ER OP UIT

Een dagje Volendam met kinderen *

13 september 2022

Volendam kende ik alleen van tv. Ik was ik er zelf gewoon nog nooit geweest. Daar moest een keer verandering in komen, vond ik. En toen kwam daar de uitnodiging of ik een keer met de kinderen een kijkje wilde nemen in dit mooie dorp. Natuurlijk zei ik ‘ja’ en aan het eind van de zomervakantie was het dan zover: tijd voor een dagje Volendam! Ik nam ook mijn ouders mee en we bezochten niet alleen Volendam, maar ook het nabijgelegen Marken. Tijd voor een verslag van deze leuke dag!

Als we in Volendam arriveren herken ik het meteen: de karakteristieke huisjes, het Hollandse landschap en natuurlijk het water maken het een schilderachtig geheel. Geen wonder dat hier veel toeristen op af komen! Zelf ken ik Volendam vooral van het zangtalent dat hier geboren en getogen is. Denk aan Jan Smit, Nick & Simon en de 3J’s. Of je er nu fan van bent of niet, je moet toegeven dat er zo’n klein dorp toch verdacht veel goede zangers heeft voortgebracht. Ik heb de hele dag gehoopt een van hen tegen het lijf te lopen, maar helaas… Ik moet dus nog een keer terug 😉

Als we (tegen mijn verwachting in gratis) de auto geparkeerd hebben, lopen we naar Rent & Event in de haven. Daar ligt een leuke kinderspeurtocht voor ons klaar en ontvangen we tickets voor de boot naar Marken later die dag. Ook voor andere uitjes kun je de tickets trouwens gewoon bij Rent & Event kopen. Je hoeft dan niet meer in de rij voor de kassa van de attracties te staan. En, leuk weetje: voor de foto in klederdracht is Rent & Event zelfs de voordeligste aanbieder van iedereen.

Kinderspeurtocht door Volendam

De kinderen kijken hun ogen uit als we over ‘de dijk’ lopen. Al die mooie schepen, de groene gevels en de gezellige winkeltjes en terrasjes hebben op hen een enorme aantrekkingskracht. Maar er moet gewerkt worden! Voor de speurtocht moeten we QR-codes scannen waarachter video’s verborgen zijn. In de video’s krijgen de kinderen te horen wat de volgende vraag is en waar ze het antwoord kunnen vinden. Dit kunnen ze vervolgens invullen op de bijbehorende ‘schatkaart’.

Door middel van storytelling worden ze meegenomen in een spannend verhaal dat zich afspeelt op de plek waar ze nu staan. Het is een ontzettend leuke manier om Volendam te ontdekken. De speurtocht duurt ongeveer een uur, maar je bepaalt zelf in welk tempo je hem aflegt. Wij krijgen al vrij snel trek en besluiten lekker ergens gaan lunchen voor we onze weg vervolgen.

Boottocht naar Marken

We zijn al een flink eind op weg met onze speurtocht als het tijd is om de boot op te gaan. In een half uur vaar je met de Marken Express naar het schiereiland Marken. Quinn ziet vooraf een beetje op tegen de bootreis omdat hij het spannend vindt. Maar als we eenmaal vertrokken zijn glundert hij van oor tot oor: ‘mama, varen is leuk!’. Samen met Lise verkent hij de hele boot. Dan weer naar buiten, dan weer naar binnen. naar boven, naar beneden… Het is één groot avontuur voor ze.

Heb je uitgebreid de tijd om in Marken rond te lopen, neem dan zeker een kijkje in Het Markerhuisje of het kijkhuis Sijtje Boes, een woning met een authentieke inrichting uit vroeger tijden. Het Marker Museum is ook een echte aanrader als je meer wilt weten over het leven, het werk en de tradities op het voormalige eiland. Maar lekker rondstruinen kan natuurlijk ook. Het authentieke dorp zelf is al indrukwekkend genoeg!

Voor ons is er ‘werk aan de winkel’ als we op Marken aankomen, want aan de andere kant van onze schatkaart gaat de speurtocht in Marken gewoon verder! Zo moeten we op zoek naar drie verschillende bruggen. Wat mij opvalt is dat het op Marken een stuk rustiger is dan op de dijk in Volendam. De rust opzoeken kan dus ook een goede reden zijn om dit uitstapje naar Marken te maken.

Als we uitgespeurd zijn op Marken stappen we op de boot die ons terug naar Volendam brengt. Ik ga op het bovendek zitten en geniet heerlijk van het zonnetje, terwijl de kinderen weer niet goed kunnen kiezen of ze nu boven of beneden, binnen of buiten willen zitten.

Woltjes Backerij

Eenmaal op de dijk melden we ons bij Woltjes Backerij voor een stroopwafeldemonstratie. We horen het verhaal over de geschiedenis van zowel de bakkerij als de stroopwafel. Daarna wordt gedemonstreerd hoe stroopwafels gemaakt worden.

Omdat Quinn lekker actief meedoet en de vraag stelt of ze nou één of twee wafels moet bakken voor één stroopwafel (serieus een goede vraag!), mag hij als eerste proeven. We krijgen ook nog een proefglaasje stroopwafellikeur en mogen twee bijzondere smaken stroopwafels proeven.

Na de demo loopt iedereen met een grote warme stroopwafel naar buiten. Jammie! Boven de bakkerij is trouwens nog een leuk museum (gratis toegankelijk) waar een woonhuis met slaapkamer en keuken zijn nagebouwd volgens de leefgewoonten van het oude Volendam.

We ronden de speurtocht af, de kinderen zoeken allebei nog een souvenir uit en dan is het alweer tijd om terug naar het zuiden te rijden. In de auto praten we nog wat na en vraag ik de kinderen wat ze nou echt het allerleukst vonden aan deze dag. ‘De boot!’, klinkt het in koor.

Ben jij weleens in Volendam geweest?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.