ER OP UIT THEATER

Mijn liefde voor cabaret – Martijn Koning in het Parktheater *

3 mei 2019
cabaretier martijn koning

Toen ik klein was kwamen we zelden in het theater. Nu ik zie hoe Lise en Quinn van kindervoorstellingen genieten, ben ik blij dat zij het wel volop meemaken. Voor mezelf kom ik er sinds mijn negentiende ook regelmatig. En dat heeft alles te maken met mijn favoriete theatergenre: cabaret! Hoe dat zo is gekomen leg ik je zo uit. Helaas moest ik begin deze week een toffe voorstelling van cabaretier Martijn Koning in het Parktheater aan me voorbij laten gaan. Gelukkig wilde M met alle plezier in mijn plaats gaan en lees je meteen hoe hij die voorstelling heeft ervaren.

Cabaret – hoe het begon

Mijn allereerste kennismaking met cabaret heb ik al eens eerder beschreven. Ik ging met mijn broertje naar het theater voor een verplichte culturele activiteit voor het middelbare schoolvak Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV). Hij had zelf een voorstelling uitgekozen: Zwarte Hond van cabaretier Leon van der Zanden. Hoewel mijn broertje Leon wel kende van televisie, ging ik er compleet blanco heen. Maar toen we na de voorstelling weer buiten stonden, wisten we allebei dat we dit vaker wilden doen. Wat was het leuk! Na Leon volgden dus vele andere cabaretiers. Van wie enkele inmiddels tot mijn absolute favorieten behoren.

Wat vind ik er zo leuk aan?

Wie mij een beetje kent, weet ik dat ik van lachen houd. Als ik mensen voor het eerst ontmoet, bepaalt de soort humor vaak of ik een klik met ze voel of niet. Ook met M kan ik enorm lachen. Een van de toffe dingen aan cabaret is dat het je, als het goed is, flink aan het lachen maakt. Het zijn vaak de meest suffe, maar ongelooflijk herkenbare, sketches die me de tranen over mijn wangen doen lopen.

Tot mijn favoriete cabaretiers behoren Ronald Goedemondt, Theo Maassen, Brigitte Kaandorp, Daniël Arends en Jochem Myjer. Maar ik vind het ook erg tof om nieuwe namen te ontdekken. Martijn Koning heb ik nog nooit in het echt gezien. De stukjes die ik van hem op YouTube heb gezien, zijn veelbelovend. Daarom baalde ik des te steviger dat ik de voorstelling niet zelf kon bezoeken. M had geluk, want hij had tijd én wilde er wel een stukje over schrijven. Inmiddels is hij geweest en geef ik het woord aan hem.

Martijn Koning in het Parktheater

Door M – Zoals Monique al schrijft mocht ik naar de voorstelling ‘Koning van de dieren’ van Martijn Koning. Ik nam een goede vriend mee, die die avond alleen thuis was. Een hapje eten van te voren was dus wel zo handig.

Gelukkig kun je bij het Parktheater niet alleen genieten van een leuke voorstelling, maar kun je ook nog eens erg lekker eten bij Smaaktheater Dertien. Na een heerlijk ontspannen hapje eten en het nodige bijkletsen, was het tijd voor de voorstelling. In zijn nieuwste voorstelling ‘Koning van de dieren’ vertelt Martijn, zoals alleen hij dat kan, in sneltreinvaart over onder andere het verschil tussen honden en katten, zijn impulsaankopen in de hengelsportwinkel en een kat met aids.

Ik had zelf al eens eerder een voorstelling van Martijn Koning gezien, maar ik kon goed merken dat hij gegroeid is als cabaretier. Waar hij voorheen veel meer losse grappen vertelde, heeft zijn voorstelling nu veel meer inhoud. Er is natuurlijk overduidelijk de rode draad te ontdekken van dieren, maar ook zijn ervaringen met zijn psycholoog en de verwoede pogingen om tot rust te komen (vandaar dus ook zijn bezoek aan de hengelsportwinkel ;)).

Ook het tempo van de voorstelling is merkbaar beter opgebouwd. Lig je het ene moment nog bij te komen van het huilen van het lachen, pakt hij het moment daarna weer even een momentje rust, om vervolgens weer als een mitrailleur grappen op het publiek af te vuren. Ik kan iedereen dus met een gerust hart zeggen: check deze meneer eventjes uit… Je krijgt er geen spijt van 🙂

Tot slot

Klinkt veelbelovend, toch? Dankjewel M, voor je bezoek en gastbijdrage aan deze blog. Hopelijk kan ik een volgende voorstelling van Martijn wel gewoon zelf bijwonen. Binnenkort ga ik trouwens samen met mijn moeder een uitstapje maken naar een voor mij nog totaal onbekend genre… Ik verklap nog even niet welk genre dat is, maar ik ben alvast erg benieuwd!

Hou jij van cabaret en zo ja, wie is dan je favoriete cabaretier?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.