ER OP UIT OUDERSCHAP PERSOONLIJK

Dingen doen zonder kind

14 oktober 2015

verliefd

Een beetje schaamde ik me een wel, toen ik laatst op Facebook postte dat ik samen met M in de Efteling was. Niet zozeer omdat het dit jaar alweer de derde keer was dat we gingen, maar vooral omdat Lise er niet bij was. We gingen met z’n tweetjes en hebben er enorm van genoten. En zo gaan we wel vaker bewust samen weg.

Ik merk dat ik snel in de verdediging schiet als iemand dan aan me vraagt: ‘is Lise er niet bij?’. Meestal heeft het namelijk een hele goede reden dat ze ergens niet mee naartoe gaat. Maar als ik dan uitgebreid aan het uitleggen ben waarom het niet handig is dat ze meegaat (denk aan ‘slaaptijden’, ‘lange rit’, ‘niets aan voor haar’), bedenk ik me tegelijkertijd waarom ik het niet gewoon bij ‘nee’ houd. En dat heeft dus denk ik toch met een stukje schuldgevoel te maken.

Dat dagje Efteling zouden we overigens nooit met z’n tweetjes hebben gevierd als we niet wisten dat we twee weken later opnieuw zouden gaan, en dan met Lise erbij. (Met dank aan mijn ouders die maar liefst 8 entreekaartjes wonnen die voor 1 november gebruikt moeten worden.) Die keer samen konden we mooi benutten om alle ‘wilde’ attracties te bezoeken en de keer dat zij erbij is hebben we alle tijd voor het Sprookjesbos, Droomvlucht en, Lise’s favoriet: Carnaval Festival.

Maar aangezien veel mensen dat niet wisten, ging ik ervan uit dat het bij veel mensen toch wat raar zou kunnen overkomen dat wij zonder kind iets gaan doen wat nou juist bij uitstek iets is waar je je kind mee naartoe neemt. (Heel eerlijk gezegd voelde het ook wel een beetje pijnlijk om al die mensen met wandelwagens en kindjes te zien rondlopen en wrong ik me bij het optreden van Jokie en Jet naar voren om snel een filmpje te kunnen maken om naar Lise te sturen.) Maar, zoals gezegd, wij hadden een heerlijke dag en even alle tijd voor elkaar. En dat is veel waard, vind ik. Zeker met de wetenschap dat Lise een hele leuke dag heeft bij opa en oma.

Andere dingen die we regelmatig zonder kind doen zijn uit eten gaan, al gaat Lise tegenwoordig steeds vaker mee, naar de bioscoop (maar dat doen we echt zelden), naar feestjes en eens per jaar een weekendje weg. En binnenkort wil ik ook heel graag weer eens een dagje met M naar de sauna. Heerlijk! Maar komend weekend gaan we eerst maar eens genieten van family time met ons meisje erbij. Want, begrijp me niet verkeerd, eigenlijk is er niets leukers dan dat!

Wat onderneem jij het liefst (zo nu en dan) zonder kind?

10 Comments

 • Reply zomersproetje 14 oktober 2015 at 08:05

  Je moet je daar over echt niet verantwoorden, zeg! Waarom wordt dat niet als ‘normaal’ gezien? Snap ik niet zo goed…Het is juist fijn en goed om er eens met zijn tweetjes (of alleen) op uit te gaan. Eens echt tijd te hebben voor elkaar (of jezelf). Precies ook zoals je zegt Lise heeft ook echt wel een fijne dag dan bij opa en oma of andere oppas. Gewoon blijven doen hoor! Hopelijk voel je je dan snel minder schuldig. Ruud en ik gaan in de zomer graag samen naar het strand en meestal eens per jaar een weekend/nachtje weg en dan paar keer feest of film ofzo.x

 • Reply Cindy 14 oktober 2015 at 08:06

  Ik weet precies hoe je je voelt want dat had ik ook! Ik vond het echt niet leuk om dr ergens achter te laten of iemand bij ons oppassen. Niet zozeer omdat ik het niet vertrouwde maar meer omdat ik mensen niet ’tot last’ wil zijn. Vroeg dan wel 10 keer of ze het echt niet erg vonden.
  En dan voelde ik me ook schuldig dat ik lekker fijne dingen ging doen waar zij dan niet bij is.
  Daar heb ik me nu overheen gezet. Ik zie het nu als een ‘investering’ in mijn relatie die voor haar uiteindelijk ook ten goede komt. Met het drukke leven en zo kleintje vind ik het heel makkelijk om je partner uit het oog te verliezen en je uiteindelijk uit elkaar groeit. Dat wil ik niet en dus genieten we extra van die tijd samen, komen we weer lekker dichtbij elkaar 🙂

 • Reply Barbara 14 oktober 2015 at 09:56

  Het is heel begrijpelijk dat je af en toe even iets wilt ondernemen zonder je kleine meid erbij. Niet schuldig over voelen hoor, al weet ik dat ik dat ook nog steeds doe… maar je mag best af en toe even genieten van elkaar!

 • Reply marjon 14 oktober 2015 at 13:39

  Ik herken het wel. Je meteen verdedigen als je je kind(eren) niet bij je hebt. Maar wij zijn ook mensen en mogen ook onze eigen ding af en toe doen.
  En eerlijk is eerlijk… af en toe is het erg fijn om even iets met je partner te doen. Ook dat moet kunnen 😀

 • Reply Manon 14 oktober 2015 at 13:55

  Oh ik vind het heerlijk als we zonder kind weg gaan! En niet omdat ik mijn kind niet leuk vind, maar gewoon even samen. Wij hebben het leuk, hij heeft het leuk bij opa en oma met alle aandacht die hij maar krijgen kan. Ik ken het gevoel ook wel dat je je snel gaat verdedigen maar dat moeten we gewoon niet meer doen!

 • Reply iooon 14 oktober 2015 at 15:44

  Wij doen niet veel zonder Eon. We vinden het heerlijk om hem mee te nemen. Maar hij is ook heel makkelijk daarbij, en wij denk ik ook. Mij krijg je nog met geen 100 man duwend in een wilde attractie bij de efteling. Dus daarbij hoeven we het niet te laten. Heel af en toe gaan we naar een verjaardag van vrienden of een keer naar de kroeg en dan blijft Eon natuurlijk bij opa en oma of een andere babysit. En toen we gingen klussen namen we hem ook niet altijd mee, niet veilig en onhandig. Maar als het even kan neem ik hem het liefste mee.

  • Reply iooon 14 oktober 2015 at 15:46

   Overigens vind ik het idioot om je te gaan verdedigen. En toch heb ik dat gevoel juist ook weleens waarom ik niet wil dat Eon uit logeren gaat “zodat wij een weekendje weg kunnen samen”. Die behoefte hebben wij niet. Dus waarom zou ik het dan moeten doen omdat de omgeving het van ons verwacht? Nah gewoon doen waar je je lekker bij voelt en dat is toch het beste.

 • Reply Tips voor Papa's 14 oktober 2015 at 23:29

  Ik snap je “drang” om je te verantwoorden. Als wij ergens heen gaan of zijn, zonder J, dan is de eerste vraag standaard waar hij is. Aan de ene kant logisch, hij is natuurlijk onderdeel van ons gezin, maar aan de andere kant wil je ook wel eens iets met z’n 2tjes doen. Ik snap je redenatie dan ook volledig! Wij gaan af en toe wel eens uit eten of naar de bios met z’n 2tjes, maar een keer een dagje Efteling of Walibi bijv lijkt me ook wel een keer super. Ik zal het hier thuis eens gaan voorstellen 😏

 • Reply Puck 15 oktober 2015 at 13:44

  Gewoon van genieten hoor. Ik val juist uit mijn stoel als ik hoor dat mensen pas voor het eerst een avondje hun kroost achterlaten en iets voor zichzelf doen, als die kleine alweer bijna naar school gaat. Dat heb je toch samen ook nodig om het leuk te houden. Even geen ouders, maar gewoon jezelf zijn.

 • Reply Silke 16 oktober 2015 at 13:52

  Je hoeft je helemaal niet te verdedigen.
  Hier is het net omgekeerd. Ik moet me altijd verdedigen omdat onze zoon overall mee naartoe gaat en we nooit iets met ons twee doen. Daar krijgen we echt ontzettend veel commentaar op.
  Eerlijk, niemand hoeft over iemand anders te oordelen!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.