ER OP UIT THEATER

Leo Alkemade & de Kopgroep – Parktheater Eindhoven *

4 december 2023
leo alkemade met zijn band de kopgroep tijdens een optreden in het parktheater in eindhoven

Leo Alkemade kennen we natuurlijk allemaal van televisie waar hij – als je het mij vraagt – de sterren van de hemel acteert. Hij is bekend als acteur, cabaretier en schrijver, maar wist je dat hij ook een hele lekkere (zang)stem heeft? Samen met zijn muzikale vrienden, een ijzersterke band – ‘de Kopgroep’ – trekt hij langs theaters door heel het land. In het Parktheater in Eindhoven mocht ik zijn voorstelling ‘In het wiel’ bijwonen en ik kan je alvast vertellen… dat was enorm genieten!

Ik neem een vriendin mee die groot fan is van Leo op tv, maar zijn liedjes nog niet kent. Zelf heb ik er al wel een paar keer naar geluisterd in voorbereiding op deze voorstelling. Ze maken me nóg nieuwsgieriger wat ons te wachten staat. We eten vooraf een hapje bij een restaurant om de hoek. Dat is een last-minute beslissing, want anders hadden we voor Bij13 gekozen, het restaurant van het Parktheater waar je een speciaal theaterdiner kunt reserveren. Dat wordt iets voor een volgende keer! Bij binnenkomst hebben we ruim de tijd om onze jas op te hangen en een gezellige foto te maken en dan is het tijd om naar de Philipszaal te lopen. We hebben er zin in!

De parallel tussen de wielersport en het leven

Onder de vleugels van niemand minder dan Guus Meeuwis brengt Leo Alkemade een Nederlandstalige plaat uit die de basis is van dit theaterconcert. Hij bezingt hierin de parallel tussen de wielersport – waar hij al van kinds af aan verzot op is – en het leven. Denk aan vallen en opstaan, om- en vooruitkijken en winnen en verliezen. Mooie beeldspraak die, zelfs als je niet zoveel hebt met wielrennen, heel herkenbaar is.

De liedjes zijn prachtig en de stem van Leo verrast ons op een positieve manier. Tussendoor vertelt hij verhalen en geeft hij ons een kijkje in zijn jeugd maar ook in zijn huidige leven. Zo vertelt hij over de bijzondere band met zijn zoon, die de liefde voor wielrennen al op jonge leeftijd overnam. Inmiddels gaan ze zelfs samen koersen. Als echte wielren-leken (want ja, dat zijn wij nu eenmaal) leren we ook nog wat bij. Over de ‘rode lantaarn’ bijvoorbeeld, die altijd helemaal achteraan fietst en in dienst staat van de sterke kopmannen. Over de wielersport in het algemeen en de verschillen tussen vroeger en nu en over een wielerheld die uiteindelijk aan depressie en drugs ten onder gaat.

Leo Alkemade – In het wiel

Het leuke van een theaterconcert vind ik dat je de liedjes na afloop kan blijven luisteren. Bij gebrek aan platenspeler kocht ik in Leo’s winkeltje geen plaat, maar gelukkig is het complete album gewoon te streamen. Ik heb het al een paar keer opgezet en nu ik de verhalen eromheen ken, moet ik zeggen dat de liedjes meer betekenis hebben gekregen. Fijn om zo op muzikale wijze te kunnen nagenieten van deze mooie avond.

Ben je net als ik groot fan van muziek in het theater? Het Parktheater heeft binnen dit genre nog veel meer moois in petto dit seizoen! Check het programma en scoor gauw tickets voor je favoriete voorstellingen.

En zoek je nog een leuk uitje voor in de kerstvakantie met de kids? Dan is het Kerstwintercircus een hele leuke tip. Wij zijn er dit jaar ook weer bij en kijken er nu al enorm naar uit!

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.