ER OP UIT

8 x de leukste kinderactiviteiten tijdens de kerstvakantie

28 december 2017

Het is kerstvakantie! Naast de vaste feestdagen blijft er natuurlijk genoeg tijd over om leuke dingen te doen. En aangezien twee weken thuis zitten voor niemand leuk is, heb ik een aantal activiteiten op een rij gezet die leuk zijn voor jonge kinderen. Kunnen jullie er gezellig samen op uit deze vakantie!

1. Naar een Kerstmarkt

Waar raak je meer ondergedompeld in de kerstsfeer dan op een echte Kerstmarkt? Veel mensen gaan in Duitsland naar de kerstmarkt, maar ook in Nederland vind je (wat kleinschaliger) Kerstmarkten. Urenlang langs kraampjes slenteren is aan veel jongere kinderen natuurlijk niet besteed, maar vaak is er ook een draaimolen en ijsbaantje aanwezig en als afsluiter iets lekkers eten maakt het feest dan compleet.

2. Schaatsen

In veel grote steden wordt in deze tijd van het jaar een (kunst)ijsbaan gecreëerd. Vaak kun je daar tegen een kleine vergoeding schaatsen. Hier in Eindhoven is er altijd eentje op de Markt. Je kunt je eigen schaatsen meenemen, maar schaatsen huren is ook mogelijk. Wil je liever ‘echt’ gaan schaatsen, dan kun je natuurlijk ook een ijsbaan in een ijssportcentrum bezoeken. Of je moet geluk hebben dat het de afgelopen periode flink gevroren heeft en het natuurijs betrouwbaar genoeg is om op te schaatsen.

3. Kerstcircus

Toegegeven, ik ben er zelf nog nooit geweest. Maar het feit dat er elk jaar weer kerst(winter)circussen worden georganiseerd is vast niet voor niets. En behalve het feit dat het circus vermakelijk is, zit je ook nog eens lekker warm binnen. En dat maakt het een ideaal uitje bij nat en koud weer. En laten we eerlijk zijn, dat is het nogal eens in de kerstvakantie…

4. Samen iets bakken

‘Mama, wanneer gaan wij samen iets bakken?’, vraagt Lise vaak als ik in de keuken sta. Meestal heb ik er op dat moment geen tijd voor en leg ik uit dat we dat een keer gaan doen in het weekend of een vakantie. Lise kreeg voor haar verjaardag een eigen baksetje, dus zal het er deze vakantie eens echt van gaan komen. Wat we precies gaan bakken moet ik nog bedenken, maar een lekkere cake of leuke koekjes doen het altijd goed! Het leuke van deze activiteit vind ik dat je echt iets samen aan het doen bent. En je hoeft er niet eens de deur voor uit.

5. Naar de bioscoop

Hiervoor moet je wel de deur uit, maar hoe speciaal is het voor een kleuter om naar de bioscoop te gaan? Hier is het iets dat we zeker niet vaak doen en daarom is het juist leuk om er in de vakantie een echt uitje van te maken. Met een lekkere lunch buiten de deur vooraf, of een bezoekje aan de grote gele M na afloop. Het is slim vooraf even op de website van de bioscoop te kijken welke kinderfilms er draaien. Gelukkig zijn dat er in de vakantie altijd genoeg.

6. Thuis kerstfilms kijken

Home Alone, wie is er niet groot mee geworden? Lise heeft met haar 4 jaar deze kerst voor het eerst Home Alone gekeken. Met uitleg van ons erbij uiteraard, maar ze vond het leuk! Natuurlijk zijn er nog heel veel andere films die kerst(sfeer) ademen. Duik in je DVD-kast, of doe een rondje Netflix, pak er een dekentje bij en je kleuter heeft gegarandeerd een gezellige middag!

7. Naar een pretpark

Ook in de kerstvakantie kun je naar een pretpark. Zo is de Efteling momenteel gehuld in winterse sferen en zijn in Toverland de Magische Winterweken. Voordeel van die tweede is trouwens ook dat een groot deel van de attracties zich in een grote hal bevindt, waar het droog en een stukje warmer is dan buiten. Ook Plopsa Indoor vind ik trouwens een aanrader!

8. Naar een binnenspeeltuin

Wil je de kinderen even lekker laten ravotten, maar is het weer te slecht om naar buiten te gaan dan is een binnenspeeltuin altijd een goed idee. Denk bijvoorbeeld aan een vestiging van Ballorig of Monkey Town. Houd er wel rekening mee dat je in de kerstvakantie niet de enige ouder zal zijn met dit idee, dus het kan wat drukker zijn dan normaal. Vroeg in de ochtend of juist wat later op de middag arriveren kan slim zijn om de grootste drukte te vermijden.

Wat vind jij een leuke kinderactiviteit voor in de kerstvakantie?

De uitgelichte afbeelding is afkomstig van Shutterstock.

2 Comments

  • Reply Maaike 28 december 2017 at 12:21

    Bij ons gaan de kinderen in de vakantie vaak een paar nachtjes loeren bij opa en oma, ook een aanrader! Wij gaan volgende week misschien een dagje naar de dierentuin.

  • Reply Wendy 28 december 2017 at 13:42

    Ja, Plopsa Indoor vonden wij ook erg leuk, ook al voor de hele kleintjes! En natuurlijk blijft bij ons de Efteling favoriet en we kunnen er nog gratis naar binnen ook omdat ik er werk, ideaal! Binnenspeeltuinen bezoeken wij af en toe ook, zeker nu Lot richting de 1,5 jaar gaat is dit voor haar ook heel leuk 🙂

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.