ER OP UIT

Met de fles op tafel | Biertjes proeven in het Parktheater

21 december 2018

met de fles op tafel

Speciaalbier en ik gaan way back. Nou ja, zo ‘way’ nu ook weer niet, want er was toch echt een tijd dat ik geen bier lustte. Of nog niet ontdekt had dat ik het wel lust. Dat kan ook. Waar de omslag precies heeft gezeten kan ik niet precies zeggen, maar ik durf mezelf nu toch al een aantal jaar bierliefhebber te noemen. Je kunt je voorstellen dat een bierproefavond mij als muziek in de oren klinkt. En als er dan ook nog bijpassende gerechten worden geserveerd, heb je me helemaal enthousiast. Op uitnodiging van Parktheater Eindhoven en Eindhoven365 ben ik begin deze week te gast bij ‘Met de fles op tafel’ voor een speciale bierproefavond. 


Dat doe ik trouwens niet alleen. Mijn broertje, die de liefde voor speciaalbier deelt, gaat gezellig met me mee. De tekst op de website van het Parktheater klinkt al veelbelovend:

“Dit seizoen staan wederom een aantal – nieuwe – speciale bieren op het menu. Met zorgvuldig samengestelde bijpassende gerechten. De combinatie van bier en eten creëert een ware smaaksensatie. Waar komt het bier vandaan? Hoe herkent u een goed glas bier? Hoe maakt u de beste combinaties van bier en food. Onze Duvelstoejager weet alles over bier en vertelt u in Smaaktheater Dertien wat u wilt en moet weten. Voor echte bierliefhebbers.”

Het is maandag en dus is het theater voor zover ik kan zien gesloten. Maar de avond vindt plaats in Smaaktheater Dertien, waar een schijnsel van warm licht de gezelligheid binnen verraadt. We komen net op tijd aan en melden ons bij de gastheer. Die mijn naam eerst niet op de lijst ziet staan, maar wel ene ‘Moonoloog’? Jep, that’s me meneer!

We krijgen een tafeltje toegewezen en meteen wordt ons wat te drinken aangeboden. Verstandig als ik ben neem ik cola zero. Omdat het placemat al verraadt wat nog komen gaat en ik mezelf inmiddels een beetje ken. Samen met broerlief bestudeer ik de bieren. Van sommige twijfelen we of we ze ooit gehad hebben, andere zien we voor het eerst. Leuk!

Met de fles op tafel

De avond wordt gepresenteerd door een ‘Duvelstoejager’. Een enthousiaste presentator neemt ons mee op reis langs de verschillende bieren. Het begint bij de geschiedenis van bier, vervolgens leren we hoe bier gemaakt wordt en dan is het tijd voor het eerste biertje van de avond: het Franziskaner Weissbier. We krijgen een bescheiden glaasje bier dat heerlijk smaakt. Heel zacht, met tonen van banaan. Het gerechtje van zeebaars op een bedje van salade, blijkt er perfect bij te passen. Dat is wat je noemt een goede start!

In totaal krijgen we vijf glaasjes van hetzelfde formaat, met heel uiteenlopende bieren. Van het zachte weissbier en een eveneens heerlijk zachte Ginette blond, tot een stevige Barley Wine ‘Shadow-assassin bourbon’ van de Eindhovense bierbrouwerij Van Moll. Dit bier is bijna zwart, zo donker en heeft een alcoholpercentage van maar liefst 11%. Normaal gesproken is dit mij wat te heftig, maar we krijgen er een gerecht bij dat er werkelijk mee samensmelt. Het stoofvlees van hert en dit bier blijken een gouden combinatie.

Het dessert bestaande uit onder andere mascarpone en zoethout parfait vormt het vijfde en laatste gerecht. Ook daar hoort natuurlijk weer een bier bij. De Morricane, een Tiramisu Stout. Met 10,2% weer een stevige jongen, maar wederom een perfect match. Helaas geniet ik zo van mijn toetje dat ik iets te enthousiast mijn lepel ter hand nam waardoor ik het glas omstoot. Ik leg me bij deze teleurstelling neer, maar de ober vindt dat ik een nieuw glas verdien. En niet lang daarna komt de Duvelstoejager himself met nóg een glas aanlopen. Voor mijn broertje, omdat hij zijn glas bijna leeg heeft en het ‘er dan toch ook niet uitziet’. Haha!

Wat vinden we ervan?

Je hebt het tussen de regels door vast al gemerkt, maar we hebben een topavond gehad. Smaaktheater Dertien is een ontzettend sfeervol restaurant. Perfect geschikt dus voor een avond als deze. De sfeer is ontspannen en ongedwongen. Je krijgt informatie over het bier en kunt vervolgens met je gezelschap genieten van het eten en drinken. Als je meer wilt weten beantwoordt de Duvelstoejager met plezier je vragen. Maar heb je genoeg aan de informatie die gegeven wordt en wil je gewoon lekker genieten, dan is dat ook goed. De gerechtjes vind ik prima van grootte, maar mijn broertje geeft aan liever een gerechtje minder te krijgen en dan bijvoorbeeld een wat groter ‘hoofdgerecht’. Maar de smaak van de gerechtjes vinden we stuk voor stuk heerlijk, zeker in combinatie met de bieren.

Denk jij nu: ‘Ja leuk Moon, maar ik lust dus echt geen bier…’ Dan wil ik je ten eerste vragen eens met mij op stap te gaan zodat ik je iets kan laten proeven dat je bijna wel lekker móet vinden. En ten tweede kan ik melden dat deze avonden ook worden georganiseerd rondom het thema wijn. En ik heb me laten influisteren dat er komende zomer zelfs een gin & tonic avond op de planning staat…

Houd jij van (speciaal)bier en zou een avondje uit als dit ook wat voor jou zijn?

Benieuwd welke andere toffe dingen er te doen zijn in ‘mijn’ Eindhoven? Check dan de UITagenda.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Parktheater Eindhoven en Eindhoven365.

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.