geconcentreerd meegedaan. Zelf vond ik het vooral heel leuk om eens echt iets met hem samen te doen. Vooral omdat hij de tweede is, komt het daar niet vaak van. Dit was echt even quality time voor ons dus! Ik vind het ook mooi dat de kinderen vanaf de veilige schoot van hun papa, mama, opa of oma de les kunnen volgen. Maar willen ze gewoon zelf op de grond zitten dan is dat natuurlijk ook prima. Eefje weet een fijne sfeer te creëren waarmee ze de kinderen zichtbaar op hun gemak stelt. Dus ja, ik ben enthousiast!

Over Muziekkriebels

Muziekkriebels is een gezellig en prikkelend muzikaal moment voor baby’s, peuters en kleuters (0 tot en met 4 jaar), samen met hun vader, moeder, opa of oma. Zangeres en pedagogisch werker Eefje van Gemert verzorgt de professionele begeleiding van de lessen. Meer informatie vind je op de website van Zangschool Singshop. Je kunt je daar ook aanmelden voor een gratis proefles.

De Bibliotheek Eindhoven organiseert regelmatig leuke activiteiten voor ouders en kinderen. Houd het programma in de gaten om te zien wat er wanneer te doen is!

Is jouw kind ook zo’n fan van muziek? Heb je misschien ook al eens een les of workshop als deze met hem of haar gevolgd?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.