ER OP UIT

Kamperen met kinderen: 4 handige tips *

7 maart 2020
kamperen met kinderen

Vroeger gingen wij elke zomer met het gezin kamperen. Mijn ouders, mijn broertje en ik. De eerste jaren huurden we een stacaravan, tot mijn ouders zelf een tourcaravan kochten en we daar elk jaar mee op pad gingen. Kamperen met een tent heb ik nooit gedaan, maar ik kan me wel voorstellen dat het erg leuk is om te doen. Ook, of misschien juist, met kinderen. Natuurlijk is een goede voorbereiding in alle gevallen belangrijk. Ik geef je hiervoor een aantal tips en zet wat voor- en nadelen van kamperen met kinderen op een rij.

Kamperen met kinderen? Handige tips

Kies voor een kindvriendelijke locatie

De zoektocht begint meestal met het kiezen een voor kinderen geschikte locatie. Zo zijn er campings waar geen auto’s mogen rijden. Fijn, als je je kindje met een gerust hart wilt kunnen laten rondrennen over het campingterrein. Veel campings bieden ook een huurservice aan waarbij je bijvoorbeeld een kinderbed, kinderstoel of box kunt huren voor de duur van je verblijf. Dat scheelt je een hoop bagage in je eigen auto.

Ook wat facilitaire voorzieningen betreft is de ene camping geschikter voor kamperen met kinderen dan de andere. Het is natuurlijk van je eigen wensen afhankelijk, maar je zou kunnen letten op de aanwezigheid van een restaurant, activiteiten/animatie voor kinderen, een (verwarmd) zwembad, een speeltuin en een wasserette. Maar er zijn bijvoorbeeld ook staanplaatsen waar je je eigen privé-sanitair hebt. Vooral met kleine kinderen kan dat prettig zijn.

Profiteer van korting en andere extra’s

Wie op tijd boekt, profiteert vaak van een vroegboekkorting. Het is dus slim om je op tijd te gaan oriënteren, zodat je ook op tijd kunt boeken. Dit kan echt honderden euro’s schelen. Daarnaast hebben veel campings en vakantieparken aantrekkelijke (gezins)acties, zowel binnen als buiten de schoolvakanties, waarvan je gebruik kunt maken.

Dit is niet zozeer een tip voor kamperen met kinderen, maar voor kamperen in het algemeen. Veel campings, zeker de grotere, zijn namelijk onderdeel van een samenwerkingsverband. Vaak kun je hier een speciale campingkaart aanvragen. Dat is zeker handig als je verwacht dat je vaker bij een deelnemende camping gaat boeken. Een voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband van campings is de Leading Camping Group, waar je voor €10,- de Leading Card kunt aanvragen. Zo’n Leading Card heeft veel voordelen. Zo mag je vaak op een later tijdstip de camping verlaten op je laatste vakantiedag, of je krijgt een betere (of gezinsvriendelijkere) standplaats toegewezen dan je had gereserveerd. Ook spaar je bonuspunten bij elke overnachting die je kunt inwisselen voor leuke cadeautjes en andere extra’s.

Kies zorgvuldig een kampeerplek

De aanwezigheid van water en stroom is natuurlijk van het grootste belang. Maar let daarnaast ook op hoogteverschillen of andere zaken die de plek minder geschikt kunnen maken om met kinderen te verblijven. Een plek vlak aan het water bijvoorbeeld, is met kleine kinderen niet wenselijk. Bekijk ook of er op de kampeerplek voldoende schaduw is of dat deze misschien op de een of andere manier gecreëerd kan worden. Een zonnetje is natuurlijk lekker, maar je wilt zeker met kleine kinderen ook verkoeling kunnen opzoeken in de schaduw.

Neem niet te weinig, maar vooral niet teveel mee

Met kampeerspullen en een of meer kleine kinderen op de achterbank zit de auto natuurlijk zo vol. Maak vooraf een lijst met dingen die je zeker moet meenemen en maak eventueel een apart lijstje met dingen die alleen mee kunnen als er nog ruimte voor is. Heeft je auto niet zo’n ruime kofferbak, dan zou je een dakkoffer of aanhangwagen kunnen overwegen. Onze kinderen hebben elk hun eigen koffertje en ik probeer alles wat zij nodig hebben daarin te krijgen. Los speelgoed en de knuffel kan dan nog apart mee. Voorraden eten en drinken, luiers, etc. neem ik zo min mogelijk mee. Die kopen we gewoon als we op de plek van bestemming zijn aangekomen. Natuurlijk nemen we wel wat te eten en drinken voor onderweg mee. O ja, nog een laatste tip: pak dat wat je op de camping als eerste nodig hebt, als laatste in. Je zal de eerste niet zijn die de hamer voor de tentharingen ergens onderin de kofferbak moet gaan zoeken… 😉

Kamperen met kinderen – voordelen

Aan kamperen zitten veel voordelen, ook of misschien juist wel als je met kleine kinderen gaat. Ten eerste ben je over het algemeen veel meer buiten dan wanneer je thuis bent. Je bent echt even weg van alle luxe van thuis en dus veel minder bezig met dingen als televisie, een huis vol speelgoed en je hebt veel meer vrijheid. Je stapt doorgaans direct vanuit je tent (of caravan) in het groene gras. Dat nodigt toch uit om even lekker te gaan zitten lezen, of om een balletje te trappen met je kind? Nog een groot voordeel is dat er op een camping vaak veel andere kinderen rondlopen. Speelkameraadjes genoeg dus voor jouw kind(eren)!

Kamperen met kinderen – nadelen

Natuurlijk zijn er ook wat nadelen te benoemen als het gaat om kamperen met kinderen. Zo ben je altijd afhankelijk van wat het weer doet. En iedereen die weleens met stromende regen op de camping heeft gestaan, weet dat dat niet echt leuk is. Mits je geen privé sanitair hebt, ben je afhankelijk van het sanitair op de camping. Gelukkig wordt dat vaak heel netjes schoon gehouden, maar soms kun je te maken hebben met een vieze wc of zijn bijvoorbeeld alle douches bezet net als jij wilt gaan douchen. En je hebt je buren ook op een camping niet voor het uitkiezen. Harde muziek, gillende kinderen of mensen die veel te vroeg of juist veel te laat herrie maken, zijn dingen waar je je makkelijk aan kunt storen.

Maar, met een goede voorbereiding en een positieve instelling weet ik zeker dat je van je kampeervakantie met kinderen een succes kunt maken.

Wat is wat jou betreft de beste tip als het gaat om kamperen met kinderen?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.