ER OP UIT THEATER

Charlie and the Chocolate Factory bij Parktheater Eindhoven *

11 november 2022

Wie kent Roald Dahls populairste boek niet? Ik ben er vaak uit voorgelezen en heb als kind zelfs eens als de kauwgom kauwende Violet Beauderest op een podium gestaan. Deze week is de eerste Nederlandse productie van het bekende verhaal Charlie and the Chocolate Factory te zien bij Parktheater Eindhoven. Je begrijpt, die mocht ik niet missen. Dat gebeurde gelukkig ook niet, want samen met Lise was ik gisteravond van de partij!

Samen fietsen we naar het theater. Lise vindt het bijzonder dat het al zo donker is buiten. ‘Sfeervol’, vindt ze. Ik kan haar geen ongelijk geven. Tot nu toe zijn we altijd naar de echte familievoorstellingen geweest en die zijn meestal overdag in het weekend. Het voelt nu echt of we een avondje samen uit gaan. Heel speciaal!

Eenmaal in het theater laten we onze jassen ophangen en vertel ik Lise welke plaatsen we hebben. Zij mag dan kijken aan welke kant we de zaal in moeten. We hebben fijne plekken op rij 8. Voor de zekerheid neemt Lise een stoelverhoger mee. Achteraf is dat slim, want er zitten veel volwassenen in de zaal. Met die verhoger komt ze precies op dezelfde hoogte uit als ik en kan ze dus goed over de andere mensen heen kijken.

Het verhaal

De wereldberoemde Willy Wonka opent de poorten van zijn mysterieuze chocoladefabriek, maar slechts voor vijf gelukkigen die een gouden ticket weten te vinden. Het is de grootste wens van de jonge Charlie om de fabriek te mogen bezoeken, iets waar hij al jaren van droomt en alles voor over heeft. Maar het gezin van Charlie is arm en de kans op het vinden van een gouden ticket is heel klein. Een schril contrast met de vier kinderen uit de welgesteldere milieus, die zonder veel moeite een gouden ticket weten te bemachtigen. Maar Charlie heeft geluk en vindt het laatste ticket. Samen met de vier andere ticketwinnaars gaat hij op een onvergetelijke reis door de wondere wereld van Willy Wonka’s chocoladefabriek. Wat begon als een rondleiding blijkt echter een test van de eigenzinnige Willy Wonka te zijn, om een waardige opvolger als directeur van zijn fabriek te vinden.

In één woord: grandioos!

Mijn hart maakt een sprongetje als blijkt dat de muziek tijdens de musical wordt gespeeld door een live orkest. Dat wist ik niet! Het orkest zelf kunnen we niet zien vanuit de zaal, maar op een klein tv-scherm aan de zijkant zien we vanuit onze plaatsen de dirigent Jeroen Sleyfer aan het werk. Ik vind dat een musical altijd zoveel extra’s geven.

De voorstelling begint vrij ‘klein’ en rustig, maar bouwt gedurende het verhaal steeds verder op. De vier kinderen die als eerste een gouden ticket vinden, worden op een hilarische manier aan ons voorgesteld. Natuurlijk is het Charlie die op het laatste nippertje nog het vijfde en laatste ticket weet te bemachtigen. De kinderen spelen geweldig goed en ik persoonlijk vind de interactie van Charlie met opa Jakob heel puur en mooi om naar te kijken. Willy Wonka is een verhaal apart. Met de Johnny Depp versie zo sterk op mijn netvlies van de film (die we al vaak hebben gekeken) was ik een beetje bang dat deze Willy daar een beetje flets bij af zou steken. Maar gelukkig blijkt niets minder waar. Remko Vrijdag is een fantastische Willy Wonka. Een tikkeltje apart, sociaal ongemakkelijk, maar dat alles met een enorme dosis charme en humor. Met de prachtige decors waarin soms zelfs met geprojecteerde illusies wordt gewerkt, mooie liedjes en het uitmuntende acteerwerk is deze musical niets anders dan een grandioos spektakel te noemen. Wij hebben er van begin tot eind enorm van genoten.

Na Westend en Broadway is deze musical nu voor het eerst in Nederland te zien. Alles is volledig naar het Nederlands vertaald en ook alle liedjes zijn dus in het Nederlands. In principe is de musical gemaakt voor volwassenen, maar hij is goed te snappen en leuk voor kinderen vanaf 8 jaar. Lise is bijna 9 en vond het fantastisch. De voorstelling duurt twee keer een ruim uur met in het midden een pauze.

Ik weet dat ik het vaker zeg, maar dit keer wil ik het bijna schreeuwen: als je net als ik je hart bent verloren aan het boek en de film, ga deze musical dan zien! Dat kan deze week nog bij Parktheater Eindhoven. Er zijn zowel voor de vrijdag, zaterdag als zondag nog kaarten beschikbaar.

Meer informatie over de musical en de volledige speellijst vind je hier.

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.