ER OP UIT OUDERSCHAP

Herfst: activiteiten voor binnen en buiten met kinderen

4 september 2020

Sinds de scholen weer zijn begonnen lijkt de zomer op zijn retour. Sterker nog, het voelt alsof we direct midden in de herfst zijn beland. Typisch herfstweer vraagt om andere activiteiten dan wanneer het buiten lekker warm en zonnig is. Kun je wel wat tips voor herfstactiviteiten of leuke herfstuitjes met kinderen gebruiken? Gelukkig is er ook in de herfst genoeg te doen en te ondernemen. Dit overzicht inspireert je vast en zeker!

Herfstactiviteiten met kinderen buitenshuis

1 Het bos

Als je het hebt over herfstactiviteiten die buiten plaatsvinden, mag een uitstapje naar het bos natuurlijk niet ontbreken. Wandelen, lekker met de bladeren spelen, paddenstoelen kijken, herfstschatten zoeken, hutten bouwen… In de herfst is het bos the place to be! Liefst wel met een zonnetje en zonder regen, maar als je je goed aankleedt kan ook een minder mooie dag in het bos heel fijn zijn. Thuis of in een cafeetje lekker opwarmen met een kop warme chocolademelk en verse appeltaart. Mmm…

2 Subtropisch zwembad

Niets zo heerlijk als de gure wind buiten laten en de warmte opzoeken van een subtropisch zwembad. Lekker kliederen, plonzen, van de glijbaan glijden… Een prima manier om je kids hun overtollige energie kwijt te laten raken. Bovendien is het een leuk uitje voor kinderen van elke leeftijd. Bespaartip: kijk eens of je online extra goedkoop aan kaartjes kunt komen, bijvoorbeeld op een veiling. Lees wel altijd goed de voorwaarden, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

3 Museum

Een museumbezoek is misschien niet het eerste uitje waar je aan denkt als je van plan bent er met je kinderen op uit te gaan. Maar er zijn zulke toffe, verrassende kindvriendelijke musea dat dit echt leuk is om eens met je kinderen te doen. Hier in Eindhoven is het Philips Museum bijvoorbeeld erg leuk. Je kunt daar een Lampjes Speurtocht doen waarbij je met een UV-lamp op zoek gaat naar verborgen aanwijzingen in het museum. Andere toffe kindvriendelijke musea zijn het Nijntje Museum in Utrecht, het Kinderboekenmuseum in Den Haag en NEMO in Amsterdam. Een compleet overzicht van kindvriendelijke musea vind je op Museumkids.nl.

4 Bioscoop

Mijn dochter vindt de bioscoop helemaal geweldig. Hoewel we thuis DVD’s in overvloed én een abonnement op Netflix hebben, kan er toch niets op tegen die echte bioscoopervaring. Een gigantisch scherm, goed geluid en natuurlijk verse popcorn en wat te drinken. Voor de allerkleinsten bieden veel bioscopen een speciale ‘kleuterbios’ aan. Behalve dat er een film wordt vertoond die speciaal voor dit jonge publiek geschikt is, staat het geluid net iets minder hard en blijft de verlichting minimaal aan. Met oudere kinderen kun je natuurlijk gewoon naar een reguliere voorstelling. Bespaartip: in vakanties of weekenden kun je in de ochtend vaak extra voordelig naar de bioscoop. Kijk behalve in de grote stad ook eens naar kleinere bioscopen, die bieden vaak lagere tarieven. Zo bezochten wij laatst een kleine service bioscoop in Veldhoven, waar het eten en drinken dus naar je plek gebracht wordt. Niet alleen handig, maar vooral heel erg leuk!

5 Theater

Ik ben dol op theater! En ik wil die liefde graag doorgeven aan mijn kinderen. Vaak bestellen mensen voor de start van een nieuw theaterseizoen kaarten, maar kinder- en familievoorstellingen zijn vaak tot kort voor de speeldatum te boeken. Ideaal dus als je last minute op zoek bent naar een leuk uitstapje met je kind. Bekijk het aanbod voor jeugd eens bij het theater bij jou in de buurt. Ik weet zeker dat er dingen tussen zitten die zowel je kind(eren) als jij enorm leuk vinden.

6 Binnenspeeltuin

Rennen, klimmen, glijden, rollen en weer doorgaan. Een binnenspeeltuin is altijd goed! De meeste binnenspeeltuinen zijn ingericht op kinderen van 0 t/m 12 jaar. Maar er zijn ook speeltuinen die voor een iets jongere doelgroep bestemd zijn. Zo is de Speelschuur van de Brandevoortse Hoeve in Helmond leuk voor kinderen van 0 tot ongeveer 8 jaar. Als ouder mag je vaak tegen een lager tarief of soms zelfs gratis mee naar binnen. Hou je niet van de drukte die je soms kunt ervaren in zo’n indoor speelparadijs? Ga dan op een moment dat het rustiger is. In de loop van de middag bijvoorbeeld zijn de kleintjes meestal naar huis. Ook doordeweeks (buiten een schoolvakantie) in de ochtend is het vaak relatief rustig.

Lees ook: Tips voor peuter-uitjes bij slecht weer

Herfstactiviteiten met kinderen binnenshuis

Wat je binnen kunt doen:

  • Ga lekker knutselen! Pak alle herfstschatten erbij die je in het bos hebt verzameld en maak er een mooi knutselwerk van. Op Pinterest kun je hier mooie voorbeelden van vinden.
  • Houd een spelletjesmiddag. Gezelliger wordt het niet!
  • Duik de keuken in en ga samen iets lekkers bakken. Bijvoorbeeld met appels die je zelf hebt geplukt! Dit bananenbrood uit de Airfryer is ook zeer geslaagd en leuk om te maken.
  • Drink warme chocolademelk. Perfect te combineren met het baksel uit de activiteit hierboven.
  • Bouw een thuisbioscoop! Kussens (of matrassen) op de grond, lekker warme dekentjes erbij, het licht gedimd en de leukste films op televisie. Vergeet de popcorn niet!
  • Ga ultiem cocoonen en houd een pyjamadag. Niemand de deur uit! Zelf vind ik het heerlijk om dit op een zondag zonder verdere plannen te doen. En als je het dan helemaal goed wil doen ga je ’s avonds niet zelf koken maar laat je het eten lekker thuis bezorgen.
  • Brand kaarsjes en lees een boek (voor). Jongere kinderen vind het het heerlijk om tegen je aan te kruipen en samen te verdwalen in een verhaal. Oudere kinderen krijg je misschien zover om er gezellig zelf met een boek bij te komen zitten.

Als de herfstvibes nu nog niet door je aderen stromen, dan weet ik het niet meer. Heb jij al zin om een leuke activiteit voor thuis of een leuk herfstig uitje te gaan plannen met je gezin? Wat staat er helemaal bovenaan jouw lijstje?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.