ER OP UIT OUDERSCHAP TIPS

6 x hoe je als moeder ook vakantie hebt

30 juni 2015

mama vakantie

Zodra je kinderen krijgt, wordt tijd voor jezelf een schaars goed. Hoewel je er natuurlijk enorm veel voor terugkrijgt, blijft tijd voor jezelf maken belangrijk. Ook, of misschien helemaal, als je met je gezin op vakantie bent. Jij hebt immers ook vakantie, toch? Nu wij zelf op vakantie zijn, heb ik in de praktijk ervaren hoe ik kan zorgen voor die nodige me-time momentjes en op welke manieren ik er extra van kan genieten. Ik heb ze samengevat in zes handige tips. Benieuwd? Lees dan snel verder!

1. Go with the flow

Met kinderen, en vooral met kleine kinderen, weet je eigenlijk nooit precies hoe een dag zal lopen. En dat is ook juist weer het mooie eraan. Ik ben ervan overtuigd dat je het beste ontspant op vakantie door te doen wat op dat moment goed voelt. Vermaken je kinderen zich uitstekend op het strand, maar is het eigenlijk al etenstijd? Waarom niet gewoon een hapje eten in het strandpaviljoen? En vermaken je kids zich nog zo fijn buiten, maar is het eigenlijk al voorbij hun normale bedtijd? Laat ze gewoon een keertje wat later naar bed gaan. Heb je bovendien kans dat ze de volgende ochtend iets langer slapen en jij een keer niet om zeven uur gewekt wordt…

2. Deel zorg en aandacht met je partner

Ben je met kinderen en partner op vakantie en wil je ook graag wat tijd voor jezelf? Spreek dan af dat nu eens de een en dan de ander een spelletje doet met de kinderen of voor het eten/de boodschappen zorgt. Hoe heerlijk is het om even een uurtje voor jezelf te hebben en dat boek erbij te pakken dat al maandenlang stof ligt te vangen op je nachtkastje? Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een handdoekje uitspreiden, er met je ogen dicht op gaan liggen en genieten van de warmte van de zon…

3. Plan quality time in

Naast tijd voor jezelf is het ook leuk om eens wat met je partner samen te doen. Maak het daarom gezellig als de kinderen op bed liggen met een kaarsje en een goed glas wijn (of ander drankje), speel een spelletje, klets wat, of bekijk samen de foto’s die je die dag gemaakt hebt. Als je de mogelijkheid hebt is het ook heerlijk om er even met z’n tweetjes op uit te gaan. Wij hebben de luxe dat mijn ouders onze tweede vakantieweek heel dicht in de buurt aan het kamperen zijn. Zo kunnen wij een avondje uit eten en naar de bioscoop, terwijl zij quality time met hun kleindochter hebben. Win-win!

mamavakantie2

4. Geniet van kleine dingen

Het klinkt zo cliché, maar is wel echt waar. Sinds Lise op ontdekkingstocht is in haar leven, besef ik me nog meer hoe je als volwassene alles maar als normaal beschouwt. Ik zie de dingen nu steeds meer door haar ogen en kan opeens enorm genieten van het gevoel van strandzand tussen mijn vingers, of de geur van mooie bloemen langs de weg. Op vakantie heb je juist tijd om met volle aandacht van zulke dingen te genieten. Probeer jezelf er eens voor open te stellen zou ik zeggen.

5. Leg de lat niet te hoog

En dan heb ik het vooral over het maken van eindeloze planningen, omdat je dit of dat toch echt gezien moet hebben. Je moet in het ‘normale leven’ immers al genoeg. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor per se twee of drie keer per week willen sporten, omdat je dat normaal ook doet. Krijg je er energie van, komt het uit en heb je er echt zin in? Prima, maar zodra je het als een verplichting ervaart zou ik zeggen: laat die hardloopschoenen even lekker in de kast staan en ga iets doen waar je echt blij van wordt. Het is immers vakantie!

6. Laat social media (zoveel mogelijk) voor wat het is

Oke, dit is er eentje waar ik zelf nog enige moeite mee heb. Vooral als we ’s avonds in het huisje zitten pak ik er uit gewoonte snel mijn telefoon of laptop bij en zit ik voor ik het weet een uur naar een scherm te staren. Apparatuur eens bewust wegleggen maakt dat je tijd hebt om dat boek er weer bij te pakken, of gewoon wat muziek te luisteren en een goed gesprek te voeren met je lief. Klinkt goed, toch?

Wat doe jij als moeder om (op vakantie) aan tijd voor jezelf toe te komen?

6 Comments

 • Reply Vlijtig Liesje 30 juni 2015 at 11:05

  Ik ga hardlopen!

 • Reply Kelly 30 juni 2015 at 13:52

  Leuk!

 • Reply Carolien 30 juni 2015 at 16:48

  Haha, leuk, toevallig hadden we het hier over hé… weinig tijd voor jezelf en geniet van de kleine dingen. Zo waar!

 • Reply zomersproetje 30 juni 2015 at 22:08

  Ik ging soms in mijn eentje half uurtje op het strand zitten. Even ogen sluiten en alleen de golven van de zee horen. Erg fijn. Goed dat je op vakantie meer kan genieten van de kleine dingen! Veel plezier nog!

  • Reply Monique 3 juli 2015 at 08:52

   Wat slim! Dat heb ik nog niet gedaan, maar zodra Lise in het zand zit met emmer en schepje heb je er serieus geen kind meer aan. Best handig, haha!

 • Reply Mieke 30 juni 2015 at 22:18

  Ja, op vakantie met kleine kinderen is best hard werken af en toe he?
  Bij mij helpt jouw vijfde tip erg goed: de lat niet te hoog leggen. Just go with the flow.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.