ER OP UIT THEATER

Mindgym on Tour – workout voor je geest in het Parktheater *

3 februari 2020
mindgym on tour

Mijn nieuwsgierigheid is meteen gewekt wanneer ik de beschrijving van Mindgym on Tour op de website van het Parktheater lees. Een theatercollege dat het antwoord geeft op de vraag waarom succes niet gelukkig maakt, maar geluk wel succesvoller. Trainer en spreker Wouter de Jong legt uit dat een goede gezondheid niet begint in de sportschool, maar in je hoofd. Want waarom rennen we wel naar de sportschool, maar gaan we vaak pas naar een psycholoog als het te laat is? Vergelijk je brein eens met een zolder waar je steeds van alles op gooit, zonder het ooit op te ruimen. Is dat een voedingsbodem voor een gelukkige geest? Ik gok dat mijn bovenkamer ook wel wat opgeruimder mag. Hoog tijd dus om eens met die hersenpan aan de slag te gaan. Mijn moeder en ik laten ons meevoeren langs de vier ‘fitnessapparaten’ of hersencircuits op weg naar een happy brain…

Wouter verschijnt op het toneel en vraagt meteen om een vrijwilliger uit de zaal. Een man op de eerste rij aarzelt geen moment en stapt het podium op zonder te weten wat hij moet doen of wat er van hem verwacht wordt. Wat blijkt? Omdat hij zo stoer is om zomaar naar voren te komen geeft Wouter hem een exemplaar van zijn boek en ontvangt hij van het publiek een groot applaus. Daarna mag hij weer gaan zitten. Een nogal onverwacht begin van het college, maar onze aandacht is meteen getrokken.

Praktische oefeningen en duidelijke voorbeelden

Door middel van wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen legt Wouter uit dat veel ingesleten denkpatronen ons niet vooruit helpen maar juist belemmeren om echt gelukkig te zijn. Bijna alles wat hij zegt is (vaak pijnlijk) herkenbaar. Sommige dingen herken ik van mijn psychologiestudie, maar er komt ook veel nieuws voorbij. Wist je bijvoorbeeld dat uit wetenschappelijke studies blijkt dat je voor een gelukkig brein vier onafhankelijke breincircuits kunt trainen? Die circuits zijn: aandacht, veerkracht, positiviteit en altruïsme. In het Mindgym theatercollege gaan we ze stuk voor stuk langs. Met concrete voorbeelden en praktische oefeningen laat Wouter de theorie tot leven komen. Regelmatig roept hij hiervoor de hulp in van een of meerdere vrijwilligers uit de zaal.

Vier breincircuits

Bij het eerste circuit, aandacht, draait het om ons vermogen om focus te houden. Een afgeleide geest is immers een ongelukkige geest. In hoeverre kun jij gedurende de dag de impuls om bijvoorbeeld telkens je telefoon op te pakken onderdrukken om je te focussen op wat écht belangrijk is? Drie vrijwilligers uit de zaal wordt gevraagd hun hand in een bak ijs te stoppen. Alledrie moeten ze hun gedachten op iets anders richten: de eerste persoon op zijn oerkracht, de tweede op haar eerste zoen en de derde op nieuwsgierigheid naar wat het ijs fysiek gezien met haar doet. Het gaat er eigenlijk om wie zijn hand het langst in de bak met ijs kan houden, maar ze houden het allemaal heel lang vol. Volgens de wetenschap is het echter de persoon met de nieuwsgierige instelling die vanuit aandacht de focus houdt en de pijn het beste weet te verdragen.

Het tweede circuit is veerkracht. Dit is ons vermogen om te herstellen van negatieve gemoedstoestanden. Raak je helemaal in de put door een tegenslag of zeg je tegen jezelf: dit moet er veranderen om het wél te laten slagen? Je snapt welke van deze instellingen je uiteindelijk gelukkiger maakt. We hebben allemaal een interne criticus die ons ongewild continu van allerlei (vaak negatieve) input over onszelf voorziet. Hoe ga je daarmee om? Volgens Wouter is het de truc om dit stemmetje niet als criticus te beschouwen, maar als coach die je verder helpt.

Positiviteit is het derde circuit. Het is ons vermogen om positieve emoties en gedachten te creëren en te koesteren. Omdat we vaak zo ontzettend streng zijn voor onszelf is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Wouter geeft ons een oefening waarbij we een brief moeten schrijven aan onszelf. Het onderwerp van de brief is een aspect van jezelf waarvoor je jezelf op je kop geeft en waarvan je zou willen dat je het kon veranderen. We schrijven de brief alleen niet uit eigen persoon, maar vanuit het perspectief van een vriend(in) die onvoorwaardelijk wijs, liefdevol en compassievol is. Wat denk je dat er gebeurt?

Bij het vierde en laatste circuit, altruïsme, draait het om onbaatzuchtigheid. Dus iets goeds doen voor een ander, zonder daar zelf iets voor terug te verwachten. Ook niet stiekem, want dan is het gelukseffect meteen weg. Doe je vanuit goedheid iets voor een ander, dan werkt dat positief voor je eigen geluk. Na deze uitleg worden we meteen aan het werk gezet: draai je naar de persoon voor of achter je en probeer hem of haar in één minuut op een positieve manier te beschrijven. Dat we hiervoor compleet uit onze comfort zone worden getrokken moge duidelijk zijn. Maar wat is het tegelijkertijd leuk om van een compleet vreemde te horen te krijgen dat ze het idee heeft dat je intelligent en zorgzaam bent en een leuk leven hebt met veel vrienden.

Wouter sluit zijn verhaal af met de kern, die we goed moeten onthouden: ‘Het allerbelangrijkste is niet te vergeten wat het allerbelangrijkste is. Train je geest hiernaar te leven.’

Mijn moeder en ik zijn positief verrast door deze Mindgym. Je zit op een heel andere manier in het theater dan wanneer je enkel toeschouwer bent. Doordat er van jou als publiek wordt verwacht actief deel te nemen, stroomt er ontzettend veel energie door de zaal. Dat, gecombineerd met Wouters prettige manier van spreken, maakt het voor ons tot een inspirerende, leerzame, maar zeker ook vermakelijke avond. Nu nog kijken of we de inzichten van Wouter kunnen gebruiken voor meer geluk. Ik heb goede hoop! Omdat ik graag wil ontdekken wat Mindgym voor mij kan doen, ben ik van plan aan de slag te gaan met zijn boek(en). Als het goed is kun je hier over een tijdje een uitgebreide review van verwachten!

Benieuwd welke voorstellingen binnen het genre cursus en workshop je binnenkort kunt bezoeken in het Parktheater? Check dan even het programma!

Zou een theatercollege als Mindgym ook iets voor jou zijn?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.