ER OP UIT FEESTDAGEN

Kersttrends 2017 | Wat zet jij deze kerst op tafel?

10 december 2017

Het is je vast niet ontgaan: de feestdagen staan voor de deur. De mooiste tijd van het jaar is bijna aangebroken en natuurlijk maken we daar het liefst een feestje van. Wat zijn in 2017 dé Kersttrends op het gebied van eten en drinken? En hoe vieren Nederlanders dit jaar het liefst Kerstmis?

Kersttrend #1 Cocktails als feestelijke kickstart

Speciaalbier op de kersttafel? Yes sir. Cocktails? Yes sir. Misschien ook een zelfgemaakte limonade? Waarom niet? Drankjes spelen een veel grotere rol aan de dinertafel dan voorheen. Sterker nog, drankjes als uitgangspunt voor het kerstdiner is helemaal van nu. De kerstborrel is in opkomst, een derde vindt een kerstborrel bij iemand thuis het gezelligste moment. Ook bij een feestelijk kerstdiner hoort natuurlijk een lekker gevuld glas. Ruim de helft (53%) vindt een goede alcoholische versnapering even belangrijk als de maaltijd zelf. Mannen hechten zelfs nog iets meer waarde aan een lekker begeleidend drankje dan vrouwen (62% versus 45%). Niet gek dat ruim een derde van de Nederland van plan is bijzondere drankjes te serveren tijdens Kerst: vooral speciaalbier, cocktails en uitgesproken (natuurlijke) wijnen scoren hoog.

Kersttrend #2 Groentefestijn!

De populairste producten die tijdens Kerst op tafel belanden zijn: vlees (68%), op de voet gevolgd door groenten (67%) en ijs (63%). Opvallend is dat we bewustere keuzes lijken te maken tijdens de feestdagen. Zo gaan we weloverwogen om met het eten van vlees en kiezen tijdens de feestdagen voor slagerskwaliteit of een kwalitatief hoogwaardig alternatief. Het aantal mensen dat met Kerst vleesvervangers serveert is bijvoorbeeld verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Groenten zijn de status van bijgerecht overduidelijk ontstegen: bij negen op de tien Nederlanders spelen groenten een belangrijke rol op het kerstmenu. Hierbij kiest bijna de helft (44%) voor biologische producten en is een kwart van plan een vegetarisch gerecht op het kerstmenu te zetten. Opvallend genoeg wordt, ondanks de liefde voor ijs en nagerechten, door 59 procent rekening gehouden met het gebruik van suiker. Bij bewust genieten hoort overigens ook dat we zo min mogelijk voedsel verspillen. Tweederde (66%) neemt zich voor dit jaar geen eten weg te gooien tijdens Kerst. Blijven er toch wat restjes over van de vorige dag? Driekwart van de Nederlanders geeft aan met gebruik van kliekjes de volgende dag weer iets lekkers op tafel te zetten.

Kersttrend #3 Make your own / Shared dining

De hapjes-trend groeit explosief. Gaan we dit jaar op de experimentele tour voor het kerstdiner, of liever niet? Qua tafelsetting kiezen we in de meeste gevallen voor een meergangendiner (52%) en ook het ouderwets gezellige gourmetten stijgt in populariteit (38% versus 30% in 2016). In 22 procent van de Nederlandse huishoudens die een kerstdiner organiseert wordt het kerstdiner in allerlei kleine hapjes geserveerd. Dit is een opvallende stijging ten opzichte van vorig jaar (13% versus 23%). De trend van shared dining zet zich voort waarbij meer dan de helft van de Nederlanders (53%) hun gasten gerechten zelf laten samenstellen. Opvallend is dat barbecueën tijdens de feestdagen terrein wint: aankomende Kerst steken we de barbecue drie keer vaker aan dan in 2016.

Hoe vieren we Kerst het liefst?

Albert Heijn liet onderzoeken hoe we ons in Nederland voorbereiden op de feestdagen. Waar kijken we naar uit, waar zien we tegenop en hoeveel geven we eraan uit?

Ruim acht op de tien Nederlanders viert Kerst het liefst lekker in hun eigen huis. Dit doen we dan het liefst met familie (70%), en vrienden (24%). Toch voelt Kerst voor een kwart toch een beetje geforceerd en zijn de kerstdagen bij de helft gevuld met veel sociale verplichtingen en activiteiten. Een derde is in het kader van de kerstgedachte van plan een keer iemand uit te nodigen die hij of zij (nog) niet zo goed kent. Een eenzame oudere is bij een op de vier welkom om aan te schuiven aan de eettafel met kerst. Wat we dan zo’n beetje besteden aan het kerstdiner? Gemiddeld 108 euro en dat is zo’n 30 euro meer dan vier jaar geleden.

Allerhande Kerstfestival

Dit weekend, van 8 tot en met 10 december 2017, vindt in het Spoorwegmuseum in Utrecht het Allerhande Kerstfestival plaats. Hét event waar je wordt ondergedompeld in kerstvibes, waar de geuren van heerlijk eten je doen watertanden en waar je met een schat aan inspiratie weer vandaan gaat.

Ik betrad vrijdagochtend samen met andere bloggers en journalisten als eerste het 7000 m2 grote festivalterrein. We waren aanwezig bij de opening waarbij leden van het Nederlands Kamerkoor, het ouderenkoor Lust for Life en Babette Labeij Choir Kids in de sneeuw een flashmob inzetten. Hoe ultiem kerstig wil je het hebben?

Ook werd ons tijdens een workshop geleerd hoe je de kerstkrans van meringue maakt die dit jaar op de cover van de Allerhande kersteditie prijkt.

Best goed gelukt, toch? Hij smaakte trouwens fantastisch en is een goede kandidaat voor het dessert dat ik mijn familie ga voorschotelen op Tweede Kerstdag. Ook voor de kinderen heb ik wat ideetjes opgedaan, heb ik heerlijke wijnen geproefd voor bij het diner en kocht ik een gouden ananas voor in de kerstboom.

Mocht je nog geen speciale plannen hebben vandaag, overweeg dan zeker een bezoekje aan het Allerhande Kerstfestival. Er zijn nog tickets te koop!

Weet jij al wat je op tafel zet deze kerst?  

2 Comments

 • Reply Els Black-Stoker 10 december 2017 at 09:52

  Dat ziet er leuk uit! Ik heb echt nog geen idee wat we gaan eten met de kerst, maar ik denk dat ik een typisch Engelse kersttafel ga maken

  • Reply Monique 11 december 2017 at 10:49

   Dat klinkt goed Els!

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.