ER OP UIT PRETPARK

Met je baby naar een pretpark (tips!) *

17 januari 2020

Efteling entree

Het bezoeken van een pretpark blijft leuk. Lise namen we toen ze nog een baby was voor het eerst mee naar ons favoriete pretpark, de Efteling. Dat het bezoeken van een pretpark met baby iets meer voorbereiding nodig heeft dan zonder, kan je je vast voorstellen. Maar het is zeker te doen! Ik geef je vijf nuttige tips waar je je voordeel mee kunt doen als je je kleintje meeneemt naar een pretpark of op een ander uitje.

Tip 1: Kijk goed naar je kindje

De allerbeste tip die ik je kan geven (daarom staat ‘ie ook op nummer 1) is vooraf te overwegen of je het aandurft, zo’n hele dag weg met je baby. Elk kindje is anders en wat voor de een een dag vol verwondering zal zijn, is voor de ander misschien teveel van het goede. Lise is een vrij rustig kindje dat goed kan omgaan met indrukken. Bovendien is ze ‘al’ zeven maanden en zich al iets bewuster van de wereld om haar heen dan een paar maanden geleden.

Hele kleine kindjes (tot ongeveer 6 maanden) slapen meestal nog veel overdag. Als je een hele dag weg bent zul je dus moeten zorgen dat je baby de mogelijkheid krijgt een dutje te doen. Je zal daarvoor meestal een kinderwagen meenemen. Het is het fijnst als je kindje in een reiswieg vervoerd kan worden, zodat hij helemaal plat ligt, zo min mogelijk indrukken krijgt en dus goed kan slapen. Lise past helaas al even niet meer in de reiswieg. Daarom namen we de wandelwagen mee, met een Dooky zodat we het toch een beetje donker en prikkelvrij konden maken als dat nodig zou zijn. Eventueel is een draagdoek of draagzak ook heel handig. Ik zag er in de Efteling veel voorbij komen!

Tip 2: Bereid je bezoek goed voor

Als je zelf een dagje pretpark op de planning hebt staan is het belangrijk je voor te bereiden. Maar dat geldt natuurlijk helemaal als je van plan bent je baby mee te nemen. Een boel informatie vind je op Pretparken.nl. Deze handige website verzamelt alle belangrijke info van de bekendste pretparken in binnen én buitenland. Naast openingstijden en tarieven vind je er ook informatie over attracties die geschikt zijn voor de allerkleinsten, plattegronden en video’s. Wil je eens een nieuw pretpark uitproberen en neem je je baby mee, dan kun je je met deze informatie alvast een beeld vormen van het park en weet je een beetje wat je kunt verwachten.

Tip 3: Ga er niet vanuit dat je net zo veel kunt zien en doen als je kan zonder baby, maar geniet extra van de dingen die je wél doet!

Was je altijd gewend om met een groepje leeftijdgenoten naar een pretpark te gaan, dan zal een dagje met je baby erbij compleet anders verlopen. Maar het hoeft zeker niet minder leuk te zijn! Zo vond ik het prachtig hoe ik dingen opeens in een heel ander licht zag, namelijk door de ogen van Lise. Zo liepen we in de Efteling bijvoorbeeld een half uur door het sprookjesbos en konden we niet wachten om in Carnaval Festival en Droomvlucht te gaan. Lise keek haar ogen uit. O ja, nog een tip: als er dan zo’n actiefoto gemaakt wordt die niet super geweldig gelukt is maar wel oké. Koop ‘m dan gewoon. Het is toch een mijlpaal, je eerste dagje Efteling?

Actiefoto Carnaval Festival

En vind je het belangrijk dat je zelf ook even in die te gekke achtbaan kan? Zorg dan dat je met meerdere volwassenen bent en wissel een beetje af. Past de een op de baby, dan kan de ander een ritje in zijn of haar favoriete attractie maken. Dit werkte bij ons uitstekend! En ben je toch met z’n tweetjes, dan kun je bij de Efteling (maar ook bij veel andere pretparken) gebruik maken van een ‘baby switch’. Bij de Efteling kan dat bijvoorbeeld bij de Python, Symbolica en Villa Volta. De ene ouder gaat dan in de rij staan, terwijl de andere ouder met baby bij de uitgang wacht. Degene die de attractie als eerste heeft bezocht neemt dan de baby over van de ander, waarop de ander meteen de attractie mag betreden zonder in de rij te hoeven staan. Slim! Enig nadeel vind ik dan weer dat je dus niet met z’n tweeën tegelijk ergens in kunt.

Tip 4: Zorg voor een goed gevulde luiertas

Je zult wel gewend zijn een luiertas mee te nemen als je er met je baby op uit gaat, maar bij zo’n dagje pretpark komt toch nog net wat meer kijken. Zo moet je er echt zeker van zijn dat je voldoende luiers bij je hebt en een setje schone kleding voor eventuele ongelukjes. Extra flesvoeding als je baby dat drinkt is ook geen overbodige luxe. En tussendoortjes zijn, als je kindje die gewend is te eten, ook onmisbaar. Als fruithapje namen wij een kuipje mee van Organix Goodies. Het enige dat je dan nog nodig hebt is een lepeltje. Je zoekt een bankje op en je baby kan gaan smullen.

Even dacht ik dat we vroegtijdig naar huis moesten. Ik was namelijk Lise’s avondeten vergeten mee te nemen! Net voordat ik echt in paniek raakte, kwam M met goed nieuws. Op het park verkochten ze op één punt potjes Olvarit, geweldig! We waren dus gered. Maar ik vrees dat dit niet in elk pretpark zo is, dus check even dubbel of je voor alle eetmomenten van je baby het nodige hebt ingepakt.

Olvarit potje eten

Tip 5: Plan je dag rondom de slaap- en eetmomenten van je baby

Toen Lise sliep kozen we ervoor om (om de beurt) in een aantal wilde attracties te gaan. En toen ze wakker was maakten we daar gebruik van door de rustigere attracties te bezoeken waar zij ook in kan. Eten deden we allemaal samen. Zo konden wij even uitrusten en kon Lise rustig van haar hapje en drankje genieten. Dit kost echter wel tijd. Waar je normaal snel een broodje naar binnen zou duwen in een wachtrij, ben je nu misschien een half uur tot drie kwartier kwijt aan lunch. Maar gezellig is het wel!

Dit zijn de vijf belangrijkste dingen die ik je mee wil geven als je van plan bent een dagje naar een pretpark te gaan met je baby. Hoe sta jij tegenover dit soort uitjes met een baby of ben je al eens met je baby op stap geweest? Ik hoor graag jouw mening over en/of ervaringen rondom dit onderwerp!

*Disclaimer

10 Comments

 • Reply Lisanne 2 juli 2014 at 15:24

  Wat een goede tips! Belangrijk om lekker dingen te blijven doen, maar zeker net zo belangrijk om rekening te houden met je kindje!

  • Reply Monique 5 juli 2014 at 11:40

   Dankjewel! Daar ben ik het helemaal mee eens.

 • Reply Maris 2 juli 2014 at 18:56

  Kom hier net via via. Leuke blog heb je! Ennuh, die tip over die goed gevulde luiertas is echt een aanrader haha. Ik heb in alle jaren dat ik moeder ben nog NOOIT een keer een goed gevulde tas gehad. Ik vergeet altijd wel iets.

  • Reply Monique 5 juli 2014 at 11:41

   Leuk dat je een kijkje neemt en bedankt voor je compliment! Haha, ik heb dat dus ook. Denk steeds dat het komt omdat ik nog ‘maar’ 7 maanden moeder ben, maar volgens mij komt dat gewoon niet meer goed 😉

 • Reply Nicole 2 juli 2014 at 19:10

  Hele goede tips, die foto zou ik dan ook kopen inderdaad.. en ik neem liever teveel mee in mn luiertas dan te weinig!

  • Reply Monique 5 juli 2014 at 11:42

   Dank je! Ja die foto is zo leuk om in het baby-album te plakken!

 • Reply Linda 3 juli 2014 at 09:57

  Handige tips, het is zeker mogelijk om met jonge kinderen naar een pretpark te gaan mits je je verwachtingen wat bij stelt. En niet vergeet dat je het toch vooral ook voor jezelf doet, voor het kind maakt het niets uit of het de supermarkt of de Efteling is. Het kijkt zijn ogen toch wel uit. Hier ook al twee keer geweest, blijft bijzonder.

  • Reply Monique 5 juli 2014 at 11:44

   Verwachtingen bijstellen vond ik inderdaad een van de belangrijkste! Of misschien gewoon niet al teveel verwachtingen hebben 🙂

 • Reply Uitstapje: Naar de Efteling - Mamaliefde 22 juli 2016 at 11:30

  […] Tips voor een dagje uit naar de Efteling (of een pretpark in het algemeen) vind je op de blog van Moonoloog. […]

 • Reply Mar 12 oktober 2016 at 09:30

  Hoe kan ik dit als alleenstaande moeder doen. . Ik heb er totaal geen beeld bij van hoe ’t park eruit ziet en waar ik op moet Letten. . Kan ik met beide kinderen egrens in ? 8 maand en 4 jaar . En waar laat ik m’n buggy en spullen ..?

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.