ER OP UIT

Leuke uitjes tijdens de lerarenstaking

27 januari 2020
een kussengevecht houden tijdens lerarenstaking

In 2020 hebben 55 duizend leerlingen in het primair onderwijs geen leraar voor de klas en dit aantal loopt – als we niets doen – op naar bijna 240 duizend leerlingen in 2028. De Algemene Onderwijsbond is er duidelijk over. En daarom staat er een nieuwe grote lerarenstaking op het programma, op 30 en 31 januari aanstaande. Als gevolg daarvan gaan 2200 scholen dicht en kunnen veel kinderen die dagen niet naar school. Wat kun je met je kids gaan doen? Ik zet een aantal leuke uitjes voor tijdens de lerarenstaking en fijne (kortings)acties voor je op een rij.

Pretpark

In attractiepark Toverland kunnen je kids deelnemen aan een heuse Toverschool Expo, een technische tentoonstelling met onder andere achtbaankarretjes en -onderdelen. Ook kun je meedoen aan de Toverschool Quiz en je eigen attractie ontwerpen. Leuk weet je is dat opa’s en oma’s het park in het bijzijn van hun kleinkinderen gratis mogen bezoeken. Niet alleen tijdens de stakingsdagen, maar op alle doordeweekse dagen tot en met 21 februari 2020. Toverland is op 30 en 31 januari geopend van 11:00 tot 18:00 uur. Je kunt dan genieten van de indoor themawerelden Land van Toos en Wunderwald. Online tickets kosten €15,- per stuk.

Madurodam in Den Haag is op 30 en 31 januari aanstaande gratis toegankelijk voor kinderen tot en met 12 jaar (onder begeleiding van 1 betalende volwassene). De actie komt voort uit het gedachtengoed van Madurodam’s oprichter Bep Boon van der Starp (31 januari 1884 – 9 oktober 1959). Zij was haar tijd ver vooruit toen zij bij de oprichting in 1952 zei: “Eén dag Madurodam levert meer wetenschap op dan vele dagen in de schoolbanken, omdat het op de meest aantrekkelijke manier wordt opgediend en dus wordt onthouden.” Eén volwassene mag maximaal vijf kinderen meenemen. Draai zelf aan de radars van de allergrootste stoommachine ter wereld en leer hoe we in Nederland al eeuwenlang van water land maken. Of vaar met het schip De Vergulde Bever van Amsterdam naar New York! Je moet de stad wel verdedigen tegen de Engelsen, dus vuur op tijd de kanonnen af.

Omdat het natuurlijk hartje winter is, zijn veel andere (kinder)pretparken momenteel gesloten. Maar misschien vind je nog een leuke tip in dit lijstje uitjes bij slecht weer?

Dierentuin

Je ontkomt er als ouder niet altijd aan dat je zomaar twee dagen vrij kunt zijn tijdens een staking. Dierentuin Dierenrijk in Mierlo speelt handig in op werkende ouders. Zo kun je op 30 januari een werkplek krijgen in het restaurant, waar ook WiFi is. Ondertussen vermaken de kinderen zich onder begeleiding met allerlei leuke activiteiten. Deelnemende kinderen kunnen bijvoorbeeld onder toeziend oog van een begeleider een verrassing voor een (huis)dier knutselen. Ook worden er speciale rondleidingen voor hen georganiseerd in het park, terwijl hun vaders of moeders de mail bijwerken of documenten nalezen. Het is wel de bedoeling dat ouders op het park blijven terwijl de kinderen zich vermaken tussen de dieren. Vanzelfsprekend kunnen ouders naderhand samen met kun kinderen ook nog het park in. Kaartjes zijn tegen een gereduceerd tarief van €16,95 verkrijgbaar. Wie van deze mogelijkheid gebruik wil maken, kan zich tot en met 27 januari aanmelden op info@dierenrijk.nl met daarbij de namen van de kinderen, hun leeftijd en de voorkeur voor een activiteit.

Museum

Museum Speelklok in Utrecht is op 30 en 31 januari zelfs geheel gratis te bezoeken voor leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs. Op die manier schiet het museum (groot)ouders te hulp. Zij kunnen op deze manier voordelig iets leuks en educatiefs met hun kids ondernemen. Ieder uur zijn er rondleidingen, met de muziek van kleine speeldoosjes en enorme dansorgels in de hoofdrol. En er is nog veel meer leuks te zien en te doen! Als volwassene betaal je €14,- entree.

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam is tijdens de stakingsdagen gratis te bezoeken voor kinderen van 4 t/m 17 jaar. En volwassen begeleider mag je samen met je kind gratis naar binnen! Een ontzettend leuk museum waar veel te zien en te doen is. Dus gegarandeerd een tof dagje uit. Ook het Tropenmuseum in Amsterdam is tijdens de stakingsdagen gratis toegankelijk voor kinderen t/m 18 jaar. Voor kinderen onder 12 jaar is het verplicht het museum onder begeleiding van een volwassene te bezoeken. En het Rijksmuseum in Amsterdam heeft op de stakingsdagen een extra programmering met leuke gratis activiteiten zoals een familierondleiding en tekenen met Rembrandt. Entree is gratis voor iedereen t/m 18 jaar op 30 en 31 januari.

In het Eindhovense Philips Museum kunnen kinderen tussen 4 en 8 jaar samen met hun ouders deelnemen aan een Lampjes Speurtocht. Met een speciale UV-lamp ga je op zoek naar in het museum verborgen aanwijzingen die alleen met het lampje zichtbaar zijn. Kosten speurtocht: 2 euro (dit is exclusief de entreeprijs voor het Philips Museum).

Weet jij al wat je met de kids gaat doen donderdag en vrijdag aanstaande of heb jij misschien nog tips voor leuke uitjes tijdens de lerarenstaking?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.