ER OP UIT THEATER

De Sekszusjes bij Parktheater Eindhoven *

5 december 2022

Ze voeren de kwetsbare gesprekken die ze zelf in hun tienerjaren zo hebben gemist. Krista en Marcelle Ariëns, ofwel de Sekszusjes, delen in hun eerste theaterprogramma ‘Ongelikt’ hun onzekerheden en ervaringen op het gebied van seks. Charlotte en ik lieten ons afgelopen donderdag in het Eindhovense Parktheater verrassen door deze voorstelling, waar we allebei toch wel erg nieuwsgierig naar waren . We bereidden ons voor op een avond vol herkenbaarheid, (plaatsvervangende) schaamte, bevrijdende relativering en hilarisch ongemak.

‘Ik ben er al!’ Ik zie haar app-je terwijl ik boven nog druk bezig ben de kinderen hun tanden te laten poetsen. Opa en oma leggen ze in bed maar ik vind het altijd fijn om te zorgen dat ze daar helemaal klaar voor zijn als ik ga. Ik geef ze snel een knuffel en een kus, trek mijn jas en schoenen aan en stap naar buiten waar Charlotte inderdaad al in de auto op me zit te wachten. We rijden naar het Parktheater en hebben zelfs nog tijd voor een kopje koffie en thee voor we naar de zaal moeten.

De Sekszusjes – Ongelikt

Eenmaal op onze plaats bekijken we het decor aandachtig. Dat belooft wat! De Sekszusjes zijn al bekend van hun webserie, daarna volgt een tv-serie en nu staan ze dus met hun eerste avondvullende programma ‘Ongelikt’ in de theaters. Hun missie is duidelijk: op een eerlijke manier het gesprek voeren over seks en intimiteit en daarbij op een goudeerlijke manier hun eigen ervaringen en onzekerheden op het gebied van seks delen. Want hoe kun je vergelijken of leren als niemand echt open is over seks?

Van grappig tot serieus en alles daartussenin

Halverwege de voorstelling is het tijd voor een pauze. Een goed moment om even te laten bezinken wat we zojuist allemaal hebben gezien en gehoord. Wat ons opvalt is dat grappige scènes, ontroerende momenten en serieuze, open gesprekken elkaar continu afwisselen. We hadden verwacht dat het één grote aaneenschakeling van grappen zou zijn, maar deze afwisseling maakt juist dat het interessant blijft en de boodschap beter overkomt. Charlotte en ik zijn best open over seks, ook naar elkaar, maar zelfs wij kijken elkaar soms even giechelend aan. We merken wel dat hoe langer de voorstelling duurt, hoe ‘normaler’ het wordt om de dingen gewoon benoemd te horen zoals ze zijn. De schaamte rondom bepaalde onderwerpen is, als die al aanwezig is, halverwege de voorstelling toch wel naar de achtergrond verdwenen.

‘Ga allemaal maar even staan!’

Meer dan eens heeft het publiek een actieve rol in de voorstelling. We mogen meepraten over de onderwerpen die aan bod komen en met behulp van een ‘dobbelsteen-microfoon’ die de zaal door wordt gegooid is degene die aan het woord is ook nog eens goed te horen. Daar is over nagedacht! Overigens wordt niemand gedwongen om iets te zeggen. Als je niet wil is het ook goed. Daar gaan de Sekszusjes heel respectvol mee om.

Het grappigst vinden wij de momenten dat het hele publiek betrokken wordt in een soort onderzoek. ‘Ga allemaal maar even staan!’ klinkt het dan. De zusjes onderwerpen het publiek bijvoorbeeld aan de vraag hoe het schaamhaar (wel of niet) is geschoren: streepje, bos of kaal. Een voor een moeten de groepen gaan zitten, waardoor uiteindelijk de groep ‘kaal’ als enige nog rechtop staat. Best een beetje gek om van een wildvreemde te weten hoe het er daar beneden uitziet, maar heel eerlijk: zo schokkend is het eigenlijk niet.

Creativiteit en liedjes

Met een zelfgeknutseld decor, live-kleianimaties, sketches en schurende liedjes is het niet alleen een taboe-doorbrekende voorstelling, maar ook een creatief feestje. Als de een als penis en de ander als vagina op het toneel verschijnt volgt een scène die niet alleen humoristisch en absurd is, maar door het vrouwelijk perspectief aan de ene kant en het mannelijk perspectief aan de andere kant ook heel duidelijk en veelzeggend. Het valt ons op dat er naast volwassen publiek ook best veel jeugd in de zaal zit. Ik denk dat dat goed is en zou willen dat ik op die leeftijd al wat wijzer was op dit gebied. Natuurlijk leven we nu in een andere tijd, maar ik denk dat open- en eerlijkheid rondom dit onderwerp altijd belangrijk blijft.

De Sekszusjes zijn met hun voorstelling ‘Ongelikt’ nog tot februari 2023 te zien in theaters door het hele land.

Bekijk het programma van het Parktheater voor meer mooie en taboedoorbrekende voorstellingen dit theaterseizoen.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.