ER OP UIT MUSEUM

U R ART festival – samen het Van Abbemuseum ontdekken *

24 september 2019
Klimmen op de TEEK tijdens het U R ART festival

Zaterdag 21 september vond op 7 locaties in 5 Europese landen het U R ART Festival plaats. Het Eindhovense Van Abbemuseum is één van die locaties. Lise en ik kregen de kans dit museum in onze eigen stad op een nieuwe manier te ontdekken. Want ook voor kinderen zou er genoeg te ontdekken zijn. Vandaag lees je wat we ervan vonden!

Een beetje onwennig stappen we het museum binnen. Ik, omdat ik me realiseer dat ik dit museum zeker in geen twintig jaar van binnen heb gezien. Lise vooral omdat ze het in het algemeen nogal spannend vindt. Voor ons beiden dus een mooie kans om het museum eens te gaan (her)ontdekken.

Theatrale rondleiding

We worden enthousiast onthaald door de mevrouw die over de theatrale rondleiding gaat. Die had ik op mijn lijstje gezet om sowieso te volgen. We melden ons aan voor de eerstvolgende rondleiding en bergen onze jassen en spullen in een kluisje op. Fijn dat je daar niet mee door het museum hoeft te sjouwen. Als het tijd is worden we meegenomen naar de bovenste verdieping van het Van Abbemuseum. Daar staat ‘puntje’ ons al op te wachten. Samen met Loek leiden zij ons en nog een aantal andere volwassenen en kinderen, op een heel bijzondere manier rond langs diverse kunstwerken en schilderijen.

Loek is super nieuwsgierig en wil steeds weer nieuwe kunst ontdekken. Ze kijkt met nieuwsgierige blik, maar snapt niet altijd precies wat er met een schilderij of kunstwerk bedoeld wordt. Dat vraagt ze daarom aan ons. De volwassenen delen hun inzichten, maar het zijn vooral de kinderen die met hele leuke, vaak verrassende ideeën komen. Vervolgens laat Puntje ons weten hoe het precies zit. Zij geeft allerlei nuttige achtergrondinformatie over het werk waar we naar kijken. Beide rollen, Loek en Puntje, worden trouwens gespeeld door een en dezelfde actrice, die dat echt heel knap en vol overgave doet.

In het begin van de rondleiding is Lise nog wat terughoudend. Ze weet niet zo goed wat ze ervan moet vinden en heeft al helemaal geen zin om antwoord te geven als Loek haar wat vraagt. Maar al snel fluistert ze dat zij ook een keer wil helpen Puntje te verplaatsen en spreken we af dat we dat samen gaan doen. Als we bij een groot soort tent met een zacht vloerkleed eronder zijn aanbeland, komt ze gelukkig helemaal los. We liggen op aanraden van Loek languit op het vloerkleed om te voelen hoe zacht het is. En even later lopen we over de lijnen van het kleed alsof we koorddansers zijn.

De TEEK

Tijdens onze ronde door het museum zijn we er al eens langsgelopen. De TEEK of, zo vindt Lise, de reuzenspin. Ze staat buiten, maar is via een deur te bereiken. En je mag zelfs op zijn nek klimmen! Heel gaaf natuurlijk, dus dat laat ze zich geen twee keer zeggen.

KinderKunstClub

Op het programma van het U R ART festival las ik al over de KinderKunstClub. Hier kunnen kinderen zelf een kunstwerk maken. Dat kan trouwens elke zaterdagmiddag tussen 14:00 en 16:00 in het Van Abbemuseum, want het is vast onderdeel van het kinder- en familieaanbod. Speciaal voor het U R ART festival staat de KinderKunstClub vandaag in het teken van de TEEK. De kinderen laten zich inspireren door dit grote en kleurrijke sculptuur en mogen hun kunstwerk achteraf mee naar huis nemen.

Lise vindt het geweldig om te zien hoe een prop krantenpapier met wat tape en ijzerdraad opeens verandert in een spin (ja, ze blijft erbij dat het een spin is!). Daarna nog verven in mooie kleuren en dan is het kunstwerk klaar!

Gezellige afsluiter op het terras

Na nog een klim- en klautersessie op de TEEK is het tijd om wat te gaan drinken. We hebben dorst gekregen en ook wel lichtelijke trek. In het Karel I museumcafé drinken we een sapje met daarbij een muffin (Lise) en een stukje taart (ik). Dat hebben we wel verdiend!

We hebben een ontzettend leuke middag gehad. Mede dankzij het U R ART festival realiseer ik me dat veel musea leuk zijn voor zowel jong als oud.

Ga jij weleens met je kinderen naar een museum? Zo ja, welk museum is jullie favoriet?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.