ER OP UIT LIFESTYLE OUDERSCHAP TIPS

Kids vermaken tijdens een lange autorit (tips!)

25 juni 2015

vw-camper-336606_640

Beeld je eens in: Je zit in de passagiersstoel naast je geliefde onderweg naar een welverdiende vakantie in Zuid-Frankrijk. Of misschien trap je zelf lekker het gaspedaal in. Je geniet van dit moment met je gezin en tuurt minutenlang naar veranderende landschappen en medevakantiegangers die voorbij razen op de snelweg. Maar op de achterbank hoor je die eeuwige klaagzang die iedere ouder wel kent: “Zijn we er al? Ik moet plassen! Màààm, hij knijpt me!”. Hoe hou je de kids rustig tijdens zo’n autovakantie? Hieronder een aantal tips om de kleintjes onderweg zoet te houden. En ik deel ook nog wat informatie over een drietal fijne gezinsauto’s!

Tip 1: Zorg voor verrassingen

Wie is er niet dol op verrassingen? Kids die lang in de auto moeten zitten zijn dat in elk geval zeker. Je kunt bijvoorbeeld voor de reis kleine cadeautjes kopen, inpakken en ze op vaste momenten tijdens de reis uitdelen. Het beste zijn kleinigheidjes waar het kind ook nog wat aan te bouwen of knutselen heeft, denk aan Lego of Playmobil. Zijn ze zo weer een half uur tot een uur zoet.

Tip 2: Stimuleer de creativiteit

De creativiteit van je kinderen stimuleren is natuurlijk altijd goed. Ook in de auto kunnen ze zich van hun creatiefste kant laten zien. Bijvoorbeeld met van die autoplakkers. Ze bestonden al toen ik klein was, maar worden nog steeds verkocht en niet zonder reden! In hetzelfde straatje en volgens mij nog niet zo lang op de markt als de stickers, zijn speciale raamstiften. Wees niet bang, je wist de kunstwerken na afloop gemakkelijk uit.

Tip 3: Las regelmatig pauzes in

Las bij een lange autoreis voldoende pauzes in. Een goede vuistregel is om elke twee uur even te stoppen. De kids kunnen dan even hun benen strekken en hun energie kwijt, maar ook voor jezelf (en de bestuurder) is regelmatig pauzeren een must. Zorg dat de kinderen de kans krijgen een bezoekje te brengen aan het toilet en leg uit dat de volgende mogelijkheid pas weer over minstens twee uur is. Hopelijk voorkom je daarmee dat je na een pauze vijf minuten onderweg bent en de eerste alweer begint te vragen om een toiletpauze.

Tip 4: Speel spelletjes

Spelletjes doen het ook altijd goed onderweg. Je hebt van die kleine magneetspelletjes in allerlei varianten, die vooral leuk zijn voor wat oudere kinderen. Je scoort sowieso punten met Bingo Toerisme van Janod. Iedereen krijgt een bingokaart en vinkt af wat hij/zij onderweg tegenkomt. Je kunt dit spel natuurlijk ook zelf maken door de bingokaarten vooraf zelf thuis te maken en eventueel te plastificeren zodat je ze kunt hergebruiken.

Fijne gezinsauto’s

Op het moment dat dit artikel op mijn blog verschijnt, zijn wij op vakantie. We blijven in eigen land en rijden met onze eigen auto naar Zeeland. Wij hebben zelf een Opel Corsa. Een auto die niet per se bekend staat als gezinsauto. We zijn er heel tevreden over, maar merken als we op vakantie gaan altijd wel dat de ruimte beperkt is. Het is dus altijd flink passen en meten of we alle benodigde spullen voor onszelf en Lise wel meekrijgen. Wie meer kinderen heeft of gewoon behoefte heeft aan een echte gezinsauto met meer ruimte, vind je hieronder drie opties, allen met nog een extra tip om de kids te vermaken tijdens een lange rit.

The sky is the limit in de Peugeot 307 SW
Veel auto’s hebben tegenwoordig de optie om een panoramadak te plaatsen. Zo ook de Peugot 307. Dit glazen dak zorgt voor een zee van licht, maar is wel zonwerend. Met een panoramadak kun je ook vanuit de achterbank lekker naar buiten kijken. Als een spelletje wolken kijken of voorwerpen tellen die kleintjes nog niet bezig houdt in de file… Let er trouwens wel op dat niet iedere verzekeraar schade aan dit dak dekt.

Volkswagen Golf Variant
De Golf Variant was gezinsauto van het jaar 2014. Met veel kofferbakruimte kan er lekker veel mee. Handig als je naar de camping gaat. Bovendien zijn er onderweg zijn er veel rustplekken waar je even je benen kunt strekken. Maak hier gebruik van en geef elkaar de ruimte. Neem bijvoorbeeld een voetbal of springtouw mee, zodat ze zich lekker kunnen uitleven op het grasveld bij de rustplaats. Vergeet ook niet om een autopakketje te maken voor wanneer ze weer terug moeten. Snoepjes, drinken, fruit en een vakantie- of notitieboek om spelletjes te kunnen doen, te kunnen tekenen en scores bij te kunnen houden van verschillende autospelletjes.

Toyota Auris TS
Deze prachtige en zuinige Toyota verloor nipt de auto van het jaar verkiezing. Maar deze hybride staat wel voor een schone en veilige toekomst voor jouw kinderen. Omdat de auto lekker stil is, kun je gemakkelijk een wedstrijdje doen wie-het-langst-stil-is. Zorg natuurlijk wel voor een klein prijsje voor de winnaar. Natuurlijk kun je ook het tegenovergestelde doen en een Disney’s Sing Along CD opzetten en allen luidkeels meezingen. Hebben ze ook geen tijd om ruzie te maken.

Ben je op zoek naar jouw fijnste gezinsauto? Welke auto heeft je voorkeur? En welke methode gebruik jij om de kinderen bezig te houden tijdens een lange reis?

uitleg_artikel

3 Comments

 • Reply Nicole 25 juni 2015 at 21:06

  Wij reden ’s nachts dus Fay sliep eigenlijk bijna de hele reis.

 • Reply marjon 26 juni 2015 at 21:17

  Bedankt voor de tips. Een paar gebruikte ik al, maar ook weer nieuwe ontdekt!

  • Reply Monique 3 juli 2015 at 08:51

   Fijn! Graag gedaan!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.