ER OP UIT THEATER

Een avondje Cabaret Club in het Parktheater *

30 april 2024

Het begon ooit met een ‘moetje’ voor mijn CKV-verslag op de middelbare school, maar niet snel daarna was ik enorm fan van cabaret. Sindsdien heb ik al veel goede cabaretiers ontdekt en er ook al heel wat van in het theater gezien, want dat blijft toch wel het allerleukst! De nieuwkomers van toen zijn nu echte rotten in het vak, maar gelukkig blijft er altijd nieuw talent opstaan. Ik vind het superleuk om nieuwe namen in cabaretland te ontdekken en ging daarom naar de Cabaret Club in het Parktheater in Eindhoven. Wie er komen optreden weet je van tevoren niet, maar dat maakt het juist zo ontzettend leuk!

Terwijl ik met een vriendin en onze kinderen een lang weekend weg ben op een camping in de buurt, laat ik ze voor een paar uurtjes achter om even een ritje op en neer naar Eindhoven te maken. Van de camping het theater inlopen is even een cultuurshock, maar het Parktheater voelt als thuis, dus over die schok ben ik snel heen 😉 Er staat dus een avondje cabaret op het programma met optredens van maar liefst vijf verschillende cabaretiers. Ik besluit me volledig over te geven én te laten verrassen.

Bij binnenkomst blijkt dat ik op rij 1C zit. Dat is zeg maar de derde rij vanaf het podium. Mijn voornemen om me volledig over te geven laat ik even varen, want zeker nu ik niet weet wie er komen gaat ben ik toch een beetje op mijn hoede.

Vijf cabaretiers op één avond

De MC is cabaretier en acteur Marco Lopes. Hij leidt de avond in en weet het publiek goed op te warmen. Marjolijn van Kooten mag het spits afbijten. Wegens aanhoudend psychisch herstel komt zij eindelijk toe aan problemen die níet in de DSM-5 staan. Bijvoorbeeld: hoe verbind je je écht met anderen? Hoe accepteer je jezelf, ondanks je chagrijn, overgewicht, besluiteloosheid, geklaag en verwrongen zelfbeeld? Moet communicatie altijd geweldloos verlopen? En hoe dun is de grens tussen assertiviteit en agressiviteit? Ze sluit af met een mooi én grappig lied waarbij ze zichzelf op de vleugel begeleidt.

Na een intermezzo van Marco Lopes is het tijd voor de tweede cabaretier van de avond: Andy Marcelissen. Je kent hem misschien als tonprater, maar hij staat dus ook als komiek in het theater. Eerst dacht ik dat ik Andy niet kende, maar toen hij begon te praten ging er toch een belletje rinkelen. Misschien toch eens op tv gezien? Wat in elk geval zeker is, is dat ik ontzettend in een deuk heb gelegen. De flauwe humor, zelfgeschreven gedichten en doordenkertjes vliegen je om de oren. En de manier waarop hij het brengt… geniaal.

Wouter Monden is als volgende aan de beurt. Voor mij ook een nieuwe naam. Het is even omschakelen na de Brabantse humor van Andy, maar ook Wouter weet me flink aan het lachen te krijgen. Zijn stijl is toegankelijk maar scherp en met veel ruimte voor snelle interactie. Over interactie gesproken… Ik ben gelukkig nog niet rechtstreeks aangesproken door een van de cabaretiers. Dat geldt niet voor alle mensen die met mij op de eerste rijen zitten, dus tot nu toe kom ik goed weg!

Met zijn ontwapenende charme is Yunus Aktash de volgende die het toneel op mag. Hij heeft al meerdere cabaretprijzen in de wacht gesleept en ik snap wel waarom. Zijn manier van vertellen alleen al brengt een lach op mijn gezicht. Dat samen met een goed gevoel voor timing en hele goede grappen zorgt ervoor dat ik opnieuw heel geamuseerd zit te kijken. Yunus werkt trouwens as we speak aan zijn eerste avondvullende programma. Die ga ik even onthouden.

Jules Keeris is de hekkensluiter van deze heerlijke avond. En wat een ontdekking! Ik heb van iedere cabaretier zorgvuldig een foto gemaakt, maar bij Jules is het me volledig ontschoten omdat ik zo in beslag werd genomen door zijn hilarische typetjes en grappen. Nog zo’n naam waarvan ik zeker weet dat we er meer van ga zien en die ik ga volgen.

De Cabaret Club

De Cabaret Club is wat mij betreft een perfecte keuze als je van een avondje cabaret houdt en naast ervaren cabaretiers ook graag nieuw talent ontdekt. Ik heb me echt kostelijk vermaakt en vond de tijd (helaas) voorbij vliegen! Lijkt je dit ook wel wat? De Cabaret Club speelt dit seizoen nog een aantal keer. Niet meer in het Parktheater, maar daar komen nog wel meer van dit soort leuke cabaret- en comedyshows. Zo kun je op vrijdag 24 mei 204 naar Comedy Café The Laughing Lizard en geniet je op 6 juni 2024 van kakelvers cabarettalent in de Cabarestafette. Liever naar een avondvullende cabaretvoorstelling van één cabaretier? Dat kan natuurlijk ook! Check het programma van het Parktheater om te zien wat er dit en volgend seizoen allemaal op de planken staat.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.