ER OP UIT

Deltapark Neeltje Jans

6 juli 2018

Als we op vakantie zijn vinden we het leuk om zo nu en dan een dagje weg te gaan. Zo gingen we een paar dagen geleden naar Deltapark Neeltje Jans. Het park ligt op het werkeiland van de Oosterscheldekering in Zeeland. Het is een park met attracties, exposities en informatie over de Deltawerken. Wat vonden we ervan? Is het een aanrader om (met kleine kinderen) heen te gaan?

We hadden een prachtige dag uitgekozen voor ons uitje. Ik ben een aantal jaar geleden al eens met M in het park geweest, maar voor Lise en Quinn was het de eerste keer.

In het centrale gebouw was een expositie te zien van allerlei zeedieren gemaakt van op het strand gevonden ‘rommel’. Ook stond er deze mossel waar je zelf in kan staan. Dat wilde Lise wel even proberen!

Als je door het centrale gebouw heen loopt kom je de Delta Experience tegen. Dat is een indrukwekkende 4D animatie in een panorama die je als bezoeker de allesverwoestende kracht van het water laat ervaren. Het is het verhaal van de grootste naoorlogse natuurramp in Nederland. De bezoeker krijgt een indruk van wat zich afspeelde in Zeeland in de nacht van 31 januari 1953. Een historische gebeurtenis waar geen beelden van bestaan. Er staat een ‘kijkwijzer’ bij voor 8 jaar en ouder, maar die leeftijdsgrens mag van mij nog wel wat hoger worden gesteld. Ik vond het heel mooi gemaakt, erg indrukwekkend, maar zeker ook een beetje eng. Vooral door het geluid wat naar mijn mening vrij hard staat. M is het na mij ook gaan bekijken en ook hij vond het heel indrukwekkend.

Shows

Meerdere keren per dag wordt er een zeeleeuwenshow, een zeehondenshow en een roofvogelshow gegeven. Die laatste hebben we niet gezien en schijnt ook niet elke dag plaats te vinden. Naar de zeeleeuwen en zeehonden zijn we wel gaan kijken.

Vooral de zeeleeuwenshow was erg leuk. Niet alleen voor de kinderen, die hun ogen uit keken, maar ook voor ons volwassenen. De zeehondenshow is ook leuk, maar zeehonden kunnen wat minder kunstjes dan zeeleeuwen dus deze show was daardoor misschien iets minder spectaculair en leek ook wat korter.

Rondvaart

Vanaf het park vertrekt een aantal keer per dag een boot waarmee je een rondvaart maakt over de Oosterschelde. We moesten hier wel drie keer (Quinn was nog gratis) 4 euro voor neertellen. Gezien de entreeprijs, die best aan de hoge kant is, vind ik dat de rondvaart daar gewoon bij inbegrepen moet zijn.


Maar het varen was heerlijk en zeker de moeite waard. We hadden broodjes meegenomen en aten die op de boot op. Er is een groot gedeelte waar je binnen kunt zitten en verder staan er achter en bovenop het dek volop bankjes en stoelen.

We voeren langs twee zandbanken en spotten zelfs een zeehond. Lise had haar verrekijker meegenomen om alles nog beter te kunnen zien.

Met mooi weer is het heerlijk om buiten te gaan zitten. Vanwege de harde wind zaten wij het grootste deel van de rondvaart binnen. Dat was voor de kinderen toch net wat prettiger. Maar ook vanuit binnen kun je alles goed zien.

Aquarium

Het aquarium is niet groot, maar was wel een enorm succes bij beide kinderen. Vooral de haaien vond Lise indrukwekkend. Quinn keek zijn ogen uit bij de zeepaardjes en de roggen. Zelf vond ik het ook mooi om de vissen van zo dichtbij te kunnen bekijken. Wat van mij wel een upgrade mag krijgen zijn de toegangsdeuren. Dit zijn gewone deuren die je met de hand open moet doen. Met twee kleine kinderen en een buggy is dat niet heel praktisch. Een elektrische (schuif)deur lijkt me daarom een beter alternatief.

Zo zat Quinn de visjes te bekijken vanuit de buggy. Prachtig!

Waterpark

Buiten bevindt zich een waterpark. In een ondiep zwembad staan klimtoestellen met diverse glijbanen en watersproeiers. Badkleding meenemen is bij mooi weer dus wel aan te raden. Eens in de zoveel tijd kiept een enorme bak water om, wat er heel tof uitziet. En best koud is als je het over je heen krijgt gok ik.

Vanwege de wind was het aan de frisse kant, maar daar liet Lise zich niet door tegenhouden. Het bad is trouwens gevuld met zout water uit de Oosterschelde. Daar is voor gekozen omdat dit water van heel goede kwaliteit is en er op die manier geen chloor hoeft te worden gebruikt. Na het zwemmen zijn er douches zodat je het zoute water weer van je af kunt spoelen.

Eindoordeel – Vind ik Deltapark Neeltje Jans een aanrader?

Het park heeft een educatief karakter doordat het gedeeltelijk over de bouw van de Deltawerken gaat. Wij hebben de rondleiding door de stormvloedkering niet gedaan en ook de films daarover niet bekeken. Voor ons als gezin met kleine kinderen waren vooral de dierenshows, het aquarium, de speeltuin en het waterpark leuk. En de rondvaart natuurlijk. We hadden veel geluk met het weer en hebben dus volop kunnen genieten van alles wat er buiten te zien en te doen was. Ik denk dat het bij minder mooi weer een beetje tegenvalt, aangezien je bij de dierenshows geen beschutting hebt tegen de regen, het waterpark dan niet aantrekkelijk is en er ook niet veel gespeeld zal worden in de speeltuin.

Zoals ik al schreef vind ik dat de rondvaart gewoon bij de entreeprijs inbegrepen hoort te zijn. En je auto op een parkeerterrein zetten dat bij lange na niet vol staat maar waar je wel €7,50 voor moet neertellen vind ik ook een beetje jammer. Wij hadden ons eigen eten en drinken meegenomen, dus over het restaurant kan ik helaas niets zeggen.

Al met al vind ik het park op een mooie dag en zeker voor (gezinnen met) kleine kinderen een aanrader.

Ben jij weleens op Deltapark Neeltje Jans geweest?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.