ER OP UIT MUSEUM

Familiezomer in het Frans Hals Museum *

17 juli 2019
familiezomer in het frans hals museum

Je kleuter meenemen naar een ‘grote-mensen-museum’. Het is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je op zoek bent naar een uitstapje met je kind in de zomervakantie. Toch kan het verrassend leuk zijn, doordat veel musea in de schoolvakanties extra activiteiten bieden voor kinderen. Het Frans Hals Museum in Haarlem bijvoorbeeld, organiseert deze zomer een speciale Familiezomer. Lise en ik namen een kijkje!

Haarlem is voor ons niet bepaald naast de deur. Ik reis als het even kan het liefst met de trein en gelukkig is ook Lise enthousiast over dit idee. We zetten kleine broer Quinn af bij oma en racen naar het station om de trein te halen. Onderweg kletsen we wat, kleurt Lise een kleurplaat en voor de momenten dat de verveling echt toeslaat heb ik mijn telefoon opgeladen bij me, inclusief powerbank. Ik moet eenmaal daar natuurlijk nog wel genoeg foto’s en filmpjes kunnen maken…

Familiezomer in het Frans Hals

Van 7 juni tot en met 15 september 2019 vind je in het hele museum ‘Hubs’ waar kinderen zelf kunst kunnen maken. Ook is de binnentuin omgetoverd tot een speciale zomertuin met een zandtafel, een mega memory-spel, picknicktafels en je kunt met de hele familie op de foto gaan in het 17e-eeuwse Haarlem.

Bij binnenkomst horen we dat we in zaal 1 een speciaal familieboekje kunnen pakken. Gewapend met dat boekje betreden we de tentoonstelling. Lise is direct onder de indruk van de enorme schilderijen die ze ziet. En ik bekijk ze daarmee ook met andere ogen. In het boekje staat voor bijna elke zaal een vraag of kleine opdracht die je je kind kunt laten uitvoeren. Zo moeten jullie bijvoorbeeld de verschillen tussen twee schilderijen benoemen, of in een schilderij een figuur zoeken die je het meest op de ander vindt lijken. Bij de stillevens krijg je de opdracht je lievelingseten te zoeken. Lise vindt het erg leuk om bij elk schilderij de etenswaren te benoemen die ze ziet, maar haar lievelingseten (pizza) zit er helaas niet bij.

Ik merk dat Lise de schilderijen door de opdrachten veel bewuster bekijkt dan ze anders zou doen. Tof! Al snel komen we bij de eerste ‘Hub’ waar Lise een zelfportret mag maken. Zonder aarzelen gaat ze enthousiast aan de slag met de krijtjes. De hartjes die ze er aan weerszijden bij tekent ‘zijn voor jou mama, omdat ik zoveel van je hou’. Is dat niet té lief?!

Lunchen in het Museumcafé

Nadat het kunstwerk af is en we nog een aantal zalen hebben bezocht, willen we de binnentuin bekijken. Helaas begint het net op dat moment enorm te regenen. Toevallig is het lunchtijd, dus besluiten we een hapje te eten in het Museumcafé. Na een broodje en wat te drinken kunnen we er weer tegenaan.

De regen is nog niet voorbij, dus lopen we nog wat zalen door die we nog niet gezien hebben. Naast wat leuke opdrachten gaat Lise aan de slag met het vormgeven van haar superheld, inclusief superkracht. Ze mag haar kunstwerk ook letterlijk in het museum hangen, maar geeft er zelf de voorkeur aan het mee naar huis te nemen. Ook helemaal prima natuurlijk!

Frans Hals Museum – de binnentuin

Het Frans Hals Museum heeft een prachtige binnentuin waar je, bij mooi weer, heerlijk kunt vertoeven. Helaas hadden wij dus de pech dat het regende en het zag er niet naar uit dat de regen die middag nog zou stoppen. Uiteindelijk hebben we hem dus maar getrotseerd. Ik kan me voorstellen dat je bij mooier weer met gemak een aantal keer zo lang in de tuin blijft als dat wij er waren, maar toen we vonden dat we alles wel gezien hadden gingen we snel weer lekker naar binnen.

Eindoordeel

Lise vond het een super leuke middag en ook ik heb erg genoten. Zowel bij mooi weer (binnentuin) als een regenachtige dag zoals deze is er genoeg te zien en te doen. Zoek je dus nog een leuk uitje voor deze zomer(vakantie), dan vind ik het Frans Hals Museum in Haarlem zeker een aanrader. En wat het extra leuk maakt: kinderen tot 18 jaar betalen geen entree!

Ben jij weleens met je kind(eren) naar een museum geweest? Hoe vonden jullie dat?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.