ER OP UIT THEATER

ART – mijn eerste toneelvoorstelling bij Parktheater Eindhoven *

15 mei 2019
toneelvoorstelling ART flyer en kaartjes

Als ik naar het theater ga dan is dat vrijwel altijd voor cabaret, of ik bezoek met de kinderen een kindervoorstelling. Het genre ’toneel voor volwassenen’ is niet zo aan mij besteed. Dat dacht ik tenminste altijd. ‘Ingewikkeld’ en ‘stoffig’ zijn zomaar een paar vooroordelen die ik ervan had. Maar in het kader van mijn samenwerking met het Parktheater besluit ik het gewoon eens te proberen, zo’n toneelvoorstelling. Op aanraden bezoek ik de voorstelling ART. Mijn moeder, met eveneens weinig toneelervaring, neem ik mee.

‘Wat leuk! Daar heb ik heel veel zin in!’, is haar reactie als ik haar meevraag. ‘Pap blijft wel bij de kinderen’, zegt ze er snel achteraan. M is namelijk zelf ook niet thuis als wij weg moeten. Het is dus snel geregeld en, nadat ik thuis haastig de kinderen in hun pyjama hijs en zorg dat hun tanden gepoetst zijn, fietsen we samen naar het theater.

ART

ART gaat over moderne kunst en de waarde van vriendschap. Het is een van de meest succesvolle toneelstukken van de Franse schrijfster Yasmina Reza. Het stuk is meerdere keren onderscheiden met awards, onder andere voor best play en best comedy. ART is vier keer eerder te zien geweest in Nederland en is nu dus terug met steracteurs Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom. Zij kruipen in de huid van vrienden Serge, Marc en Ivan. Die een speelse en hechte mannenvriendschap lijken te hebben, totdat…

“Serge heeft een peperduur schilderij gekocht en vraagt de mening van zijn vrienden. Dat leidt tot ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen. Al snel wordt de discussie grimmiger en blijkt dat het over veel meer gaat dan de waarde van kunst: appreciatie van de ander, acceptatie, respect – en het gebrek eraan.”

Wat vinden we ervan?

De mannen komen in de openingsscène bijna letterlijk met de deur in huis vallen. Ze rennen het toneel op en beginnen met elkaar te spelen, stoeien en vooral veel te lachen. Je voelt aan alles dat ze elkaar door en door kennen en hele goede vrienden zijn. Ze houden elkaar soms voor de gek of doen elkaar pijn, maar je voelt dat dat allemaal kan binnen hun vriendschap. Overigens zijn ze geen straf om naar te kijken. Leuk om deze acteurs, die ik natuurlijk wel ken van televisie, nu eens in het echt te zien spelen.

Ik had vooraf het niet verwacht, maar gedurende de eerste tien minuten zijn mijn lachspieren al aardig opgewarmd. Die van mijn moeder trouwens ook. Het belachelijk dure schilderij blijkt achterin de theaterzaal te hangen. Niet echt natuurlijk, maar de mannen staren de verte in alsof het er echt hangt. Mooi om te zien.

De drie acteurs zijn vrijwel het hele stuk met zijn drieën op het toneel aanwezig. Er ontstaan discussies tussen twee vrienden onderling. De derde is daar zogenaamd niet bij aanwezig, maar is met andere dingen bezig in een andere uithoek van het toneel. Het is een uitdaging je hoofd bij de discussie te houden en met een half oog te kijken naar wat persoon drie aan het uitvreten is (omkleden bijvoorbeeld, of yoga-oefeningen).

De dialogen zijn sterk, maar de monoloog ( 😉 ) van Ivan (Thijs Römer) is werkelijk fenomenaal. Daar krijgt hij dan ook een welverdiend applaus voor. Ivan is degene die het liefst de lieve vrede wil bewaren. Die vanwege gedoe thuis vooral rust en gezelligheid zoekt bij zijn vrienden. Maar die vriendschap lijkt naarmate de voorstelling vordert steeds verder af te brokkelen…

Ik spreek voor zowel mijn moeder als mezelf als ik zeg dat dit echt een toffe toneelvoorstelling is. In geen geval ingewikkeld (al ze het je heus aan het denken!) en al helemaal niet stoffig. Zo lust ik er nog wel een paar!

De toneelvoorstelling ART is dit theaterseizoen nog te zien tot en met 7 juni 2019. Wil jij de mannen ook eens zien spelen? Op de speellijst zie je waar en wanneer precies dat mogelijk is.

Wil je weten welke toneelvoorstellingen er nog meer in het Parktheater te zien zijn? Check dan het complete programma even.

Ga jij weleens naar een toneelvoorstelling? En zo ja, zijn er stukken of acteurs die je me kunt aanraden?

*Disclaimer

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.