ER OP UIT PERSOONLIJK

Amerika, heel benieuwd of ik daar ooit nog eens kom *

7 november 2019

Als die hard-fan van series als Sex and the City en Friends, kan het toch eigenlijk niet zo zijn dat ik zelf niet een keer naar New York ga. Andere wereldsteden als Parijs, Londen, Rome en Barcelona vind ik geweldig. Ik hou enorm van dat massale en laat met het liefst helemaal onderdompelen in zo’n bruisende stad. ‘New York zou echt iets voor jou zijn’, hoor ik regelmatig. En ja, ik weet dat dat waarschijnlijk zo is. Maar toch ben ik er nog nooit geweest. Als een soort van mentale reisvoorbereiding zocht ik eens uit wat je nu precies moet regelen als je een reisje wilt maken naar Amerika. Want wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een visum en een ESTA en waarom moet je die verplicht regelen als je Amerika binnen wilt?

Eerst heel even terug naar het feit dat ik nog nooit naar New York geweest ben. ‘Wat houdt je dan tegen?’, vraag je je misschien af. Nou nog los van het kostenplaatje, heb ik in serieuze mate last van vliegangst. Zelf noem ik het tegenwoordig liever ‘vliegweigering’ want de laatste keer dat ik met bonkend hart in een vliegtuig stapte was in januari 2013. Bijna zeven jaar geleden dus. En iedereen weet dat als je iets gaat ontwijken, de angst alleen maar groter wordt. Eigenlijk zou ik het dus gewoon toch moeten doen. Maar het idee dat ik dan die enorme oceaan over moet en minstens zes uur ‘vastzit’ in een vliegtuig, houdt me vooralsnog toch tegen.

Reisvergunning verplicht

Maar stel hè? Stel dat ik toch gewoon die reis ga maken. In een vlaag van verstandsverbijstering boek ik een ticket naar New York. Dan ben ik er nog niet. Want wie naar Amerika wil, is verplicht daar een reisvergunning voor te regelen. Reizigers die niet beschikken over een geldig visum, ESTA of Amerikaans paspoort, worden niet toegelaten bij het boarden van vluchten en bootreizen naar Amerika. Ook baby’s en kinderen moeten over een geldige reisvergunning beschikken. En óók als je alleen op doorreis in de VS komt, moet je er een hebben.

Visum of ESTA voor Amerika?

Nu hoor je me al smijten met termen als visum en ESTA. Wat zijn dat precies, en belangrijker, wat is het verschil? Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en er te verblijven. Het land, in dit geval Amerika, heeft zo een overzicht van wie er het land binnen wil reizen om op die manier controle uit te kunnen oefenen wie die toegang wel en niet krijgt.

Je hebt voor Amerika in elk geval een visum nodig als je:

 • langer dan 90 dagen aaneengesloten in Amerika wilt verblijven;
 • in Amerika wilt gaan werken;
 • ontoelaatbaar bent op basis van de “Immigration and Nationality Act (212)”;
 • naar Amerika reist voor andere doeleinden dan toerisme of zaken;
 • naar de USA reist met een luchtvaartmaatschappij of vervoersbedrijf welke niet is aangesloten bij het “Visa Waiver Programma”;
 • sinds 2011 in Iran, Irak, Noord-Korea, Syrië, Soedan, Jemen, Libië of Somalië bent geweest, de nationaliteit van een van deze landen hebt of deze ooit heeft gehad.

Zijn bovenstaande punten allemaal NIET van toepassing, dan is het zowel gemakkelijker als voordeliger om te kiezen voor een ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Dit is bedoeld voor zakenreizigers en toeristen die minder dan 90 dagen in Amerika willen verblijven. Een ESTA aanvragen doe je via een digitaal formulier. Na betaling wordt de aanvraag in behandeling genomen en wordt er gekeken of je mogelijk een bedreiging vormt voor de Amerikaanse veiligheid en wetshandhaving. Als alles in orde is, wordt meestal op dezelfde dag nog een ESTA USA toegekend. Je ontvangt hiervan een bevestiging per e-mail. Om zeker te weten dat je goed voorbereid op reis gaat, kun je deze reischecklist van de Rijksoverheid raadplegen.

Hotspots in New York waar ik sowieso heen zou gaan

En dan kan de voorpret beginnen! Ik vind het altijd onwijs leuk om voorafgaand aan een reis lekker door reisgidsen te bladeren en het internet af te struinen om maar zoveel mogelijk hotspots te verzamelen die ik wil bezoeken. In New York zou ik in elk geval Times Square, Central Park, Brooklyn Bridge en het Empire State Building niet willen missen. Maar ik vind het ook heel tof om naar de wat minder bekende plekken te gaan of gewoon een halve dag lekker rond te dwalen en foto’s te maken. O ja, en shoppen niet te vergeten. Shoppen en lekker eten horen er wat mij betreft absoluut bij op zo’n trip!

Ben jij weleens naar Amerika geweest? En weet je nog of je toen voor je reis een visum of een ESTA had geregeld?

Afbeelding Amerika afkomstig van Shutterstock.

*Disclaimer

1 reactie

 • Reply Essma 7 november 2019 at 13:25

  Ik begrijp die angst wel een beetje hoor. Wat je zegt: je zit ‘vast’ en die gedachte kan een mens behoorlijk onzeker maken. Toch valt het heel erg mee als je eenmaal aan boord bent. Amerikaanse (heb naar die bestemming alleen ervaring met Delta en United) vliegtuigmaatschappijen hebben tegenwoordig een uitgebreid entertainment aan boord met vaak de nieuwste films, je krijgt genoeg te eten en drinken dus ook dat is all covered. Ik zou haast zeggen dat je geen tijd hebt om je zorgen te maken want voor je er erg in hebt wordt de landing ingezet. 😂 Ik ben inmiddels 4x naar NY geweest en alle keren met een ESTA. Het regelen ging vloeiend en heb ook nooit problemen ervaren. Ondanks dat ‘buitenlanders’ -en dat is iedereen die geen US citizen is- een stevige ondervraging krijgen bij de douane. Oh ja, speaking of: leg je tas niet op de counter, niet leunen op de counter maar liever een klein beetje afstand houden en just act normal. Dan gaat zo’n ‘sessie’ waarbij je een irisscan en vingerscan van alle 10 vingers krijgt, best snel. 😉

  NY is echt mijn lievelingsstad en iedere keer beleef ik het weer anders ….dus ben er nog niet klaar mee 😍. Ik zeg: gaaaan!

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.