DIY ER OP UIT

Eindhoven Maker Faire – een kijkje op het grootste maakfestival van Nederland *

1 oktober 2019
creatief bezig zijn op de eindhoven maker faire

Afgelopen weekend stond Eindhoven in het teken van maken, ontdekken en spelen met techniek en innovatie. Op de Eindhoven Maker Faire staan uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal. Bovendien is het een gezinsvriendelijk festival. Voor Lise en mij een mooie kans om dat eens te gaan ervaren.

Lichtelijk verwaaid komen we aan bij het Klokgebouw op Strijp-S. Het is voor ons maar tien minuten fietsen, dus we zijn gek als we voor dat kippeneindje de auto pakken. We melden ons bij de ingang, die buiten gemarkeerd wordt door een gigantische robot. We worden welkom geheten door Maud, een van de organisatoren van het festival. Zij geeft ons informatie en een plattegrond waarop staat wat er in de verschillende hallen en op het Ketelhuisplein te doen is. Ze kruist meteen een paar stands aan die leuk zijn voor kinderen en we dus zeker niet mogen missen.

Eindhoven Maker Faire – gi-ga-gantisch

Meteen als we binnenlopen valt het ons op hoe enorm groot het festival is. Er zijn binnen vier hallen met stands en buiten op het Ketelhuisplein is er ook nog van alles te zien en te doen én kun je bij de foodtrucks terecht voor een hapje en drankje.

D o t s art

We besluiten eerst een rondje te lopen om ons een beetje te oriënteren. Maar al snel wordt onze aandacht getrokken door de stand van D o t s art, waar al flink wordt geverfd en gekleurd. Lise is daar dol op, dus ze hoeft niet lang na te denken of ze wil aanschuiven. Het is de bedoeling dat we een vel met daarop afgedrukt koffievlekken uitkiezen. Er zijn verschillende soorten, maar er is er één waarbij we in de vlekken meteen al een paar dieren zien. Dus die kiezen we. Het is namelijk de bedoeling dat we de, in eerste instantie betekenisloze vlekken, zo bewerken met verf, stiften en andere materialen dat er creaties ontstaan. Dieren bijvoorbeeld.

En zo creëren we samen een eend, een bij, een kikker en een superheld. Lise heeft helemaal haar eigen idee en ik help haar met de uitvoering. Super leuk om zo samen creatief aan de slag te gaan. Als we allebei tevreden zijn, wordt ons kunstwerk aan een waslijn te drogen gehangen en kunnen wij verder met onze route over het festival.

Tekentoverkist

Onze volgende stop is de stand van Tekentoverkist. Je kiest een speciale kleurplaat van een dier naar keuze uit, kleurt deze mooi in en als je hem dan voor de camera houdt, springt het dier op het scherm zo in 3D de wei in. Super gaaf en wederom heel leuk om te doen.

Het is lunchtijd en daarom lopen we even naar het Ketelhuisplein om wat te eten te scoren. Lise heeft zin in een wafel en hoewel ik dat normaal gesproken geen fatsoenlijke lunch vind, mocht ze er van mij toch eentje uitkiezen. Zelf ging ik bij ‘De gare kip’ voor een broodje zoete kip. Smullen!

Als we teruglopen zien we dat steeds meer mensen zich buiten voor het Klokgebouw verzamelen. Op beide festivaldagen wordt namelijk rond het middaguur de Eindhoven Crazy Parade gehouden. Dat is een feestelijke optocht van zelfgemaakte knotsgekke voertuigen.

Eindhoven Crazy Parade

De parade begint en eindigt aan de voorzijde van het Klokgebouw. Hoogtepunt is volgens ons ‘Flying Duck’, een eend zoals je die nog nooit hebt gezien. Het ‘beestje’ werd gebouwd voor de Zwarte Cross en is maar liefst 12 meter hoog en 17 meter breed. Als het gevaarte wordt ‘uitgevouwen’ zie je pas hoe groot het eigenlijk is. Lise is er helemaal van onder de indruk, al vindt ze het gekwaak van de eend wel wat hard.

Spelen met robots

Het is wat fris buiten, dus als de parade is afgelopen gaan we snel weer naar binnen. Daar blijven we hangen bij de stand van het SintLucas. We bouwen eerst samen een grote knikkerbaan en ontdekken vervolgens dat er een paar robots op de grond staan die je zelf dingen kunt laten doen. Ik merk dat Lise dat erg leuk vindt. We laten de robot dansen en zorgen ervoor dat hij haar hand volgt.

Eindhoven Maker Faire – voor elk wat wils

De Eindhoven Maker Faire is enorm, dus er is heel veel wat we in de halve dag dat wij er waren niet gezien of gedaan hebben. Helaas hadden we zondag andere afspraken, anders waren we zeker nog eens teruggegaan. Gezinsvriendelijk is het in elk geval zeker, want er is werkelijk voor elk wat wils. Of je nu geïnteresseerd bent in robots en VR, elektronica, creativiteit, 3D-printen, mobiliteit, games en zelfs mode – alle categorieën zijn vertegenwoordigd. Als het lukt gaan we volgend jaar gewoon weer!

Had jij al van de Eindhoven Maker Faire gehoord en zou dit festival ook iets voor jou en je kids zijn?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.