ER OP UIT

9 gratis activiteiten en uitstapjes met kids in de herfstvakantie

13 oktober 2023
kinderen gooien met herfstbladeren - activiteiten en uitstapjes in de herfstvakantie

Nog even en dan is het zover: herfstvakantie! Lekker genieten van een weekje vrij om bij te komen van de eerste ongeveer acht weken school sinds de zomervakantie. Thuis, of lekker buiten de deur. Naarstig op zoek naar leuke dingen om te doen die niets of weinig kosten? Ik maakte een lijst met negen gratis activiteiten en uitstapjes in de herfstvakantie.

Gratis activiteiten en uitstapjes in de herfstvakantie

1 Een wandeling maken door de bossen

Wie herfst zegt, denkt natuurlijk meteen aan paddestoelen, vallende blaadjes en bomen in de mooiste herfstkleuren. Die kun je natuurlijk perfect van dichtbij gaan bekijken in het bos! Laarsjes en jassen aan en gaan met die banaan. Wij komen eigenlijk veel minder in het bos dan ik zou willen, dus heb ik echt het voornemen daar komende herfstvakantie eens verandering in te brengen. De kinderen vinden het fantastisch om door de bladeren te rennen en blaadjes, nootjes en dennenappels te verzamelen om mee naar huis te nemen. Laarsjes aan en gaan!

2 Spelen in een speeltuin

Is het lekker weer, dan kun je ook in de herfstvakantie nog prima naar een buitenspeeltuin. Veel grote speeltuinen die alleen in het seizoen open zijn, sluiten hun deuren na de herfstvakantie. Daar kun je dus nog net van profiteren op een zonnige herfstdag. Regent het pijpenstelen of vind je het gewoon te fris om een hele ochtend of middag buiten door te brengen, dan is een binnenspeeltuin, hoewel over het algemeen niet gratis, natuurlijk een prima alternatief. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige zult zijn met dit idee… Door vroeg op de dag te gaan of juist aan het eind van de middag, ontloop je vaak de grootste drukte.

3 Iets lekkers bakken

Niets gezelliger dan de regen tegen het raam horen tikken en in de keuken koekjes of andere lekkere dingen bakken. Toch? Kinderen vinden het vaak geweldig om mee te helpen in de keuken. Misschien heb je wel zelf appels geplukt waar je een lekkere appeltaart mee kunt maken? Bijkomend voordeel van dit soort bakactiviteiten is ook nog eens dat je huis er heerlijk van gaat ruiken! Of wat dacht je ervan om iets lekkers te bakken in Halloween-thema? De geweldige bakvorm hieronder kun je vullen met chocolade of cakebeslag.

4 Oud speelgoed herontdekken

Verplaats jij ook weleens een gedeelte van het speelgoed naar zolder omdat er beneden anders gewoonweg teveel staat? De herfstvakantie is een perfect moment om eens te wisselen in het speelgoedaanbod in de woonkamer en slaapkamers van de kinderen. Mijn kinderen kunnen enorm blij zijn met speelgoed dat ze een paar maanden niet hebben aangeraakt en dat weer helemaal herontdekken. Deze speelgoedswitch is ook meteen een goed moment om speelgoed op te ruimen. Waar zijn je kinderen inmiddels te groot voor en kan weg? Maak iemand anders er blij mee of zet het op Marktplaats!

5 Knutselen met herfstschatten

Heb je in het bos mooie herfstschatten verzameld, dan kun je daar thuis lekker creatief mee aan de slag. Maak bijvoorbeeld een mooie herfsttafel waarop je alle vondsten uitstalt, of maak met kastanjes en eikels een kunstwerk. Ook met herfstbladeren kun je mooie creaties maken. Bekijk deze knutselideeën eens voor wat extra diy-inspiratie!

6 Uitwaaien op het strand

Wie mij een beetje kent weet dat ik dol ben op de zee en op het strand. Ik noem Zeeland zelfs weleens mijn tweede thuis. Gelukkig heb ik mijn liefde voor de kust ook al vrij goed op mijn kinderen weten over te brengen, want ook zij komen er heel graag. In de zomer om lekker te zwemmen in de zee, maar bij minder mooi weer vinden ze het heerlijk om met laarsjes aan over het strand te rennen. Die blije snoetjes met rode neusjes en wangen na afloop zijn onbetaalbaar! Het is jammer dat we er zo’n eind vandaan wonen, anders zou ik zeker vaker gaan. Ja, óók in de herfst.

7 Thuis een bioscoop maken

Een film gaan bekijken in de bioscoop is een populair uitstapje in de herfstvakantie. Maar heb je net als wij een hele verzameling films thuis én streamingdiensten, dan kun je ook van je huis heel eenvoudig een bioscoop maken. Kost je niets of in elk geval stukken minder dan een enkele film in de bioscoop én je hoeft er de deur niet voor uit. Kies met z’n allen een of meer films uit die jullie graag willen zien, sluit de gordijnen, pak er kussens en dekentjes bij en steek een kaarsje aan voor de sfeer. Met wat (zelfgemaakte) popcorn en een glaasje limonade erbij is de thuisbioscoopervaring compleet.

8 Sfeer proeven in het tuincentrum

Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt aan gratis uitstapjes en activiteiten in de herfstvakantie. Maar (de grotere) tuincentra zijn rond deze tijd heel sfeervol ingericht en zeker een bezoek waard. Vaak is er al volop kerstdecoratie te bewonderen en kun je je laten onderdompelen in de gezellige warme kerstsfeer. In het tuincentrum bij ons in de buurt stond vorig jaar zelfs een complete draaimolen waar de kinderen gratis in konden.

9 Een nachtje uit logeren

Het verschilt natuurlijk per kind, maar die van mij worden erg blij van een logeerpartijtje bij opa en oma of bij hun oom en tante. Ze mogen er net iets meer, gaan vaak iets leuks doen, krijgen te eten wat ze lekker vinden… Wat wil je nog meer? Een perfecte manier om verveling in de herfstvakantie tegen te gaan. Bovendien geeft het jou de kans een avondje met je partner weg te gaan, of juist lekker thuis te blijven en daar te genieten van wat quality (me-)time.

Hopelijk heb ik je kunnen inspireren! Welke activiteit of welk uitstapje zet jij zeker op de planning voor de komende herfstvakantie?

Geen reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.