Wat ben ik blij dat ik mijn snelwegangst grotendeels heb overwonnen en eigenlijk zonder er verder bij na te denken in de auto stap. Dat was een paar jaar geleden wel anders! Vroeger moest ik er niet aan denken zelf een lange rit naar het buitenland te maken, maar inmiddels denk ik daar anders over. Ik ben dan misschien niet bang meer, maar vind veiligheid op de weg wel super belangrijk. Niet bang zijn staat voor mij namelijk in direct verband met me veilig voelen. Maar hoe zorg je nu dat je veilig op weg gaat naar je vakantiebestemming? Deze dingen kunnen je helpen.
1. Controleer voor vertrek een aantal belangrijke punten
Om te voorkomen dat je onderweg in de problemen komt is het verstandig je auto voor vetrek op een aantal punten te controleren. Check bijvoorbeeld of er nog voldoende koelvloeistof in de tank zit en vul dit indien nodig bij. Hetzelfde geldt voor het oliepeil. Heb je een aanhanger/vouwwagen/caravan achter je auto hangen, dan is het slim te controleren of je trekhaakaansluiting nog goed is. Een te lage bandenspanning is niet alleen slecht voor je brandstofverbruik, maar ook voor het gedrag van je auto op de weg. Check de bandenspanning dus voor vertrek en vul ze indien nodig bij met lucht. Controleer ook altijd even of de airco het nog doet. Als je handig bent kun je deze indien nodig zelf repareren, of je kunt even langs de garage om dit te laten doen.
2. Rij je tank niet leeg
Deze kende ik nog niet, moet ik heel eerlijk bekennen. Maar blijkbaar hoopt zich bij oudere auto’s vaak bezinksel op in de tank. Wordt dit met het laatste restje brandstof meegezogen, dan heb je kans dat je auto gaat ‘stotteren’ of er zelfs helemaal mee ophoudt. En dat willen we niet als we onderweg zijn natuurlijk. De tip is om de brandstoftank daarom niet meer dan driekwart leeg te rijden, zodat je dus altijd minimaal een kwart volle tank overhoudt.
3. Blindeer je autoruiten met auto raamfolie
Nee, je hoeft geen VIP te zijn om met geblindeerde ruiten te rijden. Want wist je dat een goede raamfolie tot wel 99% van de schadelijke UV-stralen (A en B) tegenhoudt? Fijn voor jezelf, maar helemaal als je kleine kinderen of een baby op de achterbank hebt zitten. Een tweede voordeel van auto raamfolie is dat het bescherming biedt bij een eventueel ongeluk. Je moet er natuurlijk niet aan denken, maar als er dan toch iets gebeurt, zorgt raamfolie ervoor dat de glasscherven van je ramen bij elkaar worden gehouden en niet alle kanten op vliegen. Dit verkleint de kans op verwondingen dus aanzienlijk.
4. Installeer een dashboard camera
Omdat een ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje zit, is het altijd goed om hierop voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld door voor vertrek een dashboard camera in je auto te installeren. Zo’n dashcam filmt alles en als je plotseling bij een ongeval betrokken raakt wordt dit vastgelegd. Je hebt op die manier eigenlijk altijd een onafhankelijke getuige in je auto. Ideaal als je vervelende discussies met de tegenpartij wilt voorkomen. Behalve het veiligheidsaspect is een dashboard camera ook perfect om mooie autoritten mee vast te leggen. En die maak je natuurlijk bij uitstek op (weg naar) je vakantiebestemming! Let er trouwens wel even op of het land waar je doorheen of naartoe reist een verbod heeft op dashcams. Het gebruik ervan is namelijk niet in alle landen toegestaan.
Ga jij vaak met de auto op vakantie?
Geen reacties