ER OP UIT THEATER

Het 49e Kerstwintercircus | Parktheater Eindhoven *

24 december 2019
kerstwintercircus eindhoven

Ben je nog op zoek naar een leuk uitje deze kerstvakantie? Dan heb ik een tip! In het Parktheater in Eindhoven kun je nu namelijk naar het Kerstwintercircus. Voor alweer het 49e jaar op rij is deze sfeervolle show daar te zien. Ik was er zelf gek genoeg nog nooit geweest, maar afgelopen zondag namen Lise en ik plaats aan de piste om dit spektakel voor het eerst van dichtbij mee te maken. En wat was het gaaf!

Mijn planning is wat vol deze zondag. Eerst heb ik namelijk een kerstoptreden met het koor en van daaruit rijd ik direct door naar huis om Lise op te halen en samen naar het Parktheater te gaan. Ik wilde eigenlijk gaan fietsen, maar vanwege het slechte weer pakken we toch maar de auto. Gelukkig komen we ruim op tijd de rode loper over.

Bij binnenkomst in de Hertog Jan-zaal is meteen duidelijk dat dit geen gewone voorstelling is. De zaal is compleet omgetoverd tot circuspiste. Met tribunes aan weerszijden op het podium en een groot glimmend gordijn, van waarachter de artiesten tevoorschijn zullen komen om hun kunsten aan ons te tonen. Uit alle delen van de wereld zijn ze naar Eindhoven gekomen om ons een onvergetelijke middag te bezorgen.

Kerstwintercircus Eindhoven

De ene na de andere toffe act komt voorbij. Lise en ik zijn erg onder de indruk van de trapeze-kunsten van Lisa Rinne. Ook Rudolf de jongleur, onder andere bekend van Cirque du Soleil, vinden we erg goed. Hij combineert jongleren op hoog tempo met acrobatische kunsten. Hij begint met drie kegels en dat worden er vervolgens vier, vijf, zes en zelfs zeven. Ongelooflijk knap! Helemaal in een deuk liggen we bij de Brenner Clowns. Zij tonen hun komische slapstick al meer dan veertig jaar over de hele wereld en dat is te merken. Ze maken er een verschrikkelijke bende van met water en een soort schuim. Ook een aantal mensen in het publiek moet het ontgelden. Hilarisch gewoon. Alle acts worden trouwens live begeleid door het Krzysztof Majewski’s Orchestra.

Tussen de acts door verschijnt presentator Arjan Smit ten tonele. Voor de negende keer alweer presenteert hij vol enthousiasme en met de nodige humor het Kerstwintercircus in Eindhoven. Hij spreekt de zaal regelmatig toe door een vraag te stellen en ik merk meteen dat Lise daar heel leuk op reageert. Vaak is ze op dit soort momenten een beetje verlegen, maar nu schreeuwt ze vol overgave haar antwoord op zijn vraag. Ze moet ook ontzettend lachen bij de acts van clown Chico Rico uit Mexico. En eigenlijk lach ik zelf net zo hard mee. In de pauze halen we een drankje en kletsen we gezellig over wat we tot dat moment de beste act vinden.

Na de pauze staat ons nog een hoop leuks te wachten. De Bulgaarse Kovachev Brothers en hun ‘Wheel of death’ bijvoorbeeld. Heel spectaculair! Ik ben zo onder de indruk dat ik er niet aan denk een foto of filmpje te maken, maar stel je een groot ronddraaiend wiel voor met twee ronde kooien aan weerszijden. Een van beide broers trainde heel lang om de gevaarlijke duikeling aan de buitenkant van het wiel uit te voeren en was de eerste man in Europe die dat durfde. Ik hoor Lise ondertussen de hele tijd ‘ooooh’ en ‘aaaah’ roepen. Ze zit er helemaal in. Geweldig!

De Catwall Acrobats met hun trampoline act zijn ook echt heel tof om naar te kijken. Stel je twee grote trampoline’s voor met daartussen een hoge stellage van staal. Ze laten zich van de stellage vallen en lanceren zichzelf via de trampoline’s weer terug erop. En dat in een razendsnel tempo. Als we na de voorstelling de zaal verlaten zijn Lise en ik het erover eens: volgend jaar willen we weer!

Vermaak buiten de piste

Niet alleen het circus zelf is geweldig, ook buiten de piste is er voor en na de voorstelling en in de pauze van alles te beleven. Er staan gezellige kraampjes waar je lekker kunt eten, kinderen kunnen zelf de circusartiest uithangen en op de grote foyer is zelfs een schaatsbaan! Op vertoon van een geldig toegangsbewijs mogen kinderen een uur voor aanvang en een uur na de voorstelling schaatsen. Het Parktheater heeft speciale schaatsen te leen. Wij hebben er na afloop helaas de tijd niet voor, maar nemen in de pauze even een kijkje.

Nieuwsgierig geworden? Het 49e Kerstwintercircus is nog tot en met 29 december 2019 te zien in het Eindhovense Parktheater en er zijn nog kaarten!

Ben jij weleens naar het Kerstwintercircus of een soortgelijke circusshow geweest?

*Disclaimer

1 reactie

  • Reply Janske 24 december 2019 at 15:52

    Zo leuk! Ik ga vrijdag met de meiden weer en wist nog kaartjes op rij 1 te bemachtigen..zoooo veel zin in! Fijn dat jullie het ook zo leuk vonden 🙂

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.