ER OP UIT THEATER

Meester Kikker bij Parktheater Eindhoven *

23 oktober 2023

Het boek werd door de juf van Quinn voorgelezen en kreeg hij daarna zelf voor zijn rapport, de film keken we afgelopen zomer op vakantie en afgelopen weekend gingen we samen naar de theatervoorstelling in het Parktheater in Eindhoven. Meester Kikker, naar het boek van Paul van Loon en op toneel uitgevoerd door theatergezelschap De Grote Haay, opgericht door schrijver, poppenspeler en theatermaker Mark Haayema. Quinn kon niet wachten tot het zover was. Hij was heel benieuwd hoe de meester op het toneel in een kikker zou kunnen veranderen…

We zijn lekker op tijd bij het theater en hebben een keer tijd voor een drankje vóór de voorstelling in plaats van erna. Omdat we allebei geen hele grote dorst hebben en een toiletbezoek tijdens de voorstelling niet echt fijn is, besluiten we een drankje te delen. Daarna lopen we naar de Philipszaal waar de deuren nog gesloten zijn. Alleen dat al zorgt voor extra spanning en voorpret bij Quinn, die echt niet kan wachten tot we naar binnen mogen.

Meester Kikker

Als we uiteindelijk plaatsnemen op onze stoelen duurt het niet lang of de voorstelling kan beginnen. Het draait allemaal om meester Frans die een groot geheim bij zich draagt: hij kan namelijk zomaar veranderen in een kikker! Om weer terug te veranderen in een mens moet hij een vlieg opeten. Dat is niet zo’n probleem want er vliegen vliegen genoeg, maar als even later blijkt dat directeur Stork ook een geheim bij zich draagt wordt het spannend. Zij verandert namelijk geregeld in een ooievaar en kan alleen terugveranderen door het eten van een… kikker! De kinderen uit de klas van meester Kikker komen met een plan om een grote ramp te voorkomen, maar of het lukt..?

Quinn kan nog weleens zitten draaien op zijn stoel of opeens vragen wanneer het afgelopen is. Dat was dit keer niet zo. Van begin tot eind heeft hij geamuseerd – en af en toe een beetje gespannen – toegekeken hoe de meester veranderde in een kikker (ja, dat gebeurde dus echt!) en weer terug en hoe mevrouw Stork een ooievaar bleek die iets groter was dan iedereen in de zaal had kunnen denken. De drie acteurs spelen alledrie twee rollen waarbij ze van pruik wisselen en leggen dat ook zo aan het publiek uit. Niet alleen grappig, maar ook wel zo duidelijk want waarom zou je daar geheimzinnig over doen?

Toneelspel wordt afgewisseld met leuke liedjes, want het blijkt een echte ‘mjoesikal’. Waar ik dat niet altijd even passend vind, vloeit het in deze voorstelling heel natuurlijk over en vormt het een mooie balans. Quinn zit zichtbaar te genieten en klapt enthousiast mee. De voorstelling heeft ook een klein interactief tintje, want het publiek wordt direct aangesproken en de kinderen krijgen de opdracht mee te helpen om de meester te redden. Wij hebben genoten!

KinderTheaterWeek

De voorstelling van Meester Kikker is onderdeel van de allereerste landelijke KinderTheaterWeek. Deze themaweek is een inititatief van het Nationaal Theaterfonds, waarbij ruim zestig Nederland theaters speciaal hun deuren openen voor het jongste publiek. Dit allemaal om te laten zien hoe leuk theater is. Persoonlijk juich ik dit enorm toe, want ik denk dat theater nog te vaak onderbelicht is en veel meer bezocht zal worden door (groot)ouders met (jonge) kinderen als ze eenmaal weten hoe leuk het is. Ik hoop dus dat deze KinderTheaterWeek als jaarlijks terugkerend onderdeel wordt op de agenda van heel veel theaters!

De KinderTheaterWeek duurt officieel nog tot en met 25 oktober 2023. Als je nog een leuke voorstelling wil bezoeken moet je dus snel zijn! Maar gelukkig heeft het Parktheater het gehele seizoen veel voorstellingen voor kinderen en jeugd geprogrammeerd. Zin om er eens doorheen te scrollen? Check dan het programma op de website. Zelf ga ik dat ook maar eens doen, want nu is Lise weer aan de beurt om een leuke voorstelling uit te zoeken.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.