ER OP UIT

Yentl en de Boer – Magie | Parktheater Eindhoven *

9 maart 2019
yentl en de boer

Het is even inkomen zo net na carnaval, maar sinds woensdag is het ‘gewone leven’ weer begonnen. Hoewel ik nog een beetje in het ik-doe-alleen-maar-leuke-dingen-ritme blijf doordat het hier nog schoolvakantie is en er voor M en mij donderdag een date night op de agenda stond. We waren namelijk uitgenodigd in het Parktheater voor de nieuwste voorstelling van het cabaretduo Yentl en de Boer.

Het is vijf over zes als we in het Parktheater arriveren. Niet omdat de voorstelling zo vroeg begint, maar omdat we welkom zijn in Smaaktheater Dertien voor een theaterdiner. Tijdens de bierproeverij een paar maanden geleden smaakte het eten me daar al erg goed, dus ik had hoge verwachtingen. Voor M was het de eerste keer in dit theaterrestaurant.

Theaterdiner bij Smaaktheater Dertien

We bestellen allebei een wijntje en werpen een blik op de kaart. Er staat zoveel lekkers op dat we maar moeilijk kunnen kiezen. Als de knopen zijn doorgehakt en we een voor- en hoofdgerecht hebben gekozen, wijst M me op de kinderkaart. Ik snap eerst niet wat hij nu zo grappig vindt, maar als ik de namen van de gerechten op die kaart zie staan kan ik een glimlach niet onderdrukken. Leuk bedacht!

Het eten smaakt heerlijk. Een kreeftenbisque en gevulde parelhoen voor mij en voor M een salade en een paddenstoelenburger. Ja ja, compleet vegetarisch! Wie hem een beetje kent zal het bijna niet geloven, maar hij heeft het echt zelf gekozen en smult ervan. We sluiten af met een minstens zo smaakvol dessert en nemen dan plaats in de grote zaal van het Parktheater voor de voorstelling. Echt ideaal om een gezellig etentje op deze manier te kunnen combineren met theaterbezoek!

Yentl en de Boer – Magie

Ik ken Yentl (Schieman) en (Christine) de Boer van televisie, maar heb nog nooit een theatershow van ze gezien, laat staan bijgewoond. Voor M geldt hetzelfde, dus we zijn heel benieuwd wat ons de komende twee uur te wachten staat. Na een werkelijk sprookjesachtige opkomst (ze zijn beiden verkleed als toverfee), leggen de dames uit dat we een voorstelling over ‘magie en verwondering’ kunnen verwachten. Waar wij als kleine kinderen nog de magie overal van inzagen, lijkt deze nu uit ons leven te zijn verdwenen. Alles is voorspelbaar, saai en we zijn gewoon te lui geworden om onze ogen ervoor te openen.

“Wanneer maak je nou echt iets bijzonders mee? Ja, toen je een baby was. Toen hing er zo’n knuffel boven je bed, waar muziek uit kwam als je aan het touwtje trok. Dat was genoeg voor urenlange verwondering. Maar tegenwoordig… je dagen trekken als een monotone massa aan je voorbij. Laatst at iemand een appel met klokhuis en al op. Daar voelde je wel wat bij. Maar dat er echt iets uitzonderlijks gebeurt? Zo’n moment, dat alles samenkomt, de optelsom meer is dan de delen… Je schenkt jezelf nog een glas rode wijn in, morst op het kleed en stoot je elleboog. Je wil nou eindelijk wel iets meemaken. Iets, dat je even optilt boven het alledaagse. Noem het Magie.”

In dat verwonderen slaagt het duo glansrijk. Ik betrap me er regelmatig op dat ik denk: ‘waar zit ik nú toch weer naar te kijken?’. De ene na de andere bizarre sketch komt voorbij. ‘Dit moet ik even laten bezinken hoor, was wat M en ik na afloop tegen elkaar zeiden.’ Op de beste manier mogelijk, want dat betekent dat we allebei verwonderd zijn!

Benieuwd geworden? Hieronder kun je de trailer van de voorstelling bekijken:

Muziek speelt een grote rol in deze voorstelling. De liedjes zijn stuk voor stuk prachtig en de twee stemmen harmoniëren zo goed dat ze heerlijk zijn om naar te luisteren. Ik vind het vooral grappig hoe ze een vrij platte tekst (over de saaiheid van een interieur bijvoorbeeld) zo prachtig weten te bezingen. Veruit mijn favoriete liedje van de voorstelling is ‘Meemaken of niet’. Luister ‘m even hieronder!

Wil je ook een keer in het Parktheater in Eindhoven een mooie voorstelling als deze komen bezoeken, eventueel in combinatie met een theaterdiner? Check het complete programma dan even om te zien wat er wanneer te zien is.

Ga jij weleens naar het theater en zo ja, waar ga je graag naartoe?

1 reactie

  • Reply Jolanda 9 maart 2019 at 16:27

    Klinkt goed. Naar dit cabaretduo zijn wij ook nog nooit geweest. Wij gaan ook graag naar het theater. Heel divers: muziek, cabaret, familievoorstelling of toneel, bekend of onbekend. Hier in het Noorden valt me wel altijd op hoe weinig jongere mensen er zijn.

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.