ER OP UIT

Deze plekjes en activiteiten in Giethoorn mag je niet missen

13 april 2022

Er zijn van die plekken in Nederland die ik heel graag nog eens wil bezoeken. Omdat ik er nog nooit geweest ben of, in dit geval, omdat het heel lang geleden is dat ik er ben geweest. Giethoorn is zo’n plek. Toen Esmee me uitnodigde voor een persreis naar dit Overijsselse dorp, hoefde ik niet lang na te denken. Afgelopen weekend was het zover en waren we met een groep bloggers te gast in Giethoorn om te ontdekken wat er allemaal te zien en te doen is in dit unieke dorp.

Giethoorn wordt ook wel ‘het Venetië van het noorden’ genoemd en dat is niet zonder reden. Normale wegen en straten zijn er in het dorp nauwelijks te vinden, grachten des te meer. Dat geeft natuurlijk al direct een uniek plaatje en is meteen de reden dat er jaarlijks vele toeristen op af komen. Het is begin april en dat is eigenlijk een beetje het begin van het toeristenseizoen. Omdat het niet al te best weer is, is het nergens druk en kunnen we dus overal rustig rondkijken en foto’s maken.

Waterfietsen

Na een autorit van ruim twee uur komen Charlotte en ik aan op de parkeerplaats van restaurant de Pergola, waar we verzamelen. De grote groep is in kleinere groepen opgesplitst en elk hebben we een ander programma. Als alle vijf dames van ons groepje gearriveerd zijn gaan we op pad. Onze eerste activiteit is meteen een sportieve, we gaan namelijk waterfietsen! Waar wij zo’n klassieke zwaantjes-waterfiets in ons hoofd hadden, blijkt bij aankomst dat het om een heel ander soort model gaat.

Deze sportieve waterfiets is afkomstig uit Amerika en is tot onze grote opluchting ontzettend stabiel. Het is even wennen, maar gaat bijna vanzelf, omdat zowel het sturen als het trappen hetzelfde werkt als op een normale fiets. We ‘fietsen’ via het dorp over het meer terug naar het startpunt en doen daar ongeveer 40 minuten over. Het laatste stuk tegen de wind in is best zwaar en koud, zeker als we ook nog een hagelbuitje op onze bol krijgen. Maar dat doet niet af aan de ‘fun’ van deze activiteit.

Museum de Oude Aarde

Tijd om op te warmen in museum de Oude Aarde. Dit museum bestaat al heel lang, want ik weet nog dat ik hier als kind een keer een steen heb ‘gekraakt’. In het museum kun je prachtige edelstenen en mineralen, maar bijvoorbeeld ook een versteende boomstam bekijken.

Als ik door het museum wandel lonkt stiekem de naastgelegen winkel, want ik ben dol op ‘stenenwinkels’, zoals ik ze altijd noem. Ik zoek eigenlijk een paar barnsteen oorknopjes, maar die hebben ze helaas niet. Wel zijn er enorm veel andere mooie dingen te zien en te koop.

Het duurt niet lang of ons groepje heeft de armbandjes gevonden. Hele fijne armbandjes gemaakt van de mooiste edelstenen en mineralen, elk met een andere werking. We worden goed geholpen door een van de medewerkers en ik koop niet één maar zelfs vier armbandjes, én een kinderarmbandje van bergkristal voor Lise. Pas na het afrekenen merk ik hoeveel trek ik inmiddels heb. Tijd voor lunch!

Bootje huren

Bij restaurant de Pergola genieten we van een voedzame lunch. Daarna is het tijd om zelf het water op te gaan met een bootje. Hier heb ik enorm naar uitgekeken! Een bootje huren Giethoorn kan ter plekke, maar zeker in het hoogseizoen moet je dit eigenlijk ruim van tevoren doen, omdat anders de kans groot is dat er eenmaal daar geen bootje meer beschikbaar is. Via een online reserveringssysteem doe je dat dus gewoon op je gemak vanuit thuis en weet je zeker dat alles goed geregeld is als je aankomt.

Charlotte is zo dapper om de eerste stuurvrouw te zijn. Onze bestemming is Alpaca Eiland Giethoorn. Hier zijn we allemaal erg benieuwd naar!

Alpaca Eiland Giethoorn

We varen alsof we het al jaren doen en arriveren soepeltjes bij Alpaca Eiland Giethoorn, de boerderij van Arian, zijn man Onno en hun labradoodle-pup. Door deze laatste zijn we in eerste instantie enorm afgeleid – want ja, hoe schattig is dat! Maar als Arian ons even later meeneemt naar de alpaca’s zijn we compleet onder de indruk van deze leuke beesten.

We mogen ze uit onze hand stukjes wortel laten eten. Vooral meneer Vermeer, die je op de foto een worteltje van mijn hand ziet eten, lust er wel pap van. Alpaca’s zijn niet alleen mooie en grappige dieren, maar ze zijn ook heel gevoelig. Arian zet ze daarom in bij coaching. Hij doet onder andere (familie)opstellingen met de dieren en mental coaching, maar kan ook helpen bij traumaverwerking. Ik merk dat ik meteen tot rust kom. Door de dieren, de openheid en uitstraling van Arian zelf, maar ook door het mooie stuk land dat bij de boerderij hoort en waar Arian nog volop plannen voor heeft.

Ik kan me helemaal voorstellen dat mensen hier volledig kunnen ontspannen en met nieuwe inzichten weer naar huis gaan. Arian en Onno zijn van de Wallen in Amsterdam naar dit plekje in Giethoorn verhuisd. Een grotere verandering van omgeving is bijna niet mogelijk, maar ze zitten er helemaal op hun plek. Dat merk je aan alles.

Als ik ons bootje inclusief bemanning vakkundig terug naar het beginpunt heb gevaren, is het tijd om weer even binnen op te warmen met koffie en thee. We zijn wederom natgeregend, dus het is wel lekker om even binnen te zitten en bij te komen. En natuurlijk om alle foto’s die we tot dat moment gemaakt hebben te bekijken en uit te wisselen.

Rondvaart door Giethoorn

Een bezoek aan Giethoorn is natuurlijk niet compleet zonder een rondvaart Giethoorn. Na een toiletpauze zijn we er allemaal klaar voor om, dit keer met de hele groep, in een boot te stappen voor een rondvaart door het hele dorp.

Er vaart een gids mee die onderweg van alles vertelt over de geschiedenis van Giethoorn, maar ook hoe de inwoners er vandaag de dag leven. Een van de vragen vanuit de groep is of er wel boodschappen bezorgd kunnen worden in Giethoorn. Ja, dat kan dus tot aan het gedeelte waar auto’s kunnen komen. Daarna moeten de spullen per boot of kruiwagen naar het huis worden gebracht.

Na een uur varen komen we weer aan bij restaurant de Pergola en dat komt goed uit, want het is tijd voor het diner! Zoals ik het het liefst heb: een sharing dinner waarbij je van alles wat kunt proeven. Natuurlijk hoort daar ook een lekker glaasje wijn bij. Daar ben ik wel aan toe!

Slapen in Mooi Oldemarkt

Slapen doen we in groepsaccommodatie Giethoorn Mooi Oldemarkt. Het ligt op ongeveer 20 minuten rijden van het dorp en is van alle gemakken voorzien. Ruime, schone kamers met elk een moderne badkamer met regendouche en beneden een gezamenlijke leefruimte met keuken en zelfs een bar!

We kletsen na onder het genot van een drankje en ieder bepaalt voor zich wanneer het bedtijd is. Zoals wel een beetje verwacht maar niet heel verstandig, ga ik als een van de laatsten naar bed. De volgende ochtend gaan we, na een lekker ontbijtje, ieder onze eigen weg. De meesten gaan direct naar huis, maar Charlotte en ik duiken nog heel even Giethoorn in. Voor koffie én voor nog een laatste bezoekje aan de winkel van de Oude Aarde. Ik kocht er nog een cadeautje voor mijn moeder en twee mooie stukjes amethist voor op de slaapkamers van Lise en Quinn. Daarna is het tijd om terug naar het zonnige zuiden te rijden.

Ik heb ontzettend genoten van dit tripje in eigen land en hoop over een paar jaar met Lise en Quinn nog eens terug te gaan. Want na alle verhalen willen zij Giethoorn heel graag eens met eigen ogen bekijken. Heel veel dank, Esmee en Giethoorn Village, voor de organisatie van deze te gekke persreis!

Ben jij weleens in Giethoorn geweest?

3 Comments

 • Reply Esmée 13 april 2022 at 14:32

  Leuk blog Monique! En mooie foto’s ook. Het ziet ernaar uit dat je het gezellig gehad hebt.

  • Reply Monique 13 april 2022 at 20:16

   Dank je, Esmee! Het was inderdaad genieten geblazen. Ik kijk er met een heel blij gevoel op terug.

 • Reply Een weekendje Giethoorn | Aukjeswereld 21 april 2022 at 06:02

  […] Monique ook was uitgenodigd, reden we zaterdagochtend gezellig samen richting Giethoorn. Een behoorlijke […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.