ER OP UIT OUDERSCHAP PEUTER

Buggy mee, ja of nee?

15 januari 2016

buggy

Mijn kleine meid loopt al een tijdje als een kievit. En ze kan het niet alleen heel goed, ze vindt het ook nog eens een van de leukste dingen om te doen. Als het dus ook maar even kan is het: ‘Lise lopen!’. Maar met haar korte beentjes en aandacht voor alle details die we onderweg tegenkomen, is dat zelf lopen niet altijd even efficiënt.

‘Maar dan zet je Lise toch gewoon in de buggy?’, zul je denken. Nou… dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De ene keer gaat het vrijwel zonder moeite (vooral als ze al moe is), maar de andere keer komt ze hevig in verzet en, heel eerlijk, ik heb meestal niet zo’n zin in die strijd. Bovendien vind ik het juist goed van haar dat ze graag wil lopen. Dat is toch immers gezond? En door veel te lopen leert ze ook steeds langere afstanden te wandelen én is ze lekker in beweging.

Als baby had Lise gelukkig nog geen hekel aan de wagen ;)

Als baby had Lise gelukkig nog geen hekel aan de wagen 😉

Bovenstaande situatie leidt er dus toe dat ik vaak enorm twijfel of ik nu wel of geen buggy mee moet nemen als we op pad gaan. Vooral als we naar de stad gaan vind ik dat tegenwoordig echt een dilemma. Het is toch best een gehannes om Lise én de buggy op de fiets te zetten. En als ik er dan vervolgens leeg mee rondrijd kun je je afvragen of ik hem dan niet beter helemaal thuis kan laten. Aan de andere kant houdt Lise het natuurlijk niet urenlang lopend vol, dus als ik plannen heb om lang te blijven zal hij toch mee moeten. En om mijn spullen in te leggen en aan te hangen is het toch wel weer een uitkomst, zo’n karretje…

Wat ik me nu afvraag is hoe andere moeders (en vaders) van peuters dit doen? Neem jij je kind eigenlijk standaard in de buggy mee of heb je net als ik een actief kleintje dat het liefst zelf loopt en anders hevig protesteert? Ik heb het idee dat we echt in een overgangsfase zitten en dat het over pakweg een half jaar of een jaar vanzelfsprekend is dat ze gewoon loopt. Nu is het alleen nog net onhandig af en toe.

Neem jij de buggy altijd mee als je er met je kind op uit gaat?

12 Comments

 • Reply zomersproetje 15 januari 2016 at 08:02

  Wanneer we een stuk gaan wandelen van huis uit wil ze meestal wel in de buggy (niet altijd met even veel zin) maar als we eenmaal in bijvoorbeeld de supermarkt zijn wil ze er uit en dan begint de ‘strijd’. Dus snap je dilemma goed. Meestal als we met de auto of fiets gaan om even de stad in te gaan nemen we hem daarom niet mee met risico dat we goed op Eline moeten Letten en ze een heleboel rondjes gaat rennen..Maar dat vinden we beter dan het gemopper in de buggy.

 • Reply emmeline 15 januari 2016 at 11:17

  Ik neem ten allen tijde de buggy mee. Met een tweeling van 22 maanden kan ik niet zonder buitenkomen. Op straat durven ze nogal eens weglopen als ze het in hun bolletje hebben… of ze blijven gewoon staan omdat ze iets gezien hebben (en dan liefst net als de andere ver vooruit loopt!)
  Een klein stukje in de straat (rijden heel weinig auto’s), een gekende straat zonder verkeer, in het park… mogen ze dan wel eens zelf stappen natuurlijk. En erna terug in de buggy… wat soms ook gepaard gaat met een strijd.
  Ik kan ook moeilijk de buggy duwen en de kindjes elk aan de hand nemen. Dan heb ik dus minstens 3 handen nodig.
  In de supermarkt laat ik ze ook zelden tot nooit uit de buggy. De rekken leeghalen is nog steeds een van de favoriete hobby’s (jammergenoeg) en ik kan ze echt niet bijhouden in de winkel.
  Ik verlang stiekem al een beetje tot wanneer we de buggy ook eens kunnen thuislaten. Dit doen we nu soms als het een klein stukje stappen is en mijn man is met ons mee. De kindjes vinden het dan super!

 • Reply Vlijtig Liesje 15 januari 2016 at 11:35

  Het wisselde een beetje. Het moet ook praktisch mogelijk zijn om hem mee te nemen.

 • Reply Susanne 15 januari 2016 at 12:57

  Wij nemen hem eigenlijk nooit meer mee. Onze Lise (ze wordt volgende week 2) wil alleen maar lopen en dat gaat heel goed. We oefenen veel met ‘handje vasthouden’ want dat moet ze van ons als er autos rijden of in de winkel. In bijvoorbeeld het winkelcentrum mag ze gewoon los lopen.
  Laatst gingen we een dagje naar de dierentuin en toen hebben we de buggy wel meegenomen. We zouden tenslotte echt een volle dag gaan. Maar zelfs toen heeft ze er niet in gezeten. Ze heeft de hele dag gelopen en flink wat kilometers gemaakt. We waren best trots 🙂 En dat we de buggy toch bij ons hadden, was achteraf vooral handig voor de tassen.

 • Reply Nathalie 15 januari 2016 at 13:53

  Als wij korte tripjes doen nemen we hem niet mee en anders wel. Maar gebruiken doen we nu nog enkel als het niet anders kan.

 • Reply Nicole 15 januari 2016 at 17:06

  We hebben hem stiekem al een tijd niet gebruikt maar komt ook omdat we nooit lang weg zijn waar het nodig is..

 • Reply Geertje - Stay At Home Mama 15 januari 2016 at 17:06

  Wij namen de buggy op een gegeven moment alleen nog mee naar bijvoorbeeld een dagje efteling of dierentuin…. en eigenlijk nog steedsteeds, nu laura al 4 is, al is het alleen maar om de tassen in te zetten….

 • Reply ilsa 15 januari 2016 at 17:13

  Wij nemen meestal de draagdoek mee, tenzij we echt een dagje weggaan. Hij vind het prima in de draagdoek, het is makkelijk meenemen in een fietstas of lopend én ik hoef dan geen strijd aan te gaan. Als we een dagje weggaan of weg (moeten) gaan en hij nog moet slapen gaat de wandelwagen mee. Daarin slaapt hij langer dan in de doek.

 • Reply liselotte 15 januari 2016 at 20:07

  Mijn tweeling zit nu in die leeftijd. Roepen de hele tijd vanuit de buggy: ‘Lope! Lope!’ Laatst zei iemand tegen hen: ‘ahhh jullie willen ook gewoon bewegen hè maar mama laat jullie altijd zitten.’ Dan voel ik me natuurlijk niet fijn en de dag daarop liet ik ze even lopen bij de school van mijn oudste.. Nou níet te doen hoor, voorlopig hou ik ze ik de buggy.. Safety first 😉

 • Reply Karin 15 januari 2016 at 20:11

  Hier ook in zo’n tussenfase. Gelukkig kun je hier bij de fietsenstalling een buggy huren voor een euro. Ik heb de buggy dus nog nooit meegenomen op de fiets. Als het mannetje lopend meegaat krijgt ie trouwens wel een tuigje om in de stad. Ideaal!

 • Reply Iris 15 januari 2016 at 20:16

  Nou, eerlijk gezegd hebben wij de buggy alleen gebruikt voor onze kinderen toen ze nog een baby waren. Bijvoorbeeld op vakantie omdat we dan de grote wagen niet mee konden nemen. En heel sporadisch als we naar de dierentuin o.i.d. gingen. Sinds ons dametje kan lopen wil ze gewoon graag zelf lopen en dat doen we dan dus ook maar.

 • Reply Reshma 15 januari 2016 at 21:27

  Ik neem de buggy wel altijd mee (voor ze zekerheid). Maar 9 van de 10 keer koop ik toch te sjouwen met mijn dochter omdat ze moe is of niet wilt lopen.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.